Cotele zonei metropolitane Sibiu: Mai 2016: se face. August 2016: se face! Septembrie 2016: se semnează!!! Octombrie 2016: rămâne de actualitate, se face. Martie 2019: nu se face. Octombrie 2019: se poate face.
Despre Zona Metropolitană ex-primarul, actualul președinte Klaus Iohannis spunea prin 2010 că este esențială pentru dezvoltarea Sibiului. ”Sibiul este foarte strâns limitat ca şi teritoriu general, în juriul teritoriului construit, urban. Din acest motiv, zonele care sunt în jurul Sibiului sunt fie scumpe, fie inaccesibil de scumpe, pentru dezvoltări extensive, de tip industrie sau infrastructură. Aceste probleme se rezolvă instantaneu când se înglobează comunele limitrofe, fiindcă ele au foarte mult teritoriu folosit în mare parte pentru agricultură, sau, în condiţiile noi din Republica România, folosite deloc", spunea Iohannis, în anul 2010, vorbind despre o zonă metropolitană. Din varii motive nu s-a întâmplat nimic până în apropierea alegerilor din 2016.
Mai 2016
”Voi face toate demersurile necesare creării Zonei Metropolitane Sibiu, pentru asigurarea unei dezvoltări integrate și durabile a orașului și a zonelor învecinate”, stă scris încă în platforma-program a primarului Astrid Fodor și implicit a FDGR.
August 2016
La două luni după ce a fost aleasă ca primar al Sibiului, înaintea întâlnirii din 2016 cu primarii din jurul Sibiului, Astrid Fodor aprecia că zona metropolitană este un proiect de interes. “Proiectul a făcut parte din programul meu electoral și bineînțeles că este în continuare de interes pentru Primăria Sibiu și pentru mine. Dezvoltarea orașului și a întregii zone ar primi un impuls important prin realizarea acestei zone metropolitane. Beneficiile sunt de natură economică, administrativă și socială, existând clare avantaje și în domeniul mobilității populației. De aceea voi depune toate eforturile pentru ca zona metropolitană Sibiu să se realizeze și sper ca toți factorii implicați să recunoască importanța proiectului”, declara Astrid Fodor, pentru Turnul Sfatului.
Septembrie 2016
15 primari ai localităților din jurul municipiului Sibiu au răspuns invitației făcută de Astrid Fodor pentru o întâlnire pe tema înființării unei zone metropolitane. Întâlnirea s-a finalizat cu semnarea unei declarații de intenție, prin care toți cei 16 edili au semnat pentru continuarea procedurii de înființare a unei asociații intercomunitare, ca personalitate juridică pentru viitoarea zonă metropolitană.
Octombrie 2016
“Ar fi de mare actualitate (n.r.: zona metropolitană Sibiu) şi voi demara discuţii în acest sens cu comunele din jurul nostru. Sunt convinsă că şi lor le va conveni ca la marginea comunei să scrie zonă metropolitană Sibiu şi nu comuna cutare. În momentul în care Şelimbărul va deveni cartier al Sibiului şi preţurile vor creşte pentru că atunci nu va mai fi problema să îţi faci un buletin la un prieten ca să îţi aduci copilul la Sibiu şi tot felul de aranjamente pe care trebuie să le faci dacă ai buletin de Şelimbăr”, spunea primarul Astrid Fodor, într-o conferinţă de presă. Poate singura.
Martie 2019
”Deocamdată, eu am alte priorități. Prioritatea mea este municipiul Sibiu, mă concentrez pe municipiul Sibiu, eu am fost aleasă de cetățenii din municipiul Sibiu. Lucrările din municipiul Sibiu sunt prioritatea mea (...) Eu nu văd cum s-ar rezolva problema traficului în Sibiu printr-o zonă metropolitană. Printr-o asociere între noi și… ce ar rezolva la trafic? Pentru rezolvarea problemei traficului în municipiul Sibiu, deja faptul că achiziționăm aceste autobuze noi, pe care doresc să le folosească cetățenii, este o mare rezolvare a traficului. Plus lucrările pe care le vom face, pe Calea Cisnădiei, în municipiul Sibiu. Toate lucrările legate de străzi, de infrastructură, duc la o mai mare fluidizare a traficului. Absolut toate lucrările de infrastructură pe care le facem, chiar dacă nu le băgați în seamă, chiar și cele de asfaltare în cartiere, duc la o fluidizare a traficului în municipiu“, completa Astrid Fodor.
Octombrie 2019
„Să creăm o zonă pe hârtie și ea să nu fie funcțională nu ne ajută cu nimic. Pe mine mă interesează municipiul Sibiu, dar dacă Zona Metropolitană poate deveni un sistem funcțional, să putem finanța proiecte comune, nu doar să ne așezăm la o masă și să spunem „Da” și „Bine” și în rest să nu facem nimic, nu este o temă; ea poate deveni o temă dacă într-adevăr aceste probleme pe care le ridicăm constant față de noul ciclu de finanțare devin realiste”, a spus Astrid Fodor în urmă cu câteva zile.
În principiu, Fodor, cea din octombrie 2019 are dreptate. Se poate face Zonă Metropolitană dacă se știu exact condițiile, dacă se cunoaște finanțarea și ce vrea să se facă. Dar, serios, după trei ani nici atâta nu se știe? Și atunci ce părere să avem despre Fodor din 2016 care din lună în lună vorbea de măreația Zonei Metropolitane?
Transportul metropolitan funcționează de mulți ani în Brașov. În Sibiu, ni se explică simplu: ”Eu nu văd cum s-ar rezolva problema traficului în Sibiu printr-o zonă metropolitană. Printr-o asociere între noi și… ce ar rezolva la trafic?”. Acolo, fiecare primărie plătește cotizație la transportul în comun în funcție de numărul de curse, de kilometri. Aici nu se poate?
Anul viitor este an electoral. Vin alegerile locale. Bănuiesc că Zona Metropolitană va putea fi din nou realizată. Vreo doi ani și jumătate...
Iar apoi, alegerile parlamentare. Vom avea din nou descentralizare și regionalizare!
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Astrid Fodor , Primăria Sibiu , klaus iohannis , Turnul Sfatului , Calea Cisnadiei , alegeri , În Sibiu , Zonă Metropolitană , Pentru Sibiu , Despre Zona Metropolitană , Republica România , Zonei Metropolitane Sibiu , Zonei Metropolitane
Vizualizari: 1600
Ultimele comentarii
Acum 50 minute
ID
Acum 4 ore
Joe Doe
Acum 4 ore
MergeTreaba
Acum 4 ore
Asdfasdf
Acum 4 ore
Georje