Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
15°C

Directorul școlii germane din Sibiu „Charlotte Dietrich”: „Noi nu acceptăm fondul clasei sau cadouri”

Directorul școlii germane din Sibiu „Charlotte Dietrich”: „Noi nu acceptăm fondul clasei sau cadouri”

Școala „Charlotte Dietrich” este o școală 100% germană, elevii își vor începe activitatea de luni, 16 septembrie. Sistemul este foarte diferit, iar clase sunt de maxim 15 copii, în afară de clasa I se mai pot face înscrieri.

Școala „Charlotte Dietrich” este o școală germană din Sibiu, de pe strada Smârdan numărul 5. Funcționează după programa școlară germană ceea ce o face foarte diferită de școlile clasice românești. Copiii de clasa a VI-a sunt împărțiți în trei grupe: cei care vor merge spre liceu și facultate, cei care merg până în clasa X-a și cei care vor merge pe o școală profesională. Copiii se pregătesc pentru un bacalaureat internațional care este acceptat la nivel global.

Școala “Charlotte Dietrich”

Cum funcționează?

Într-o clasă sunt maxim 15 copii supervizați de un profesor, la șase ani copii încep clasa I. Copii învață alfabetul, citire, scriere și matematică și nu există o clasă zero. Este un curriculum mai lejer, față de cel românesc, se pune mult accent pe competențe.

„Mulți părinții își înscriu copii pentru a învăța limba germană pentru ca mai târziu să aibă mai multe oportunități. Școala în limba germană există și la stat dar merg foarte mulți copii, sunt clase de 30 de elevi. Pentru unii copii nu este un spațiu adecvat, aici avem clase cu maxim 15 copii și profesori se pot ocupa de fiecare în parte. Este foarte important pentru noi să avem profesori care se pot ocupa individual de elevi. Avem teme săptămânale pentru copii, iar profesorii pot face ceva pentru fiecare elev, teme care le plac sau exerciții unde au probleme. La școala copii între ei vorbesc numai limba germană, în clasa I avem opt din 15 copii care vorbesc deja limba germană și trei care au limba nativă germană.”, spune directorul școlii.

Încă nu sunt recunoscuți de statul german și nici de statul român. În acest scop va trebui ca Școala Germană din Sibiu să respecte ambele tradiții și să devină o școală pro-diversitate.

„Noi sărbătorim atât tradițiile germane cât și cele românești. Avem și ore de limba română, în clasa a III-a se fac trei ore, de exemplu. Materiile diferă, noi facem germană, matematică, română, engleză, științe ale naturii și sport, ca și în România. Dar avem și materia de „teatru și joc de rol”, care se fac de două ori pe săptămână. Teatru este foarte important pentru dezvoltarea personală, noi nu vrem doar să predăm ci vrem să îi facem pe copii să socializeze. La noi ultima oră este pentru teme, copii merg acasă fără teme și doar cu cărți de citit. Elevii nu sunt mașini de memorat. Copii trebuie să citească o carte sau o poveste pentru că în fiecare luni trebuie să ne prezinte în fața clasei ce a citit și discută. La noi sunt 35 de ore de predare pe săptămână, adică un număr de șase ore pe zi. Ei lucrează mult în echipă, începând de la orele în clasă până la sport sau teatru. Dar nu uităm de munca individuală pentru că pe câmpul muncii nu vor lucra numai în echipă”, explică Rafael Mahl, directorul școlii.
Deși există o tablă în clasă, așezarea în bănci este foarte diferită. Toate clasele au măsuțe mici și rotunde cu câteva scaune în jurul ei, în fiecare clasă primează un covor mare, colorat. „Tabla nu este mijlocul principal de predare. Când se predă ceva nou copiii stau pe covor, sunt diferite materiale didactice și stăm să vorbim și să învățăm. După ce fiecare a înțeles despre ce este vorba fiecare primește de lucru, se pune la masă și lucrează singur sau în echipă. Atmosfera este mult mai relaxată, copii nu au locuri prestabilite dar regula este să fie de exemplu cel puțin doi la o masă. Fiind mai puțini și elevi se pot exprima mai mult”, detaliză Rafael

Școala “Charlotte Dietrich”

Orele de sport se fac în aer liber, dacă permite vremea sau într-o sală mai mare din școală. În momentul acesta sunt cinci clase în școală, fiecare pentru un an școlar. Clasa a V-a fiind veterană, se merge după parcursul lor, iar în 2020 vor fi șase clase disponibile. Anul acesta este primul an în care o clasă este plină, vor fi 15 copii în clasa I.

Deși încă școala nu este recunoscută, un transfer între școala „Charlotte Dietrich” și o școală de stat se poate realiza. Au fost cazuri cu părinți care au renunțat la sistemul german și s-au îndreptat spre școlile de stat și vice-versa.

Evaluare

Sistemul de evaluare este unul diferit, notele pornesc de la unu și merg până la șase, unu fiind cea mai bună notă. Notele sunt introduse doar în clasa a III-a pentru a elimina ideea că învățatul este pentru note, important este ca elevii să înțeleagă că învață pentru ei. „La început există copii care au nevoie de mai mult timp pentru acomodare, dacă le dai note mici de la început îi descurajezi. Din clasa a V-a sistemul devine mai rigid și notele devin mai importante. La sfârșitul anului și la sfârșitul semestrului părinții primesc o foaie despre rezultatele copiilor lor în mod individual. Preferăm să facem aceste scrisori detaliate care sunt probabil mult mai relevante”, a punctat Mahl.

Școala “Charlotte Dietrich”

Bacalaureatul este unul internațional, este acceptat și în România și în Germania. Copiii de clasa a VI-a sunt împărțiți în trei grupe cei care vor merge spre liceu și facultate, cei care merg până în clasa X-a și cei care vor merge pe o școală profesională. „ În România am văzut că este destul de prost văzută o școală de meserii, dar nu suntem toți făcuți să fim academicieni. Sunt oameni care sunt foarte pricepuți la munca cu mâinile”, spune directorul.

Costuri

Taxa de școlarizare este de 19.800 de lei pe an pentru programul complet care include masa de prânz, manuale și materiale didactice, rechizite și programul până la ora 17:00. „Noi nu acceptăm fondul clasei și nici cadourile. Copilul nu are nevoie de meditații sau afterschool pentru că ocupăm noi de ei. Poate părea mare taxa dar nu este chiar așa, au fost părinți care au recunoscut că plăteau aproximativ la fel de mult cu meditații sau afterschool, rechizite sau fondul clasă. Singurele activității care necesită o taxă extra sunt taberele de vară și de iarnă care sunt activități extra. Noi le oferim copiilor inclusiv creioane și gume de șters”, conchide Rafael Mahl.

Școala “Charlotte Dietrich”

Există și o serie de șase burse pe care le suportă diferiți sponsori. Aceste burse sunt oferite copii lor cu handicap, de exemplu sau pentru alte situații.

Școala “Charlotte Dietrich” DSC03818 Școala “Charlotte Dietrich” Școala “Charlotte Dietrich” Școala “Charlotte Dietrich” Școala “Charlotte Dietrich”

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

4 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Bravo

Acum 4 ani

Un exemplu pentru toate scolile si gradiniate sa se termine o data cu conceptile comuniste de alta data.
Raspunde

un pedagog de scoala noua

Acum 4 ani

Sigur ca nu acceptati fondul clasei daca aveti sponsori! Eu ca prosefor trebuie sa-mi cumpar top-uri de hartie ca sa am pe ce xeroxa fisele de lucru si testele! Asta cand xerox-ul are tonner sau nu s-a defectat...
Raspunde

carcotasul de serviciu

Acum 4 ani

La o taxa de 4000 de euro pe an ar fi culmea sa mai cereti si fondul clasei!
Raspunde

Mihai M.

Acum 3 ani

Daca scoala nu este recunoscuta nici de statul roman, nici de statul german, atunci cum de se mai numeste scoala? Si cine controleaza serviciile oferite de asa zisa scoala? Oricum o scoala presupune în primul rând cadre didactice cu pregătire profesională, nu ajunge să te lauzi cu grupe mici și cu vorbitori de germana. Si omisiunile sunt in urma urmei minciuni.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus