Sâmbătă,
18.05.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Interviu cu șeful Salvamontului despre noua investiție: „Vom avea condiții ideale”

Interviu cu șeful Salvamontului despre noua investiție: „Vom avea condiții ideale”

Adrian David, șeful Salvamontului Sibiu, spune că noua bază de salvare Salvamont din stațiunea Păltiniș va îmbunătăți condițiile de cazare pentru salvamontiștii, eficiența și condițiile de îngrijire a pacienților. Proiectul a fost semnat miercuri, 28 august, iar lucrările vor putea începe din toamna acestui an.

Proiectul pentru construcția noii baze de salvare Salvamont din stațiunea Păltiniș are o valoare totală de 3.539.933,69 de lei cu TVA, echivalentul a 748.511,371 de euro. Evaluarea ofertelor se estimează că se va încheiată până la sfârșitul lunii septembrie, în cazul în care nu vor exista contestații în termenul de cinci zile contractul pentru construirea bazei se va semna în luna octombrie. La finalul acestei toamnei vor începe lucrările care au un termen de finalizare de 24 de luni. Baza de salvare Salvamont este structurată în subsol, parter și etaj.

Am vorbit cu șeful Salvamontului Sibiu, Adrian David despre importanța acestei construcții pentru salvamontiști dar și pentru pacienți de care au grijă.

Ce înseamnă această construcție pentru salvamontiști?

Adrian David: În primul rând sunt asigurate condiții optime pentru desfășurarea activității și mai ales pentru pacienții care au nevoie de ajutor medical, nu pentru cei care au afecțiuni medicale, noi suntem calificați ca paramedici deci pentru cei care suferă accidente în stațiune. Vom avea condiții ideale pentru a face un act medical corect și corespunzător.

Construcția are mai multe puncte de cazare. În acest moment unde locuiesc salvamontiștii?

A.D.: Condițiile de lucru și condițiile de cazare pentru salvamontiști vor fi mult îmbunătățite. În momentul de față este pusă la dispoziția salvamontiștilor o cameră cu condiții minimale. Este neplăcut pentru colegii mei care stau și 12 ore pe zi în afara clădirii să vină să stea într-un spațiu mic. De asemenea, avem echipamente pe care le ținem pe unde putem, cu această clădire vom avea spațiu pentru echipamente și vom putea ajunge la cazuri mult mai repede. Astfel serviciile oferite de noi se vor îmbunătăți.

salvamont munti

Care sunt condițiile actuale de îngrijire medicală?

A.D.: Pacientul nu beneficiază de un minim confort, în momentul acesta avem un container achiziționat pe fonduri Phare, nerambursabile unde am organizat un centru de prim ajutor. Un container în stațiunea Păltiniș la baza pârtiei Oncești și unul la Arena Platoș. Pacienții sunt aduși de pe pârtie sau de unde se rănesc, iar în aceste containere se asigură evaluarea și supravegherea medicală până sunt preluați de echipaje specializate, salvare sau elicopter.

Despre cât personal vorbim? Având în vedere că locuiesc într-un apartament mic.

A.D.: Doar doi oameni pot locui în acest apartament iar ceilalți fac naveta cu mașina. Ei asigură serviciul de patrulare preventivă în perioada cu aflux turistic mare, în perioada cu zăpadă. În cazul unui accident cu multiple victime trebuie să vină foarte repede colegii de serviciu. Cei care sunt cantonați în Păltiniș acționează ca echipă de prim răspuns, evaluează și solicită forțe suplimentare de intervenție. Apare acest timp de deplasare care durează, nu este foarte scurt.

Care este rata accidentelor?

A.D.: Au fost 500 de mii de oameni pe pârtia de schi, acesta fiind numărul plătitorilor de bilete pentru pârtia de schi. Aproximativ 90% din accidente sunt cauzate de cei care practică spoturi de iarnă. După cum ați văzut statistica numărul de accidente a crescut, în 2008 erau 39 de accidente înregistrate iar acum vorbim de 163 de accidente.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

1 comentarii

Pepe

Acum 4 ani

Dupa vila de protocol pentru bastanii consiliului judetean urmeaza alta vila! Nu de alta dar cind merg ei la munte sa aiba conditii decente de trai si asta pe banii statului.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus