Joi,
28.10.2021
Cer Senin
Acum
15°C

Premiul Micheletti acordat Muzeul ASTRA: „Din acest moment toți ochii sunt ațintiți pe Sibiu”

Premiul Micheletti acordat Muzeul ASTRA: „Din acest moment toți ochii sunt ațintiți pe Sibiu”

Muzeul ASTRA a venit acasă cu premiul Micheletti, cea mai prestigioasă recunoaștere la nivel European pentru un muzeu de profil. Proiectul „Patrimoniul Deschis” a definitivat locul muzeului sibian printre cele mai inovative muzee din Europa.

Premiul Micheletti a fost acordat Complexului Național Muzeal ASTRA din Sibiu, sâmbătă, 21 septembrie 2019. Ceea ce a diferențiat Muzeul ASTRA de celelalte 18 țării care au participat, a fost proiectul „Patrimoniu Deschis”. Proiectul s-a desfășurat în perioada 2014 – 2018, iar pentru prima dată într-un muzeu în aer liber s-a oferit posibilitatea prezentării tuturor tradițiilor rurale din România, indiferent de etnie. De asemenea, prin acest proiect s-a militat pentru includerea tinerilor în tainele meșteșugărești care au realizat valoarea exploatării resurselor moștenite, dar uitate.

„Proiectul <<Patrimoniul Deschis>> este un exemplu extraordinar în ceea ce privește importanța colaborării dintre între instituțiile culturale din diferite țării. ASTRA este un muzeu în aer liber inovator și creativ, organizând colecțiile într-un fel care subliniază problematici actuale, precum migrația, sustenabilitate și biodiversitate”, spun reprezentanții juriului care au premiat Muzeul ASTRA.
Ciprian Anghel Ștefan, directorul Complexului Național Muzeal ASTRA, a dedicat premiul Micheletti angajaților muzeului și familiilor acestora. „În cadrul discursului de acceptare al premiului am ținut să subliniez că acest premiu este unul al muzeelor din România pentru că au ce să ofere publicului și pot să facă pasul în Europa. Vreau să mulțumesc colegilor care muncesc zi și noapte pentru ca ASTRA să meargă mai departe. Suntem un exemplu care poate fi exportat. Am fost emoționat pentru că am înțeles importanța acestui premiu pentru țară. Nu ne așteptam ca cel mai important premiu din domeniul nostru să ajungă la noi, ne doream dar nu ne așteptam. Din acest moment toți ochii sunt ațintiți pe Sibiu, pe Muzeul ASTRA”, a declarat directorul muzeului.

muzeul-astra-preimu-micheletti (2)

În primăvara anului 2019 s-a lansat competiția pentru care muzeul ASTRA a aplicat. După depunerea dosarului de candidatură, un juriu format din specialiști au ales câștigătorul în urmă cu două luni. La Ljubljana, echipa Muzeului ASTRA a susținut o prezentare în fața celorlalți candidați și al juriului.

Planuri de viitor

Următoarele investiții se vor concentra în zona centrală a Muzeului ASTRA, adică Casa Artelor,  Muzeul de Etnografie Universala „Franz Binder" și casa de la numărul 12. Astfel, Muzeul „Franz Binder” va deveni sediul ASTRA Film, dezvoltând o sală de cinema cu o capacitate mai mare.

În Muzeul în aer liber ASTRA s-au construit noi aleii senzoriale, acolo oamenii pot merge desculți pentru a simții texturile din jurul lor. „Ne dorim ca oamenii să cunoască natura, să cunoască lemnul, să cunoască construcția caselor tradiționale și să înțeleagă substanțele care au condus la descoperirea vopselei”, spune Ovidiu Baron, directorul adjunct al Muzeul ASTRA.

Aceste aleii senzoriale vor fi inaugurate în aproximativ o lună.

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus