Marţi,
23.04.2024
Partial Noros
Acum
9°C

Fapte penale în școlile din Sibiu: loviri, furturi, amenințare sau agresiune sexuală

Fapte penale în școlile din Sibiu: loviri, furturi, amenințare sau agresiune sexuală

Loviri și furturi sunt cel mai des întâlnite tipuri de infracțiuni care s-au înregistrat în școlile din județul Sibiu în anul școlar trecut. În total, 54 de fapte penale au ajuns în vizorul oamenilor legii.

Potrivit datelor Inspectoratului Școlar Județean Sibiu, faptele penale care au avut loc  în instituțiile de învățământ au fost rezolvate „cu promptitudine”.

„În toate situațiile ce vizează acte de violență în mediul școlar, precum și furturi, distrugeri de bunuri, conducerea unităților școlare în care s-au petrecut asemenea evenimente a intervenit cu promptitudine comunicând cu agentul de proximitate responsabil de unitatea școlară respectivă, în virtutea parteneriatelor interinstituționale conform protocoalelor încheiate de IȘJ Sibiu și unitățile de învățământ din subordinea u IPJ, Poliția Comunitară și IJJ”, se mențioenază într-o informare a inspectoratului transmisă către Autoritatea Teritorială de Ordine Publică.

Astfel, potrivit conducerii IȘJ Sibiu, în anul școlar 2018-2019 au fost sesizate 54 de fapte penale, dintre care 31 de loviri, 18 furturi, o amenințare, o distrugere, o agresiune sexuală, o violare a sediului profesional și o infracțiune de rele tratamente aplicate minorului. „Din cele 54 de infracțiuni, numai șapte au fost sesizate în zona adiacentă, restul de 47 fiind sesizate în incintă”, au precizat șefii inspectoratului școlar.

Cele mai multe infracțiuni au avut loc în municipiul Sibiu - 27. Celelalte fapte ilegale au fost înregistrate în Mediaș (4), Avrig (3), comuna Brateiu (5), Nocrich, Alțâna și comuna Bazna - câte două, precum și în Cisnădie, Copșa Mică, Saroș pe Târnave, Arpașu de Jos, comuna Hoghilag și comuna Șura Mare - câte o infracțiune.

Potrivit procedurilor acceptate la nivel județean, atunci când se întâmplă o faptă penală într-o școală din județul Sibiu sau în apropierea acesteia cu implicarea unui elev, cei responsabili urmăresc anumiți pași. Mai întâi, constată fapta sau se autosesizează, după caz, după care este anunțat profesorul de serviciu și informată conducerea școlii. În fucție de natura și gravitatea vătămărilor corporale, se acordă primul ajutor victimei și se anunță imediat, de către diretor, părintele sau tutorele legal, dar și autoritățile competente, în acest caz fiind vorba de 112, medic școlar, jandarmerie, poliție, reprezentanți ai direcției pentru protecția copilului etc.  După acești pași, trebuie informat și IȘJ Sibiu, după care cazul se analizează în comisia pentru prevenirea și combaterea violenței, în comisia de disciplină, consiliul profesoral, unde se dispun măsuri pentru victimă și pentru agresor. Dirigintele sau învățătorul aplică sancțiunea, conform regulamentului de ordine interioară al școlii și completează fișa de înregistrare a cazului de violență. După caz, ar trebui oferită consultanță psihologică pentru victimă și agresor, iar cei responsabili urmează să monitorizeze măsurile de intervenție aplicate etc.

Amintim că unul dintre cazurile violente care s-au întâmplat într-o școală din SIbiu a avut loc în Ighișul Nou, când un bîrbat a intrat la ora de matematică și a biciut două surori.

În ceea ce privește paza care este asigurată în școlile din județul Sibiu, datele oficiale arată că din cele 43 de licee și colegii - două sunt asigurate exclusiv cu pază umană, 8 au sisteme de supraveghere video, iar 32 - ambele tipuri de pază. Din totalul de 167 de școli gimnaziale, două au pază umană, 102 - sistem de supraveghere video, iar 12 - ambele tipuri de pază. Iar din totalul de aproape 140 de grădinițe, 62 sunt dotate cu sistem de supraveghere video.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus