Vineri,
12.08.2022
Cer Senin
Acum
12°C

Medicii sibieni predau chirurgie în Bulgaria. ”Formăm medici în alte țări, căci la noi Ministerul nu ne lasă”

Medicii sibieni predau chirurgie în Bulgaria. ”Formăm medici în alte țări, căci la noi Ministerul nu ne lasă”

Pentru prima dată în istoria relațiilor dintre Bulgaria și România, o echipă de medici din țara noastră a participat la o premieră în chirurgia din țara vecină. Echipa de medici din Sibiu a ajuns în Bulgaria pentru a finaliza un stagiu de pregătire în care au fost instruiți colegi de-ai lor din Sofia.

O echipă de medici sibieni care profesează atât în cadrul Spitalului Polisano MedLife, cât și în cadrul Facultății de Medicină din cadrul Universității ”Lucian Blaga”, s-a aflat în capitala Bulgariei săptămâna aceasta pentru a participa la mai multe intervenții chirurgicale efectuate în premieră în țara vecină. Intervențiile au fost din zona chirurgiei valvulare-endoscopice, proceduri minim-invazive care sunt aplicate la Sibiu de mai bine de patru ani (la astfel de proceduri nu mai este necesară tăierea sternului, prin urmare recuperarea este mult mai rapidă). ”Suntem prima echipă din România care a fost invitată vreodată să opereze în Bulgaria. Invitația de a participa la această acțiune a venit din partea președintelui Societății bulgare de cardiologie prof. dr. Ivo Petrov”, spune dr. Victor Costache, director medical și șeful Secţiei de chirurgie cardiovasculară şi toracică din cadrul Spitalului Polisano Medlife. El a fost însoțit la Sofia de dr. Irina Modriga (ATI), dr. Cristina Pitis (cardiologie), dr. Sebastian Oana (circulație extracorporală) și dr. Orsoyla Kovacs (bloc operator).

doctori in bulgaria

Echipa de medici sibieni a efectuat patru intervenții chirurgicale, alături de medici bulgari. Una dintre cele mai dificile intervenții a fost efectuată asupra unei paciente de 80 de ani, care prezenta numeroase riscuri. Intervenția a durat aproximativ două ore.

”Îi învățăm pe alții”

Deplasarea echipei de medici de la Sibiu în Bulgaria vine ca urmare a unui stagiu de pregătire pe care medicii bulgari l-au susținut în cursul acestei veri la Centrul de boli cardiovasculare. În cadrul acestui centru au fost realizate mai multe intervenții în premieră atât națională, cât și internațională, astfel încât aici vin acum medici din toată lumea pentru specializare.

operatie dr victor costache

”Prin Societatea Internațională de Chirurgie Endovasculară, rezultatele Centrului nostru sunt cunoscute în toată lumea și, în mod frecvent, primim cursanți din străinătate. În martie, de exemplu, l-am avut alături de noi pe șeful unei reputate clinicii de chirurgie cardiacă din Paris, care a venit însoțit de echipa sa, după care noi am mers la el. Acum suntem cu colegii bulgari, iar anul trecut am avut echipe din Austria și Germania care au fost la noi. La începutul lunii octombrie, anul acesta, vor veni doi medici din Statele Unite”, arată dr. Victor Costache, cel care este și președinte al Societății Române de Chirurgie Endovasculară și Terapie Valvulară Transcateter. El atrage atenția asupra unei situații considerată ”strâmbă” în medicina din România: la Centrul de la Sibiu, gestionat în sistem privat, pot veni să se specializeze medici din alte țări, dar medicii rezidenți din România nu sunt acceptați. ”În pofida acestor lucruri, Ministerul Sănătății nu ne dă voie nouă să formăm medici rezidenți. Așa că formăm medici din alte țări. Ministerul nu ne dă dreptul de a coordona rezidenți, deși legea a fost schimbată și votată în Parlament. Ministra Sănătății, Sorina Pintea, încalcă această lege, motiv pentru care ULBS a dat în judecată Ministerul Sănătății în urmă cu o lună”, spune dr. Victor Costache.

Foto: arhiva TS

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

sda

Acum 2 ani

Vai de capul meu...asa rau au ajuns bulgarii? Sa le trimita macelarii nostrii de la Sibiu? Am un caz in familie care sufera si la ora actuala dupa ce a trecut prin mana macelarilor de la Sibiu. L-au nenorocit pe viata.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus