După un an și 4 luni de când Telemeaua de Sibiu a devenit produs protejat pe teritoriul României ca indicație geografică protejată (IGP), în această săptămână produsul va fi inclus și în lista produselor care nu vor putea fi falsificate pe tot teritoriul Uniunii Europene. Comisia Europeană a informat oficial Ministerul Agriculturii data când Telemeaua de Sibiu va fi inclusă în Jurnalul Oficial al UE.
Pe data de 16 octombrie 2019 în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene va fi publicat produsul Telemea de Sibiu – Indicație Geografică Protejată, devenind astfel al șaptelea produs înregistrat de România la Comisia Europeană. Astfel, produsul oierilor sibieni va dobândi peste 2 zile protecție comunitară.
„Este un succes remarcabil pentru producătorii din județul Sibiu care își văd astfel produsul protejat și recunoscut pe întreg teritoriul UE după ce în urmă cu un an devenise protejat pe teritoriul României. Niciun operator economic sau producător individual nu mai are dreptul să producă și să comercializeze produsul cu denumirea Telemea de Sibiu”, ne-a spus Ionuț George Diaconeasa, consilier în cadrul Ministerului Agriculturii.Un mare avantaj în acest sens este și pentru consumatorii din toată țara: aceștia vor fi siguri că brânzeturile cu denumirea „Telemea de Sibiu” sunt într-adevăr produse în județul Sibiu.
„Proiectul a început în anul 2017, când s-a înființat Asociația Producătorilor de Telemea de Sibiu, apoi grupul aplicant care a întocmit documentația, caietul de sarcini, toți cei zece producători obținând certificatul de conformitate pentru a produce și comercializa Telemea de Sibiu. Pe data de 17 noiembrie, în cadrul unui eveniment desfășurat la Instituția Prefectului în județul Sibiu ministrul Petre Daea a preluat personal dosarul complet de la Asociația Producătorilor de Telemea de Sibiu”, a amintit Diaconeasa.
La acest proiect au lucrat atât membrii care au creat Asociația, cât și specialiști din cadrul Direcției pentru Agricultură a județului Sibiu și din cadrul ministerului. Cei implicați în proces spun că traseul a fost unul rapid și constant. „S-a mers atât pe notorietatea, cât și pe specificitatea produsului, fiind necesare doar câteva clarificări pe parcursul evaluării. În luna iunie 2018 a devenit protejată pe teritoriul României, în iunie 2019 a intrat în faza de opoziție europeană unde niciun stat membru nu a depus contestație”, a precizat consilierul ministrului Agriculturii. Astfel că în luna octombrie 2019, pe data de 16, va fi publicat în Jurnalul Oficial al UE, cu precizarea importantă că arealul geografic declarant este teritoriul administrativ al județului Sibiu.
Telemeaua de Sibiu – produs cu IGP: principalele avantaje
Pentru consumatori: siguranța achiziționării unui produs care provine doar din zona declarată și se produce conform unui caiet de sarcini, în condiții depline de siguranță.
Pentru producători: protecția denumirii care conduce la exclusivitatea comercializării cu această denumire, protecția geografică, notorietate, posibiltatea de promovare cu fonduri europene, prioritate în selecția pentru evenimentele și târgurile naționale și internaționale de profil. Toate aceste elemente împreună au ca efect în egală măsură creșterea prețului și a vânzărilor.
Mai multe detalii despre Telemeaua de Sibiu pot fi găsite aici.
În prezent, la Comisia Europeană mai sunt depuse documentații pentru alte trei produse: 1. Produs „Salată cu icre de știucă de Tulcea - IGP”, documentație depusă de ASOCIAȚIA RO-PESCADOR 2. Produs „Salată tradițională cu icre de crap - STG”, documentație depusă de ASOCIEREA RO PESCADOR – DORIPESCO 3. Produs „Plăcintă Dobrogeană - IGP", documentație depusă de Asocierea „Plăcintă Dobrogeană”
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Petre Daea , Uniunii Europene , Ministerul Agriculturii , Comisia Europeană , Instituția Prefectului Sibiu , Jurnalul Oficial , Asociația Producătorilor , Indicație Geografică Protejată , Ionuț George Diaconeasa , Plăcintă Dobrogeană , Ministerului Agriculturii
Vizualizari: 3136
Ultimele comentarii
Acum 11 ore
Kokos
Acum 12 ore
Pastor marginas
Acum 12 ore
Kokos
Acum 12 ore
Gabytza Gabor
Acum 13 ore
Lutte