Duminică,
21.04.2024
Cer Senin
Acum
10°C

Peste 14.000 de persoane s-au bucurat la Sibiu de concertele „Classics for Pleasure”

Peste 14.000 de persoane s-au bucurat la Sibiu de concertele „Classics for Pleasure”

Sibiul a fost plin de muzică și artiști extraordinari în perioada 15 – 17 august 2019 când s-a desfășurat a IX-a ediție a Festivalului Classics for Pleasure. Intitulată “Discover Something New”, ediția de anul acesta s-a remarcat prin multitudinea de declinări ale muzicii clasice pe care le-a abordat: musical, muzică simfonică, chitară clasică, muzică de film, toate în interprearea unor artiști ce s-au remarcat pe marile scene ale lumii.

Pe data de 15 august a avut loc deschiderea oficială a festivalului cu un concert dedicat muzicii de film, interpretat de Orchestra Teatrului Național de Operetă și Musical Ion Dacian sub bagheta dirijorului Alexandru Ilie. Protagoniștii serii au fost Daniela Bucșan, Florin Budnaru, Gabriela Daha, Marius Mitrofan, Valentino Tiron și George Vîrban care au interpretat magistral unele dintre cele mai apreciate melodii din istoria cinematografică.

Classic 1

Pe data de 16 august melomanii au fost răsfățați regește cu două concerte. Primul s-a desfășurat la Biserica Ursulinelor – un concert de chitară clasică în interpretarea infailibilă și originală a Trio-ului Zamfirescu. Cei trei frați au vrajit publicul care a solicitat în mod insistent nu mai puțin de 4 bis-uri. Seara a fost în schimb dedicatp muzicii clasice în forma sa cea mai pură. Concertul Classics Wonders a avut un repertoriu format din opere clasice legendare care sunt admirate de secole. Dirijorul Anton Shaburov și-a demonstrate încă o data virtuozitatea în fața Orchestrei Philarmonia Elite iar violonista Rebekka Hartmann a prezentat tuturor o bucată autentică a Renașterii itașienești atât prin piesele interpretate cât și prin superba sa vioară Antonio Stradivari din 1675.

Classic 7

Ca în fiecare an, festivalul s-a încheiat cu un magnific concert Proms of Delight care i-a adus pe scena din Piața Mare pe dirijorul Junping Qian, Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu și soliștii Aura Twarowska, Paula Iancic și Mihai Urzicana. Repertoriul abordat în ultima seară a fost de cross-over classic iar tinerii soliști Paula Inacic și Mihai Urzicana au demonstrat încă o dată că viitorul cultural al României este în mâini bune. Mezzo-soprana Aura Twarowska este cunoscută la nivel international pentru cariera sa artistică deosebită și a primit din partea Elite Art Club UNESCO un premiu pentru toate inițiativele sale de promovare a excelenței culturale românești în străinătate.

Classic 6

Pe toată perioada festivalului, la Centrul de Informare Turistică din Piaţa Mare a fost organizată expoziţia de fotografie 11% Eterogen care surprinde istoria recentă a patru comunităţi mici şi foarte izolate din Dobrogea: ruşii lipoveni din Mahmudia, grecii din Izvoarele, ucrainenii din Fântâna Mare (jud. Tulcea), turcii din Fântâna Mare (jud. Constanţa). Lucrările fotografice sunt semnate de artiştii Sorin Vidis şi Ioana Moldovan. Proiectul a cuprins 4 rezidenţiate artistice în zonele studiate şi a fost finanţat de AFCN.

Classic 5

Concertele Classics for Pleasure pot fi urmărite gratuit pe livestream.

Festivalul Classics for Pleasure este organizat de Elite Art Club pentru UNESCO şi cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu, cu suma de 185,000 lei. Obiectivul său este promovarea muzicii clasice în rândul publicului şi a excelenței culturii sibiene la nivel național și internațional. Classic 4

Proiectul este realizat cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu şi Filarmonicii de Stat din Sibiu.

Le mulțumim sponsorilor fără de care această ediție nu ar fi fost posibilă La Fântâna, Alpha Bank, Turbomecanica, MAN, Aria Sibiu, Yellow Boot, Horeum, Hilton, Open Arms, Simpa, Rotary Club Cibinium și Rotary Talent Academy.

Mulțumim partenerilor media Magic FM, Sibiu 100%, Turnul Sfatului, Zile și Nopți, Radio România Muzical, Radio România Cultural, Observator Cultural, Societatea Muzicală și Ceașca de Cultură.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus