Duminică,
17.10.2021
Light Intensity Drizzle
Acum
8°C

Proiect al principalului dezvoltator din cartierul Arhitecților: două turnuri cu șase etaje și trei subsoluri lângă parcul Sub Arini

Proiect al principalului dezvoltator din cartierul Arhitecților: două turnuri cu șase etaje și trei subsoluri lângă parcul Sub Arini

Trei niveluri subterane comune, parter și alte șase etaje este proiectul inițiat de Nicolae Damian Burprich pentru un teren de peste 5.000 de mp, aflat la 100 de metri de parcul Sub Arini. Cunoscut drept cel mai mare dezvoltator imobiliar din cartierul Arhitecților prin Damian Invest, Burprich este la a doua tentativă de a construi pe acest teren. Și de această dată, vecinii din zona cu case se pregătesc să conteste inițiativa despre care spun că ”îi va pune la umbră veșnică”.

”Imobilul propus va fi alcătuit la nivel suprateran din două corpuri de clădire, care se vor conecta între ele la nivelurile subterane. (...) ținând cont de amplasarea în apropierea parcului Sub Arini se propune realizarea unei clădiri care va trata o arhitectură ecologică, astfel că amplasamentul, cât și fațadele clădirilor, vor fi tratate cu multă vegetație”, se arată în memoriul de arhitectură al planului urbanistic de detaliu, supus acum dezbaterii publice. Practic, explică arhitectul care a proiectat clădirea, pe structuri metalice care vor fi prinse pe fațada celor două turnuri vor fi agățate ghivece de mari dimensiuni, cu flori, irigarea și mutarea acestora fiind automată. ”Pe baza datelor emise de senzori, aceste ghivece se vor deplasa în așa mod încât, dacă este nevoie de lumină, se vor distanța pentru a permite accesul luminii naturale. Iar dacă este prea cald sau prea multă lumină, ghivecele se vor apropia pentru a umbri clădirea”, descrie arhitectul Darius Costea. Prin ”îmbrăcarea” fațadelor cu vegetație, intenția este de a reduce impactul asupra zonei.

parc sub arini blocuri

Cele două turnuri sunt propuse a fi ridicate pe un teren de 5.721 de mp, aflat pe strada Bahluiului la nr. 16. Pe respectivul teren se află o clădire care a fost folosită drept sediu al Facultății de Medicină după 1989 și care este propusă acum pentru demolare. Terenul se află la 100 de metri de pista de biciclete care mărginește parcul Sub Arini.

Turnuri între case: ”pe fațadă vom desena conturul clădirilor vecine”

Zona străzii Bahluiului unde sunt propuse cele două turnuri este una dominată de case cu parter și un etaj. La propunerea arhitectului, investitorul susține că pe fațada dinspre strada Bahluiului va fi marcată forma clădirilor învecinate. ”Ținând cont că clădirile vecine amplasamentului la care facem referire sunt construcții de locuințe cu șarpante în două ape, pe fațada principală a imobilului se propune realizarea unui volum înfundat care copiază ideea unei case, iar brâul ce delimitează parterul de etajul 1 va avea aceiași înălțime cu cornișa clădirilor vecine”, se arată în memoriul de arhitectură al proiectului, supus dezbaterii publice.

Sursa foto: Facebook / Arhitect Sibiu Sursa foto: Facebook / Arhitect Sibiu

De ce șase etaje într-o zonă de case?

Planul urbanistic general prevede pentru că pe terenul în discuție pot fi ridicate până la opt niveluri supraterane (parter, șase etaje și mansardă sau etaj retras). Iar proiectul propus pentru respectivul teren are indicatorii urbanistici sub cei maxim permiși de PUG: procentul de ocupare a terenului ar fi de 24,38%, în timp ce PUG-ul permite până la 80%, în timp ce coeficientul de utilizare al terenului este calculat la 2,208, față de 2,4 cât este maximul prevăzut în PUG. Tocmai de aceea, Nicolae Damian Burprich se arată liniștit. ”Locuitorii din zonă ar fi trebuit să se opună atunci când a fost aprobat PUG-ul, nu acum”, spune el. Un singur indicator al proiectului propus de acesta atinge maximul prevăzut de PUG: înălțimea celor două turnuri ar urma să fie de 29 de metri.

Cele două turnuri ar urma ridicate într-o zonă de case. Așa prevede PUG-ul Cele două turnuri ar urma ridicate într-o zonă de case. Așa prevede PUG-ul

Faptul că în Planul urbanistic general a fost permisă o înălțime atât de mare este pusă de vecini pe seama proprietarului acestui teren: Biserica romano-catolică. ”Și probabil s-ar fi pus în discuție ridicarea unei biserici, de aceea regimul acesta mare de înălțime permis prin PUG”, consideră unii dintre vecini.

Spații comerciale, grădinițe, after-school, săli de sport, patinoar

În cele două turnuri care ar urma ridicate într-o perioadă aproximată la trei – patru ani, Nicolae Damian Burprich vrea să amenajeze spații cu o multitudine de funcțiuni. Subsolurile 2 și 3 ar urma să fie folosite ca parcare, iar la subsolul unu – amenajate spații comerciale. De altfel, acest prim subsol ar urma să nu fie acoperit între cele două turnuri, creând astfel un fel de curte interioară. Iar în această curte interioară, iarna ar urma amenajat un pationar, spune Damian Burprich.

În curtea interioară, aflată la un nivel sub cel al parterului, iarna ar urma amenajat un patinoar În curtea interioară, aflată la un nivel sub cel al parterului, iarna ar urma amenajat un patinoar. Sursa foto: Facebook / Arhitect Sibiu

La parter și celelalte șase etaje, spațiile ar urma a avea diferite destinații. ”Într-o parte va fi grădiniță, în alta after-school, dar și birouri și cabinete medicale. Totodată, vor fi și săli de sport – e o penurie de săli de sport în Sibiu”, declară Nicolae Damian Burprich, pentru Turnul Sfatului. El susține că varietatea de destinații ale spațiilor din turnurile pe care intenționează să le denumească ”Eco Business Park” nu va crea vârfuri de trafic, care să blocheze zona.

 

”Oportunitatea principală o reprezintă poziția amplasamentului, într-o zonă verde și dezvoltată, dar o componentă importantă este și cadrul natural deosebit. Se poate concluziona ca fiind oportună dezvoltarea unor funcțiuni ce pot da o dinamică spațiului vizual perceput de-a lungul străzii și completarea zonei cu spații verzi, aranjamente peisagistice, mobilier urban”, memoriul de arhitectură

Două turnuri, pentru soare. Vecinii: ”ne pun la umbră veșnică”

194 de locuri de parcare ar urma amenajate în două dintre cele trei subsoluri ale turnurilor (la suprafață nu va fi amenajat niciun loc de parcare). La acest număr s-a ajuns prin aplicarea regulii de un loc de parcare la 60 de mp de suprafață construită desfășurată. Iar ansamblul propus pentru strada Bahluiului ar urma să aibă 11.640 de mp construiți (amprenta la sol fiind de 1.285 de mp). Între cele două turnuri și proprietățile din împrejurimi distanța minimă ar urma să fie de 16 metri, iar între subsoluri și vecini – 12 metri. Tot ca distanțe, cele două turnuri vor avea 20 de metri între ele, iar suprafața de teren verde rămasă este estimată la 2.135 de mp. Soluția celor două turnuri a fost adoptată pentru a respecta gradul de însorire al vecinilor, susțin investitorii. ”Practic, în loc să facem o singură clădire, am ales să facem două astfel de turnuri, astfel încât toți vecinii să aibă soare. Cu cele două turnuri rezolvăm problema însoririi tuturor”, susțin investitorul și arhitectul.

Investitorii susțin că dreptul la soare al vecinilor nu va fi afectat Investitorii susțin că dreptul la soare al vecinilor nu va fi afectat

Or, vecinii tocmai de la accesul la soare pornesc. ”Nicio construcție de aici nu e mai mare de parter cu un etaj și o mansardă, cel mult. Așa cum a stricat cartierul Arhitecților, așa va strica și această zonă. Aici nu poate să construiască șase etaje, e nebunie. Ne pune la umbră veșnică, după cum s-a întâmplat și în alte părți”, declară Teodor Ancuța, cel care a întemeiat Bursa de la Sibiu și care locuiește în zonă. Este a doua oară când el este desemnat de vecinii din zonă reprezentantul lor în demersul de a opri intențiile lui Nicolae Damian Burprich. ”Aici se va «ștrangula» toată circulația. Dacă aduni toate străzile astea nu au mașinile pe care vor să le aducă ei aici într-un singur loc. Se afectează în mod direct dreptul nostru constituțional la un viață sănătos. Proiectul în cauză nu respectă prevederile Ministerului Sănătății în ceea ce privește dreptul la însorire. Confortul stradal va deveni insuportabil și traficul va fi blocat”, declară Teodor Ancuța.

Alături de el, și alți vecini au început să strângă semnături pentru a le depune la Primărie în semn de opoziție față de proiectul în discuție. ”Se distruge toată zona aceasta. Vom relua și ca data trecută demersurile către Primărie. Nu cred că trebuie să se aprobe așa ceva, nu se poate, toți vecinii de pe patru străzi sunt contrariați”. Unii dintre vecini iau în considerare chiar deschiderea unui proces pentru a anula prevederea din PUG care permite ridicarea unor construcții atât de înalte și cu un procent de ocupare a terenului atât de ridicat. ”Vrem să organizăm evenimente mai ample pentru a atrage atenția asupra acestei nereguli și, eventual, chiar să mergem în instanță. Este, în mod evident, o eroare în PUG și nu este normal să fie speculată”, susțin alți locuitori ai zonei.

Nicolae Damian Burprich respinge acuzațiile vecinilor. ”Și eu locuiesc tot în zonă. Și ceea ce ție nu-ți place, altuia nu-i face... Acest proiect nu va afecta negativ zona”, susține investitorul.

A doua oară

380 de semnături au fost strânse în urmă cu un an de locuitorii din aceeași zonă împotriva unui alt proiect inițiat tot de Nicolae Damian Burprich, tot pentru terenul în discuție și acum. Atunci, pe cei peste 5.000 de mp, investitorul propunea ridicarea a 12 clădiri cu demisol, parter, două sau trei etaje și mansardă și cu aproximativ aceleași destinații ca și acum. În urma opoziției vecinilor, investitorul a modificat proiectul.

 

Descarcă de aici

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

20 comentarii

raspandache

Acum 2 ani

Ce fraieri, unde-au văzut Biserica Romano-Catolică ridicând biserici în ultimii 250 de ani? S-au mai dus și buluc să voteze Johannis, Fodor și alți răpănoși din ăștia. Acum asta le trebuie. Ce-și face omul cu (ne)mintea lui... Râd :))))))))))))))))))))))))
Raspunde

mihai

Acum 2 ani

pug-ul initial avea ca motivare "de interes public" fiind o institutie proprietara a imobilului. acum e p.f. deci adio damian...
Raspunde

Nicu cel far' de tara

Acum 2 ani

Offffffffff !!! ..............Offfffffff !!! Mai, oameni buni, incercati va rog sa va mai destupati doar putintel la minte !... Altfel spus, rogu-va nu mai fiti niste eterni Gica contra mioritici ! Lasati orasul sa evolueze caci nu poate pastra 100% caracteristicile de burg medieval si pe cele tipic perioadei 1947-1989 [ care (v)-au fost impuse cu forta si cu de-a sila fara nici un iz de retorica democratica]. Pina la proba contrarie, permite-ti-mi, va rog, sa traiesc cu convingerea ca NU va ghidati SI in acest caz dupa abordarea eminamente romaneasca concentrata in jurul sucombarii caprei vecinului ... !!!???!?! Contrabalansati aceast eventual, inerent si, repet, doar incipient imbold cu alta zicere neaos - romaneasca - citez: "Stiti ce zis-a domn' Dabija? ... " Caci va asigur ca la acest nivel de discutie si de evolutie, promotorul acestui proiect NU urmareste sa ciupeasca citiva gologani (euroi)!!! Aceasta persoana joaca intr-o alta liga... ceva echivalentul Champions League de la soccer (ma rog, zis football pe Batrinul Continent) ! Q.E.D. ! Multumesc! P.S.: urez succes curat acestui proiect !!! (curat = fara continut de fose septice deversat in spatiul public local).
Raspunde

raspandache

Acum 2 ani

Nene Burprich, matale crezi că ai de-a face numai cu proști? Sibienii sunt proști doar la vot, in rest nu-ți fă iluzii și renunță la comentarii idioate gen ”promotorul nu urmărește să ciupească câțiva gologani”. Noi știm că e vorba de purcoi de gologani (euroi). Du-te și fă-ți poftele în altă parte că ești bolnav Harpagoane.
Raspunde

raspandache

Acum 2 ani

Și schimbă-ți chiar numele că se potrivește prea mult cu ceea ce faci: numai râgâieli (burp-rich ---> foarte multe râgâieli)
Raspunde

Gigi pro

Acum 2 ani

Arata bine, mizeria. Numa sa si fie facuta bine.. plus ca 6 etaje intre case suna a SPAGA !
Raspunde

Un Sibian

Acum 2 ani

Nici n-a fost nevoie. Lumea se ambalează degeaba pe dezvoltatori. Primăria e cea care a stabilit PUG-ul. Tocmai de aceea, Nicolae Damian Burprich se arată liniștit. ”Locuitorii din zonă ar fi trebuit să se opună atunci când a fost aprobat PUG-ul, nu acum”, spune el. Profitorul are dreptate. Ai tras chiulul de la dezbaterea în public a PUG-ului, acum plătești. Degeaba comentezi. Așa e românul - indiferent. De asta nu am cum să empatizez cu oamenii din zonă. Și-au făcut-o cu mâna lor, data viitoare să învețe să-și miște curul pentru drepturile lor. Mai sunt destule exemple de situații identice în oraș - lumea nu s-a mișcat când a fost nevoie, așa că a plătit mai târziu. Vezi Vasile Milea...
Raspunde

nam

Acum 2 ani

Primaria & Consiliul Local? O adunatura de oameni fara viziune. Sau ma rog, au anumite viziuni (personale), dar care nu corespund unei dezvoltari sanatoase a orasului.
Raspunde

Pepe

Acum 2 ani

Ca$ ul e la putere, sigur se rezolva, doar trebuie sa trăiască si sărmanii din primărie. Totul se dezvolta haotic in functie de relatii si banii dati.
Raspunde

Republica Teleormăneană România

Acum 2 ani

Își bat joc de zona aia, cu blocuri peste blocuri și betoane peste tot, o să nenorocească toate casele și probabil că urmează Parcul, infecții aștia nu au scrupule. Spațiile verzi o să existe numia pe hărtie în realitate va fi beton! Șpăgarii din primărie probabil că au fost miruiți bine bine deja de Burprich așa că va putea construii ce vrea mușchiul lui de „dezvoltator imobiliar”!
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 2 ani

Cum s-a instrainat terenul?A fost in Domeniul Public si apoi trecut in Domeniul Privat,s-a retrocedat unei Beserici,unui Herr sau unei Frau?Ce ziceti dl.Deleanu,merita o ancheta jurnalistica?
Raspunde

Ioan

Acum 2 ani

Daca la intocmirea PUG, locatia in cauza era proprietatea Bisericii Catolice, ( persoana juridica), aceasta s-a bucurat de un regim in consecinta. In prezent proprietar fiind o persoana fizica, aceasta trebuie supusa aceluiasi regim in constructii ca toti ceilalati locatari din zona cu regim de inaltime max.12m. Daca la intocmirea PUG, locatia in cauza era proprietatea unei persoane fizice si i s-a acordat discretionar un regim special inseamna ca proiectantul PUG solidar cu Primaria sunt responsabili de acest abuz incalcand legea.
Raspunde

voma

Acum 2 ani

Nu caut vinovati, dar skatepark-ul initial a fost propus a se amenaja aici in parc (vezi varful sagetii in prima poza) dar a fost respins proiectul si s-a facut la Obor. Acum, ce sa vezi- zgaraie nori! Bravo, frumos orizont de dezvoltare, in parc intre case facem zgaraie nori si la periferie facem locuri de joaca, spatii de recreere. Bravo!
Raspunde

...Pomul dupa rod, omul dupa fapte

Acum 2 ani

Nu-l cunosc pe acest "dezvoltator" Damian dar cred ca tot sibiul cunoaste porcaria de constructii din zona cimitirului; daca acolo Damian a fost "principalul dezvoltator" am toate motivele sa am indoieli...
Raspunde

Don Balon

Acum 2 ani

Cred ca vrea sa dea doua tunuri nu turnuri!
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 2 ani

Daca doriti sa (va) recititi dl Deleanu:http://www.turnulsfatului.ro/2018/10/16/schimbarea-la-fata-a-sibiului-cel-mai-mare-dezvoltator-din-cartierul-arhitectilor-propune-un-nou-ansamblu-langa-sub-arini/
Raspunde

Dragota Mihai

Acum 1 an

Intr-un raspuns al lui damian,semnat de arhitectii lui,se afiseaza la "Concluzii" tot felul de lozinci patriotice gen:istoria si traditiile Sibiului,remodelarea fondului construit existent,integrarea reperelor trditionale in contemporaneitate etc !!! Adica cine nu tine seama de traditii? vrea sa darame casele oamenilor-ridicate prim munca a zeci de ani- pt ca sa le remodeleze el pe modelul Caii Cisnadiei a cerut el cuiva din zona vreo opinie privind modernizarea ? Iar cu privire la PUG,PUZ si PUD, e vina Primariei,pt ca in momentul in care terenul a trecut in proprietatea unei PF, ar fi trebuit sa le modifice corespunzator zonei. Toata problema o reprezinta profitul urias din construirea propusa,din care poate "unge"rotitele de care are nevoie,batandu-si joc de locuitorii zonei!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus