Luni,
20.05.2024
Partial Noros
Acum
20°C

Interviu cu șeful Poliției de Frontieră de pe Aeroportul Sibiu. De la copii ”blocați” pe aeroport la înghesuiala după aterizare

Interviu cu șeful Poliției de Frontieră de pe Aeroportul Sibiu. De la copii ”blocați” pe aeroport la înghesuiala după aterizare

Știți cât de des se întâmplă ca pe aeroportul Sibiu să vină călători la controlul frontierei fără toate documentele necesare și să nu poate trece deși au bilete de avion? Mulți spun: Am auzit că nu mai e nevoie! Din păcate, cei care au cel mai mult de suferit sunt copiii, care adesea rămân în urmă, blocați pe aeroport. Despre aceste aspecte, dar și multe altele, am stat de vorbă cu comisarul-șef de poliție Dorin Muntean, șeful Poliției de Frontieră de pe Aeroportul Sibiu.

Cât de des se întâmplă că vină oameni la controlul documentelor și să nu fie lăsați să treacă din cauză că n-au toate documentele?

Anul acesta, până în iunie, am avut 25 de cazuri. Nu sunt extraordinar de multe, dar disconfortul care se creează de foarte mare și de cele mai multe ori copiii au de suferit pentru că se trezesc în aeroport că nu mai pot călători deoarece nu ei, ci părintele ori însoțitorul, nu s-a documentat astfel încât să aibă extrasul de cazier. Am mai avut cazuri că în care părintele spune că el a înțeles că îl va transporta compania, sunt companii care transportă copii minori, dar nu își asumă responsabilitatea preluării acestora și predării la aparținători la destinație.

Asta ce ar însemna, că părintele trebuie să treacă ”vama” alături de copil?

Nu, asta înseamnă că părintele trebuie să se documenteze înainte de a lua bilet dacă este asigurat, de către companie, serviciul de însoțire minor. Un reprezentant al companiei preia copilul, îl prezintă la controlul de frontieră, îl îmbarcă, îl debarcă, în prezintă autorităților străine la controlul de frontieră, apoi în predă unui aparținător.

Ați spus că au fost 25 de cazuri anul acesta, înțeleg că se întâmplă aproape săptămânal?

Matematic da, în realitate pot să fie și trei cazuri într-o zi. Suntem în plin sezon estival, toată lumea pleacă în concediu, și este foarte posibil ca numărul cazurilor să crească simțitor. Sunt mulți cetățeni români care lucrează în străinătate și aleg să-și trimită copilul în țară, în vacanță. La întoarcere au surpriza să constate că nu au documentul care atestă reședința, sau că nu este tradus și legalizat. Legea oferă posibilitatea aceasta acum și acesta este un aspect pozitiv, omul poate să aibă un singur document de la primăria din localitatea respectivă, prin care se atestă reședința în statul respectiv, documentul este trimis, se traduce și de legalizează.

Deci este nevoie de o informare înaintea călătoriei.

Este nevoie de o minimă documentare. Am avut cazuri în care oamenii ne-au întrebat care sunt condițiile, s-au uitat pe internet, au văzut și au venit pregătiți.

În egală măsură, se pot găsi soluții și dacă oamenii vin la aeroport din timp, este adevărat?

Am avut ocazii în care, pentru că au venit din timp la aeroport, au putut să meargă la notar sau la serviciul de cazier judiciar. A fost timp să meargă de la aeroport peste tot unde a fost nevoie, mai ales că acum extrasul de cazier se eliberează pe loc, cu mașina sau cu un taxi în 20 de minute e gata. Evident, depinde de trafic.

Există un profil al oamenilor care ajung în astfel de situații pe ultima sută de metri sau care se trezesc efectiv în fața polițistului că nu au tot ce le trebuie?

Să știți că, în general, cei care merg în concedii primesc probabil de la reprezentanții agențiilor de turism toate informațiile de care au nevoie și nu avem probleme cu ei. Acestea sunt cele mai simple cazuri. Cele mai complicate sunt cele făcute în grabă, pe ultima sută de metri, sau când oamenii vin și ne spun: Am auzit că s-a scos aia! Sau: Mi-a zis cineva că nu mai trebuie să am asta!

Ce se întâmplă în cazurile concrete în care părintele poate să treacă și copilul rămâne plângând în urmă?

Părintele sau însoțitorul au varianta să renunțe la călătorie. În situația în care nu poate să renunțe deoarece are angajamente contractuale în străinătate, minorul trebuie lăsat în grija unui adult, respectiv un părinte sau se este chemată o rudă. Se poate ajunge chiar la asistență socială.

Ați avut astfel de cazuri pe Aeroportul Sibiu?

Am fost foarte aproape deoarece părintele întârziase mult să vină să preia copilul. Am înțeles că există condiții de trafic, probleme, dar nu putem să preluăm noi copilul de la însoțitor și să stăm câteva ore cu minorul, procedurile prevăd că trebuie să anunțăm autoritatea în domeniu.

De la an la an vedem o creștere a numărului de pasageri care tranzitează Aeroportul Sibiu? Crește și numărul personalului care se ocupă de securitate?

Pe partea de Poliție de Frontieră, despre care pot să vorbesc eu, por să spun că ne descurcăm. Am avut anul trecut o creștere de personal de 40%, deci ne-am organizat din timp și putem face față fără probleme.

Dotări aveți?

Da, avem tot ce ne trebuie. Bine, suntem limitați de numărul de posturi de lucru, mă refer la standurile acelea în care stăm. Degeaba am zece angajați dacă sunt doar patru filtre de control.

Apropo de filtrele de control, recunoașteți dacă a aterizat un avion cu români sau străini după modul în care se înghesuie pasageri la controlul documentelor?

(zâmbește n. r.) Sunt curse în care se observă o anumită eleganță a pasagerilor și sunt curse de alte tipuri... Coadă se face oricum, dacă vine un avion cu 180 de pasageri, nu pot să treacă toți odată. La plecare vin pe rând, își predau bagajele, ajung unul câte unul, la sosire vin toți în același moment. Noi avem patru filtre și se întâmplă ca oamenii să-și exprime nemulțumirea, dar poate peste zece minute trec și bagajele lor încă nu au ajuns. Noi ne facem treaba cum putem mai bine. Și să nu uităm, și pe alte aeroporturi sunt cozi, unele chiar mai mari.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

6 comentarii

maria

Acum 4 ani

oare cand vor veni vremurile cand te urci in avion ca in autobuz... nu ar da toti calatorii un ban in plus pentru salarizarea unor functionari care sa le faca treburile? (invoieste-te de la servici pentru facut pasaport - toti tinerii peste 18 ani sa li se faca automat pasaport in limitele legii; invoieste-te de la servici pentru facut acte la notar etc.)
Raspunde

Eu

Acum 4 ani

Birocratie cat poate duce romanul. La ce folos cazier judiciar? Asta ca la angajare! Si am angajat persoana cu cazier.
Raspunde

Cosmin

Acum 4 ani

Știu ca este necesar, ca așa este legea, dar oare câte sute de ani vor mai trece pana când Poliția de Frontiere o sa poată verifica cazierele online ? Zici ca suntem căzuți din pom. Oricum, echipa de la Sibiu de la Poliția de Frontiera este super OK și profi! :) Va Invit sa treceti granița pe la Calafat sa vedeți acolo incompetenta crasa! Pentru 20 mașini am așteptat in jur de o ora. ( masini doar cu turiști ca și noi) Dacă ar avea aceeași lehamite ce de la Nadlac, ar fi cozile pana la Arad. :)
Raspunde

Mara

Acum 4 ani

Despre ce extras de cazier e vorba si despre ce adeverinta de domiciliu???
Raspunde

Analfabeti ne-functionali si nu doar

Acum 4 ani

Parunti care au net si facebook dar nu stiu ce acte ii trebuie copilului ptr calatorie. E boala romanului "las ca sun eu la x si ne rezolva". Solutia: functionarii sa nu mai aiba voie sa vb la tel despre administratie si sa vezi cum invata toti smecherii sa citeasca.
Raspunde

Stereotip

Acum 4 ani

Faceti investitii si mariti aeroportul ala, putorilor si coruptilor ! Aveti bani alocati pentru asa ceva, dar nu va lasa ....complicii din politica, fiindca nu stiti ce si cat se poate fura si cui sa-i dati partea ? V-ati batut joc de aeroport, spagarilor, cu spagile luate de la wizzair pentru a bloca rutele fara a fi folosite, iar acum nu stiti cum sunt apele si pe cine sa manjiti cand se va face extinderea... iar aeroportul stagneaza, dar voua nu va pasa... salariile de mii de euro curg, spagutele vin, totul bine.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus