Vineri,
24.05.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Din ruină în zonă de campare pentru rulote: aproape 8 milioane de lei pentru Ocna Sibiului pentru două parcuri

Din ruină în zonă de campare pentru rulote: aproape 8 milioane de lei pentru Ocna Sibiului pentru două parcuri

În Ocna Sibiului va fi investită suma de aproape 8 milioane de lei pentru amenajarea a două zone de agrement. Una dintre ele se va transforma într-un parc de campare pentru rulote, fiind unul din puținele din țară care va permite găzduirea străinilor care preferă acest mod de turism și primul proiect de acest gen finanțat de Ministerul Turismului. Autoritățile locale speră că acestea vor oferi o alternativă de cazare și relaxare pentru turiștii care vizitează orașul.

În clădirea primăriei Ocna Sibiului a fost semnat azi un nou contract de finanțare a unui proiect, cu denumirea „Dezvoltarea infrastructurii turistice în stațiunea balneoclimatică Ocna Sibiului, orașul Ocna Sibiului”. De data aceasta semnatarii au reprezentat Primăria localității, în calitate de beneficiar, și Ministerul Turismului, în calitate de finanțator principal. Proiectul este în valoare de 7,6 milioane de lei, iar 90% din sumă este alocată de minister.

Acesta este al doilea proiect de finanțare obținut de Ocna Sibiului în ultimii 2 ani. La începutul anului trecut primarul George Predescu a mai semnat un contract pentru un proiect cu aceeași denumire - finanțat din fonduri europene, alături de ADR Centru și Consiliul Județean.

Pentru această ocazie, primarul Predescu și ministrul Bogdan Trf a invitat presa în clădirea primăriei din Ocna Sibiului. Până la semnarea contractului însă, jurnaliștii au fost plimbați prin localitate cu un microbuz către locurile ce urmează să se schimbe la față în următorii 4 ani - acesta fiind termenul maxim de implementare a proiectului, deși autoritățile locale sunt mult mai optimiste: cred că vor termina lucrările, care încă nu au început, în maxim 2 ani și jumătate.

Prima locație este Zona Gării. Este vorba despre un teren părăsit, aflat în ruine, pe care se văd niște căsuțe părăsite, o cruce de lemn, mai mulți stâlpi deteriorați, vegetație crescută haotic și un chioșc cu inscripția unei firme - SC Apior SRL.

parcul garii camping parcul garii ocna vechi 1 parcul garii ocna vechi 2 parcul garii ocna

Primarul ne explică ce urmează să fie construit aici:

„Aici se va construi un parc de rulote modern, cu locuri de campare pentru rulote, pentru corturi, cu corp administrativ, cu iluminat etc.”
parcul garii

Înainte, locul era folosit pentru același scop, dar de 10 ani s-a pus lacătul. De fapt, ne-am pomenit în fața porților încuiate și am avut noroc de faptul că în acel moment trecea un tractor pe alături. „Ai un ciocan?”, l-a întrebat primarul pe șofer. Avea.

ocna sibiului topor

„Ruina e din 2010. În 2000 s-a semnat un contract de asociere în participațiune între primărie și o societate privată, pe 10 ani. În 2010 acel contract s-a terminat. Din păcate, partea privată n-a vrut să mai părăsească locația. Și de atunci până anul trecut a fost un proces, care s-a terminat irevocabil, definitiv. Zona fiind din nou liberă de sarcini, putem face ceva”, a explicat primarul George Predescu.

Suprafața terenului este de aproximativ 2 hectare. În total se vor realiza 41 de locuri de parcare pentru rulote. Fiecare loc de parcare pentru rulote va avea o terasă cu masă și scaune acoperită cu o pergolă din lemn. Această parte a proiectului este și cea mai scumpă - 5,8 milioane de lei cu TVA.

proiect ocna sibiului rulote

A urmat o vizită la Parcul Balnear, unde se vor investi peste 300.000 de lei. Este vorba despre un parc din apropierea lacurilor naturale din centrul orașului, însă care nu este foarte cunoscut de către cei are vin în Ocna Sibiului. Acest parc are 9 hectare și a mai beneficiat de finanțare în perioada 2009-2011, fiind construite alei, bănci, asigurată alimentarea cu electricitate, precum și împrejmuit. De data aceasta, autoritățile vor să-l amenajeze total: să aibă locuri de joacă pentru copii, să dispună de utilaje pentru întreținere, precum și să construiască un teatru de vară. Acesta din urmă însă nu este eligibil pentru finanțare de către Ministerul Turismului și va fi finanțat din buget propriu.

trif si predescu ocna sibiului

plan parc balnear ocna sibiului

„Proiectul pentru care semnăm astăzi vine să diversifice oferta turistică de la Ocna Sibiului și implicit să crască numărul celor care își vor petrece aici vacanțele, atât din străinătate, cât și din țară”, a declarat ulterior primarul la conferința de presă.
Potrivit unei prezentări pregătită de reprezentanții primăriei, Ocna Sibiului este vizitată de aproximativ 10.000 de turiști anual, deși primarul localității a vorbit despre 200.000 de turiști. Primarul crede că noile proiecte vor crește numărul acestora cu 3-4%. În același timp, în localitate sunt aproximativ 540 de locuri de cazare în 14 unități de primire turistică.

La rândul său, ministrul Turismului, Bogdan Trif, a încercat să profite cât mai mult de vizita în Ocna Sibiului. Pe lângă vizitele la cele două zone care urmează să fie finanțate de către instituția pe care o conduce, acesta i-a sugerat primarului să ducă jurnaliștii și în alte locuri sau să le povestească despre proeictele de reabilitare a drumurilor din localitate: „Domnul primar, haideți să trecem și pe la lacuri, dacă tot suntem aici”, „Domnul primar, acest drum pe care mergem acum a fost reparat prin PNDL, așai?”. Astfel, excursia de la Ocna Sibiului a durat aproape o oră, timp în care cei doi funcționari, până a semna contracul de finanțare, s-au plimbat printre vizitatorii care se odihneau la lacurile naturale și au făcut scurte popasuri pe drumurile aflate în reparații, pozând pentru jurnaliști.

trif la ocna sibiului trif predescu la ocna

Trif l-a lăudat pe Predescu pentru faptul că este „campion la atragerea fondurilor” și a criticat ceilalți primari că nu îi urmează exemplul. „Le-am spus primarilor să vină (să aplice pentru finanțări). Am simplificat la maxim pocedura de atribuire a acestor proiecte. Depinde doar de mobilizarea lor. Din 34 de stațiuni balneo-climaterice, pentru finanțare de la Minsiterul Turismului doar Ocna Sibiului a aplicat, din păcate, deși la sfârșitul anului trecut am majorat foarte mult procentul pe care ministerul îl finanțează pentru proiectele din aceste stațiuni, inclusiv proiectul tehnic”, a spus ministrul Turismului.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

3 comentarii

Inspectorul Javert

Acum 4 ani

Am lucrat mulți ani la ,,METALCAR " asta înseamnă ca mi-am distrus sănătatea .Pentru că nu sunt bugetar ,nu am dreptul la voucher de vacanță şi în consecință din venitul meu de rahat mi-am ,,permis " să merg la BĂILE OCNA SIBIULUI .Mi-am cumpărat un abonament de 10 intrări începînd de luni .Pot să spun că dacă acum 10 ani această stațiune ar fi arătat ca acum poate aş fi crezut că acel loc este decent .Administrația din Ocna Sibiului au un singur scop şi anume să scoată câți mai mulți bani cu efort minim .Probabil acel individ pe nume Trif s-a dus acolo pentru nişte poze .Ca ,,specialist" în turism ar fi avut timp zeci de ani ca să modernizeze această stațiune .La plecare la ora 14'40 (acum 3 ani trenul avea 1 oră întârziere !) vine un tren care după părerea mea are cele mai împuțite şi jegoase vagoane din toată Europa (nu numai din EU ).
Raspunde

HOP

Acum 4 ani

preiau...acel individ Trif,face pe hirtie, ca de altceva ....sa se vada-n poze in rest nimic !!!! sper ca nu aveti asteptari de la individ ...
Raspunde

Alt Cetatean

Acum 4 ani

Asta suna cam a campanie personală de imagine a ministrului turismului. Buna ideea cu parcul de rulote dar să nu ramana doar pe hârtie ca multe alte proiecte. Vezi turism si schi în muntii Făgăraș, vezi "statiunea" Cisnadioara fără apa curentă si canalizare. Recomand ministrului turismului o vacanta in Austria vara să vadă ce inseamna cu adevarat TURISM.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus