Vineri,
27.01.2023
Ceata
Acum
0°C

Tribunalul Sibiu: Astrid Fodor se poate întoarce la Primărie. Decizia nu este definitivă, dar este executorie

Tribunalul Sibiu: Astrid Fodor se poate întoarce la Primărie. Decizia nu este definitivă, dar este executorie

Actualizare 12:05  Tribunalul Sibiu a decis, după primul termen de judecată, să suspende ordinul prin care prefectul Sibiului a încheiat înainte de termen mandatul de primar al municipiului Sibiu al lui Astrid Fodor.

"Suspendă ordinul 262/2019 până la soluționarea cauzei pe fond. Cu drept de recurs în cinci zile”, a spus judecătoarea Mirela Hancăș, în ședința publică în care a pronunțat hotărârea.

Hotărârea instanței este executorie, deci de vineri, 19 iulie 2019, Astrid Fodor este din nou primar al Sibiului. Prefectul Sibiului, Adela Muntean, este în concediu. Potrivit reprezentanților Instituției Prefectului, hotărârea Tribunaluli Sibiu va fi, cel mai probabil, atacată. Recursul se va judeca la Curtea de Apel Alba Iulia.

Știre inițială

Avocata lui Astrid Fodor a susținut, în fața instanței, că prin ordinul emis de prefectul Adela Muntean pentru încetarea mandatului de primar, se produce atât o pagubă pentru persoana fizică Astrid Fodor, cât și pentru oraș. Ordinul trebuie suspendat, a susținut avocata, pentru că Astrid Fodor e păgubită, de exemplu, prin neîncasarea indemnizației de primar. Iar orașul Sibiu este păgubit deoarece Corina Bokor, viceprimarul căruia i-au fost delegate atribuțiile de primar, nu ar putea duce la îndeplinire toate proiectele personale pe care Astrid Fodor le are în derulare.

Vineri dimineață, la Tribunalul Sibiu, a început procesul de judecare a cererii prin care Astrid Fodor speră să suspende ordinul 262 emis de prefectul Adela Muntean la începutul acestei luni. Prin acel ordin, mandatul de primar al lui Astrid Fodor a fost încheiat înainte de termenul de patru ani, ca urmare a unei sentințe de incompatibilitate pronunțată pe o speță care s-a petrecut în urmă cu mai bine de cinci ani. De altfel, acea speță (incompatibilitatea dintre poziția de viceprimar și cea de membru neremunerat al consiliilor de administrație ale instituțiilor școlare) nici nu mai există în prezent: în urmă cu doi ani, legea s-a modificat. ”În prezent nu mai reprezintă o abatere disciplinară o astfel de situație. Și atunci nu beneficiem de o dezincriminare a acesteia?”, a rostit avocata lui Astrid Fodor în fața instanței.

Prin procesul de vineri, Astrid Fodor cere, practic, instanței să fie repusă în funcția de primar, până la soluționarea unui alt proces prin care tot Astrid Fodor cere anularea ordinului emis de prefectul Adela Muntean. Acel proces ”de fond” încă nu a început și, conform legii, ar trebui să se încheie în cel mult 30 de zile. Deși, în cursul dimineții de vineri, s-a arătat că în realitate lucrurile nu stau chiar așa.

Un ordin care “generează confuzie“

La începutul ședinței, avocata lui Astrid Fodor a adus în atenție faptul că ordinul emis de prefectul Adela Muntean pentru suspendarea, înainte de termen, a mandatului de primar al Sibiului ”generează confuzie”. Și asta deoarece antetul aplicat acestui ordin poartă însemnele ”Ministerului Afacerilor Externe – Instituția Prefectului Argeș”. ”Important e că e semnat de prefect”, a fost replica juristei Instituției Prefectului Sibiu. ”Ordinul nu a avut atașate alte acte în spate. Sunt doar enumerate niște acte generale, niște articole de lege, nu suntem lămurite de ceea ce scrie acolo”, a mai continuat avocata lui Astrid Fodor.
NOTĂ. Ulterior publicării acestui articol, reprezentanții Instituției Prefectului Sibiu au precizat pentru Turnul Sfatului că ordinul emis de prefectul Sibiului nu poartă antetul instituției omoloage din Argeș. Și că, cel mai probabil, este vorba de o eroare în exprimare a avocatei lui Astrid Fodor.
Aceasta a susținut că se impune suspendarea ordinului prefectului, până la finalizarea judecării pe fond, deoarece chiar dacă în lege se precizează că judecata pe fond ar trebui să dureze 30 de zile, în practică acest lucru nu se întâmplă. Și nici legea nu prevede sancțiuni dacă procesul pe fond se întinde pe durata a mai mult de 30 de zile. ”Termenul nu e obligatoriu, e doar o recomandare. Contestația pe fond va dura câteva luni. După cum puteți constata, în dosarul de fond nici nu avem termen fixat încă”, a arătat avocata în fața judecătoarei de caz.

Un referat ignorat

În fața judecătoarei care va tranșa chestiunea suspendării ordinului de prefect a fost adusă în discuție și chestiunea raportului întocmit de secretarul Primăriei Sibiu, Dorin Nistor, pe subiectul încheierii mandatului de primar al lui Astrid Fodor. Potrivit avocatei, acest referat care este cerut de lege este unul ”negativ”, în sensul că respinge ideea de încetare a mandatului de primar al lui Astrid Fodor. Iar acest lucru este întemeiat pe o prevedere nouă din legislație, care arată că doar în mandatul în care s-a constatat incompatibilitatea poate fi sancționat un demnitar, nu și în alte eventuale mandate ulterioare.

În replică, avocata Instituției Prefectului, a arătat că doar Adela Muntean, în calitate de prefect, putea emite un astfel de act precum cel în discuție. Și că acel act reprezintă, de fapt, doar constatarea unei ”situații preexistente generată de o sentință de judecată”, referindu-se la decizia Înaltei Curți. ”Acesta este prerogativul prefectului. Trebuie să existe un referat al secretarului, însă acesta nu ne interesează. Punctul de vedere al secretarului nu are relevanță”, a susținut reprezentanta Instituției Prefectului.

Astrid Fodor și-a construit cazul și în jurul datelor din rapoartele ANI. Cea care a fost aleasă primar al Sibiului în iunie 2016 arată că, potrivit legislației în materie, ar fi trebuit să beneficieze de prescripția răspunderii administrativ-disciplinare. Această prescripție se aplică după trei ani de la încetarea stării de incompatibilitate, a arătat avocata lui Astrid Fodor, iar starea de incompatibilitate a încetat în 3 iulie 2014 (după cum se arată și în raportul ANI, de la acel moment Astrid Fodor nu a mai fost și viceprimar și membru în consiliile de administrație ale unui liceu și o grădiniță).

”Astrid Fodor este lipsită de indemnizație”

În susținerea cauzei, avocata lui Astrid Fodor a adus în discuție faptul că ordinul emis de prefect produce pagube, inclusiv materiale. Prin ordinul emis de prefect este afectat atât patrimoniul persoanei fizice Astrid Fodor care nu mai primește de acum indemnizație de primar, cât și ”în general”, a arătat avocata. ”Noi ne bazam pe acea indemnizație și nu mai avem alte venituri. Iar simpla neexercitare a mandatului de primar, care este limitat, produce o pagubă și pentru cetățenii care și-au exprimat dreptul la vot”. Faptul că există un primar interimar, prin delegația acestor atribuții unui viceprimar, nu este un lucru care poate fi considerat în regulă. ”Atunci nu ar mai fi necesare alegerile pentru primar. S-ar alege doar un consiliu local, din rândul căruia să se aleagă un viceprimar cu atribuții de primar”, a susținut avocata.

În plus, aceasta a vorbit în fața instanței și de faptul că actualul viceprimar cu atribuții de primar, Corina Bokor, nu îi poate lua întru totul locul lui Astrid Fodor. ”Avem și proiecte personale care nu pot fi susținute decât de noi, nu și de un viceprimar cu atribuții de primar”, a spus avocata.

În schimb, reprezentanta Instituției Prefectului a arătat că prefectul Adela Muntean nu consideră că există riscul producerii unei pagube iminente. ”Nu considerăm acest caz bine justificat. Nu a fost perturbată grav activitatea Primăriei Sibiu care își desfășoară activitatea într-un mod firesc. Dovadă este și faptul că s-a adoptat de către Consiliul local, extrem de rapid, o hotărâre prin care viceprimarului Corina Bokor i-au fost delegate atribuțiile de primar. Care suntem convinși că va duce până la capăt toate proiectele doamnei Astrid Fodor”, a spus jurista Instituției Prefectului.

Tribunalul Sibiu este așteptat să se pronunțe pe această speță în cursul zilei de astăzi.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

31 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

luci

Acum 3 ani

Sa accepte realitatea si sa stea in banca ei , pentru ca este mai bine pentru ea si pentru sibieni.
Raspunde

Sf.Gheorghe

Acum 3 ani

absolut nimc ce vine din partea PSDului e bine pentru romania si in nici un caz pentru sibiu
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

bere gratis

Acum 3 ani

Chiar nu am ce sa spun despre aceasta "madame" decat ca daca nu as mai vedea-o niciodata, AR FI PREA CURAND!!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Vocile

Acum 3 ani

Proiectele ei personale.... sa ne lase, zau asa. Ar putea fi consilier, daca tot vrea proiecte, dar nu poate ca e de munca si nu iti pupa nimeni mainile ca atunci cand esti primar. S-a imbatat si asta cu puterea.
Raspunde

sibian100%

Acum 3 ani

Auzi acolo, se produce o pagubă pentru oraș. Eu cred că faptul că Astrid nu mai este primar este o binecuvântare pentru Sibiu.
Raspunde

Vivi Dragan

Acum 3 ani

Din pacate prefectul Sibiului zisa si prefectul Antena 3 a luat din nou una in bot. Ce sa faci daca nu au reusit sa ingenuncheze justitia cum ar fi vrut Dragnea. Acum se vede cum pesedeul numeste in functii toate fufele.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

“Vax Populi”

Acum 3 ani

****. Vai de capul vostru de fiinte jalnice! Ce sa zic... Doamne fereste de omul prost si increzut! Sper sa publice comentariul “ amicii” de la TS.
Raspunde

de fapt...

Acum 3 ani

Vivi,vezi ca Antena3 v-a facut o mare favoare sa nu deveniti titluri de brakenews asa vre-o saptamana,ca r fi putut. Asa ca ciocu mic sau invatati gramatica!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

dancp2

Acum 3 ani

cu o chiama pe avocata bunicii fodor?ca sa stim si noi la cin sa mergem in caz de ...........
Raspunde

Nelu

Acum 3 ani

Pacat ca nu poate plati tanti Prefect ( asa ar fi normal intr-o tara civilizata) in cazul in care instantele judecatoresti ii da dreptate d-nei Primar. Totul se va rezuma la felul in care a inteles cineva o adresa, nota, lege,.....
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

“Vax Populi”

Acum 3 ani

Ce sa plateasca prostovane? A aplicat o prevedere legala, dar voi prostalaii de serviciu nu intelegeti decat cand va convine voua!!!! Parca erati cu justitia in gura...si acum cand e vorba de o prevedere legala privind o incompatibilitate crasa demonstrata si documentata, nu va mai convibe. Legea e doar pentru momentele si persoanele ce va convin voua!!!!
Raspunde

Gheo Felinaru

Acum 3 ani

balena rosie trebuie legata cu o sirma la trenul spre bucale
Raspunde

Alzara 1918

Acum 3 ani

Decizie previzibila , logica și corectă in raport cu amendamentul lui Ciordache de care a beneficiare ea dar nu și Virgil Popa condamnat anterior publicării amendamentului “ Ciumei Roșii “ !
Raspunde

Un alt jurist

Acum 3 ani

Mai domnule Alzara, nu mai insista. Temeiul juridic ptr nulitatea mandatului doamnei primsr este diferit de celin speta viceprimar. Legislatia ( inclusiv Deciziile CC si ICCJ), ca dvoastra va raportati la un singur articol, se coroboreaza si zic ca doamna a fost atat in incompatibilitate cat si in imposibilitatea legala sa mai candideze, oriunde, 3 ani. Legea la care va raportati zice ca se prescrie dreptul de a CONSTATA incompat in 3 ani, NU SE PRESCRIE INCOMPATIBILITATEA si nici interdictia de a mai candida!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Nicu

Acum 3 ani

De vreo 20 de ani Sasii din Sibiu sunt Imuni la justitia din Sibiu si Alba!Pentru ei nu exista legi si Constitutia Romaniei!Exemplele se vad nu le mai mentionez!Am dreptate?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Razvan

Acum 3 ani

Traiasaca Werner Klaus !!!!! La el toate sunt posibile mon cher!!!
Raspunde

Sibian

Acum 3 ani

Prefecta e o secretara de la Roșia, pusa aici de tovarasu ei Dragnea, o femeie cu 2-3 neuroni care trebe sa faca ce ii spun comuniștii. Si ea numita asa cum au fost f multe alte persoane de genu, in toata tara si pe tot felu de funcții. Intai si intai haideti sa nu uitam aspectu asta. Iar aooi, daca comuniștii din psd vor puterea, sa o câștige prin vot. Deocamdată sibienii au votat altceva, atat la ultimele alegeri cat mai ales la alegerile de primar. Ca dna primarita a facut in acesti ani mai putin decat am sperat mai toti sibienii, asta e, vor mai fi alegeri si vedem atunci ce alegere facem. Insa prefecta si evident cei din spatele ei, Trif si alti maimuțoi care au impresia ca "au ajuns cineva", sa stea dracu in banca lor ca s-au facut de ras in acesti ani cu varf si îndesat, au aratat ce au fost ei in stare sa faca pt cetățeanu pe care il reprezinta, adica un mare NIMIC. Asta sunt cu toții (prefecta si sefii ei), asta au facut. Ca cineva crede ca in viitor vor mai fi sau face ceva, hai pa, cam gata cu prosteala, au mai ramas cativa bătrâni care mai musca, si cativa bugetari care tin cu dintii de un salariu mult prea mare decât merita. JOS psd din toate functiile României!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

“Vax Populi”

Acum 3 ani

Jos PSD ca sa faca loc USR si PNL, nu prostovane? Pe principiul “ să mâncă și gura noastra ceva”!
Raspunde

Cineva

Acum 3 ani

Daca zici si JOS PNL (CEEASI MIZERIE) din toate functiile Romaniei, promit sa votez USR la viitoarele alegeri! NU VA FIE FRICA,FITI CORECTI PANA LA CAPAT !
Raspunde

Ilie Cacova

Acum 3 ani

...mai Astrid ..mai las o si pe Bocorita la os !! :)
Raspunde

S

Acum 3 ani

Foarte bine, merita sa o dam noi jos la alegeri, nu tzaranca pesedista din roșia.
Raspunde

sibianu' excedentar

Acum 3 ani

Pacat.... mai bine se faceau alte alegeri sa scapam mai repede de Fodor.... :-)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus