Sâmbătă,
12.10.2024
Innorat
Acum
11°C

Muzeograf în Sibiu, meserie periculoasă. „Respir toată ziua aer toxic și mă umplu de bube”

Muzeograf în Sibiu, meserie periculoasă. „Respir toată ziua aer toxic și mă umplu de bube”

Salariații muzeelor din România au început semnarea unei petiții online împotriva eliminări sau diminuării la sporul de condiții vătămătoare pentru personalul din instituții publice. În total, până în acest moment, s-au strâns 936 de semnături dintre care 31 vin din partea sibienilor. Angajații muzeelor lucrează în permanență cu obiecte vechi care au nevoie de restaurare, astfel sănătatea le este afectată.

Federația CulturMedia, care cuprinde cel mai mare număr de angajați ai muzeelor și colecțiilor publice din România, a avut inițiativa de a deschide această petiție online și au făcut mai multe observații și solicitări. Angajații muzeelor lucrează cu obiecte și documente vechi aparținând patrimoniului cultural național și inclusiv cele care aparțin Tezaurului Național, arată muzeografii. Ei lucrează în medii de lucru în cadrul cărora se dezvoltă diverse pulberi vătămătoare, atacuri bilogice sau microbiologice, efectuează procedee de restaurare și conservare la care se folosesc substanțe toxice și stau în spații unde se dezvoltă un cumul de noxe care reprezintă un pericol pentru sănătate. Se lucrează în spații exterioare și încăperi cu condiții nefavorabile de microclimat, luminozitate inadecvată și radiații electromagnetice, ei manipulează documente și bunuri culturale care nu au trecut prin procesul de conservare preventivă sau curativă. De asemenea, angajații muzeelor lucrează cu obiecte valorase din punct de vedere financiar și istoric-cultural, din acest motiv nu pot face greșeli profesionale, responsabilitatea fiind uriașă. Munca în cadrul șantierelor arheologice presupune un mediu nefavorabil care poate duce la uzura prematură a organismului.

„Cultura are nevoie de susținere, chiar mai multă decât pana acum și nici de cum mai puțină. Dacă ne pierdem cultura, ne pierdem identitatea”, spune Daniela Popa, una dintre persoanele care a semnat petiția.

razvan-malanca-1

Din cauza acestor factori angajații pot avea o serie de boli profesionale cronice care pot necesita tratamente costisitoare. Un exemplu concret îl reprezintă angajații din domeniul de conservare, restaurare și investigații. Ei se expun nu numai la agenți chimici sau biologici nefavorabili, precum mucegaiul sau alți germeni, dar își petrec timpul în spații iluminate artificial care conduc la probleme de vedere. De asemenea pot avea probleme musculare provenite de la manipularea obiectelor de diverse forme, dimensiuni sau greutății. Angajații din această categorie participă la campaniile de săpături arheologice în vederea conservării și restaurări diverselor obiecte, lucrează la decontaminare în camere de carantină, astfel se expun la inhalarea particulelor de praf și a contaminării biologice. Lista pulberilor și a substanțelor chimice la care sunt expușii este lungă și include fibre de sticlă, cărbune de siliciu, marmură, grafit, lacuri alchidice, diluant nitro, rășini epoxidice, dentaflex, perhidrol și multe altele.

avantajele-unei-case-traditionale-in-secolul-xxi-plus-consultanta-gratuita-in-muzeul-din-dumbrava-33605

„Mereu a fost așa la cultură, se taie de la noi pentru a acoperi alte nevoi. Acum un an ne-au dat 15% pentru condițiile de muncă, acum vor să îi i-a înapoi. Mulți cred că dacă suntem bugetari stăm degeaba, eu stau și respir toată ziua aer toxic și mă umplu de bube prin depozite. Stai într-un depozit cu zeci de mii de obiecte tratate în soluții și ele emană constant”, spune Răzvan Malanca, conservator la Muzeul Brukenthal din Sibiu.

Toți angajații unui muzeu sunt afectați din punct de vedere al sănătății datorită expunerii prelungite la diverse substanțe toxice, restauratori și conservatori sunt doar un exemplu. Printre cei care au semnat petiția se numără și Ciprian Anghel Ștefan - directorul general al Muzeului ASTRA, Mirela Crețu - care lucrează la Muzeul ASTRA și Karla Roșca- muzeograf al muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului. „Noi ne dorim să oferim servicii de calitate publicului nostru dar acest lucru este imposibil fără să existe un proiect național pe termen mediu, lung de investiții în infrastructura culturală. Noi nu cerem pentru noi, noi cerem condiții decent pentru patrimoniul pe care îl îngrijim”, spunea Mirela Iancu, directorul de marketing cultural al Muzeului Astra în cadrul unei manifestații.

Printre instituțiile ale căror angajații beneficiază de sporuri de condiții vătămătoare sunt Consiliul Județean Sibiu, Primăria din Miercurea Sibiului, Primăria Mediașului, Primăria Avrigului și cea din Tălmaciu, unde funcționarii publici sunt în „pericol” constant și de aceea au nevoie de aceste benefici. În timp ce angajații muzeelor se plâng de probleme de sănătate, munca într-un oraș fără rețea de apă (Miercurea Sibiului) poate avea implicații „devastatoare”.
Mai multe detalii despre petiție puteți găsi aici.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

2 comentarii

motanul garfield

Acum 5 ani

Fiecare meserie cu riscurile ei...
Raspunde

cristian

Acum 5 ani

Traiti in zona cu aerul cel mai curat din Sibiu. Pretentia e aberanta. Restul cetatenilor ce ar trebui sa faca? Sa mearga cu masca de gaze? Sa primeasca spor de toxicitate?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus