Joi,
23.05.2024
Parțial Noros
Acum
14°C

3,5 milioane pentru baza Salvamont din Păltiniș. Va fi construită după 15 ani

3,5 milioane pentru baza Salvamont din Păltiniș. Va fi construită după 15 ani

Proiectul pentru construirea unei baze de salvarea Salvamont în stațiunea Păltiniș a fost semnat miercuri, 28 august, de ministrul turismului, Bogdan Trif și vicepreședintele Consiliului Județean, Marcel Constantin Luca. Demersurile pentru acest proiect au început în 2004, iar după 15 ani, noua construcție - vitală pentru stațiunea Păltiniș, se aproprie de o finalizare concretă. Numărul accidentelor a crescut de la 39 în 2008, la 163 de accidente înregistrate în 2018.

Demersurile acestui proiect au început în 2004 când Consiliul Județean a primit o finanțare de la Ministrul Turismului, din acea sumă de bani s-a elaborat planul tehnic. Tot în 2004 Primăria Municipiului Sibiu a dat în folosință gratuită terenul Serviciului de Salvamont, pe o perioadă de 50 de ani cu posibilă prelungire pe 25 de ani. În 2012 s-a aprobat studiul de fezabilitate de către Consiliul Județean, în același timp Primăria a luat terenul de la Serviciile de Salvamont și l-a dat în utilizare Consiliului Județean. Proiectul a fost respins în acel moment. În 2018 Consiliul Județean a actualizat studiul de fezabilitate și a depus dosarul spre finanțare.

Proiectul are o valoare totală de 3.539.933,69 de lei cu TVA, echivalentul a 748.511,371 de euro. Contribuția Consiliului Județean este de 1.290.817,14 lei cu TVA iar cea a Ministrului Turismului este de 2.249.116,55 de lei cu TVA.  Evaluarea ofertelor se estimează că va încheiată până la sfârșitul lunii septembrie, în cazul în care nu vor exista contestații în termenul de cinci zile contractul pentru construirea bazei se va semna în luna octombrie. La finalul acestei toamnei vor începe lucrările care au un termen de finalizare de 24 de luni. Cei doi operatori care dispută contractul de 2.5 milioane de lei sunt NV CONST și Asocierea Total Nsa Ag Construct S.R.L – Pro Hart Group S.R.L.

Consturcție-Salvamont-Păltiniș-CJ (3)

Baza de salvare Salvamont este structurată în subsol, parter și etaj. Subsolul va cuprinde o mică sală de pregătire fizică a membrilor echipajelor de intervenție, un spațiu de depozitare pentru echipament, garaj pentru autovehicule de intervenții și o centrală termică.

Parterul cuprinde un hol de acces pentru turiști dotat cu locuri de așteptare, rastel pentru schiuri și grup sanitar, un spațiu de prim ajutor unde se va afla în permanență un dispecer, patru camere de cazare pentru echipele de intervenție cu baie și dușuri. Astfel pe perioada de vară vor fi asigurate două echipaje a câte două persoane, iar în perioada de iarnă vor fi câte patru echipaje a câte două persoane.

Etajul va include o sală de mese, care poate fi folosită ca spațiu pentru instructaj și alte activități, un oficiu pentru prepararea hranei, cameră pentru alimente și o mică magazie pentru materiale necesare instructajului. Vor fi amenajate două spații de cazare cu două paturi, respectiv 12 locuri dotate cu grup sanitar, wc, lavoar și dușuri.

Se vor organiza câte patru sesiuni de pregătire a salvatorilor montani, de aproximativ o săptămână fiecare, la care vor participa aproximativ 20 de oameni. Baza de Salvamont Păltiniș va fi administrată de către un administrator-dispecer.

DSC03746

Contractul a fost semnat de către ministrul turismului, Bogdan Trif și vicepreședintele Consiliului Județean Sibiu, Marcel Constantin Luca. „Avem nevoie de această construcție, vin mulți turiști în Păltiniș și vrem să îi ținem aici cât mai mult timp. Ne dorim un turism de 365 de zile pe an și sperăm că o să avem proiecte cât mai mari în județul Sibiu. Primul pas trebuie să îl facă consiliul județean. Unul dintre investitori din Păltiniș mi-a spus că numărul de turiști a crescut cu 90% în ultimii doi ani”, declară Bogdan Trif.

Conform statisticilor numărul de accidente a crescut exponențial cu numărul de turiști. Aproximativ 90% din accidente sunt cauzate de cei care practică sporturi de iarnă și nu au echipamentul necesar.  În 2008 au fost înregistrate 39 de accidente în Păltiniș, în 2018 au fost 163 de accidente, această creștere s-a produs din cauza numărului tot mai mare de turiști.

“Au fost 500 de mii de oameni pe pârtia de schi, acesta fiind numărul plătitorilor de bilete pentru pârtia de schi. Mai sunt turiști care vin pentru câteva ore în stațiune iar aceștia nu pot fi cuantificați”, spune Adrian David, șeful Salvamontului din Sibiu.
DSC03748

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus