Duminică,
02.10.2022
Cer Senin
Acum
14°C

Jocul de-a șoarecele și pisica pe spinarea țării

Alegerile din luna mai au produs o mișcare politică interesând guvernarea, prin părăsirea acesteia de către ALDE. Rămas de unul singur și fără majoritate în parlament, PSD dă din colț în colț să se mențină totuși la putere. De ultimă oră a imaginat o soluție sui generis, propunând la guvernare câțiva membri ai ALDE sub cuvânt că ar fi vorba de o remaniere clasică iar nu una specială din categoria celor prevăzute de art. 185 al.3 din constituție.

Jocul este ieftin, dar cu consecințe severe pentru țară. România nu-și poate permite să amâne la nesfârșit probleme grave ca refacerea economiei, sănătatea, învățământul, cultura, mediul, dacă vrea să țină pasul cu restul partenerilor europeni și nu numai. Ciorovăiala meschină pe ciolanul puterii este de-acum mult prea costisitoare.

Constatarea aceasta se impune cu atât mai vârtos cu cât jocul se poartă în parametri vădit neconstituționali și ca atare pe atât neacceptabili. Prin alegeri, electoratul investește partidele cu o voința politică avansată de acestea. La formarea guvernului de către PSD-ALDE, compoziția politică a acestuia s-a întemeiat pe voința politică a celor două partide, exprimată de forurile lor statutare. De subliniat deci: voința politică a unui partid nu se exprimă individual, de unul sau mai mulți membri, ci numai de forurile statutare. Prin hotărârea statutară luată de ALDE de a părăsi guvernarea, s-a schimbat nu numai componența guvernului, din guvern bicolor în guvern monocolor, ci și voința politică a acestuia. Cu alte cuvinte, guvernul nu mai e același care a fost investit de parlament.

PSD vrea să eludeze măsura constituțională prin ușa din dos adică, propunând miniștri tot din ALDE, în ideea că astfel, guvernul și-ar păstra componența inițială. Jocul este copilăresc, nu ține. De o parte pentru că acești membri ALDE chiar dacă la momentul propunerii sunt (sau erau) membri ai partidului, odată cu acceptarea ofertei își pierd această calitate, conform hotărârii statutare adoptată de ALDE. Indiferent de acest aspect al problemei, chiar dacă și-ar păstra calitatea de membri ALDE, ei nu exprimă voința statutară a partidului și deci guvernul nu păstrează componența și voința politică bipolară politică sub care a fost investit. Propuși în guvern de PSD, ei nu pot exprima decât voința politică a acestuia.

În aceste condiții, chiar dacă președintele Iohannis ar vrea, nu-i poate numi ca membri ai guvernului decât în baza hotărârii parlamentului care, dacă aprobă propunerea primului ministru, exprimă o voință constituțională specifică remanierii politice, transformând guvernul din unul bipolar în unul monocolor. Singura soluție este deci prezentarea propunerii de remaniere în parlament.

Lucrurile par de o senină simplitate și cu toate acestea, asistăm la un joc politic cu totul departe de responsabilitatea pe care problematica politică majoră a țării o impune.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus