Duminică,
28.05.2023
Partial Noros
Acum
11°C

E oficial: Noutate bună pentru producătorii sibieni - Telemeaua de Sibiu intră în Jurnalul UE

E oficial: Noutate bună pentru producătorii sibieni - Telemeaua de Sibiu intră în Jurnalul UE

După un an și 4 luni de când Telemeaua de Sibiu a devenit produs protejat pe teritoriul României ca indicație geografică protejată (IGP), în această săptămână produsul va fi inclus și în lista produselor care nu vor putea fi falsificate pe tot teritoriul Uniunii Europene. Comisia Europeană a informat oficial Ministerul Agriculturii data când Telemeaua de Sibiu va fi inclusă în Jurnalul Oficial al UE.

Pe data de 16 octombrie 2019 în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene va fi publicat produsul Telemea de Sibiu – Indicație Geografică Protejată, devenind astfel al șaptelea produs înregistrat de România la Comisia Europeană. Astfel, produsul oierilor sibieni va dobândi peste 2 zile protecție comunitară.

„Este un succes remarcabil pentru producătorii din județul Sibiu care își văd astfel produsul protejat și recunoscut pe întreg teritoriul UE după ce în urmă cu un an devenise protejat pe teritoriul României. Niciun operator economic sau producător individual nu mai are dreptul să producă și să comercializeze produsul cu denumirea Telemea de Sibiu”, ne-a spus Ionuț George Diaconeasa, consilier în cadrul Ministerului Agriculturii.
Un mare avantaj în acest sens este și pentru consumatorii din toată țara: aceștia vor fi siguri că brânzeturile cu denumirea „Telemea de Sibiu” sunt într-adevăr produse în județul Sibiu.

telemea de sibiu 1

„Proiectul a început în anul 2017, când s-a înființat Asociația Producătorilor de Telemea de Sibiu, apoi grupul aplicant care a întocmit documentația, caietul de sarcini, toți cei zece producători obținând certificatul de conformitate pentru a produce și comercializa Telemea de Sibiu. Pe data de 17 noiembrie, în cadrul unui eveniment desfășurat la Instituția Prefectului în județul Sibiu ministrul Petre Daea a preluat personal dosarul complet de la Asociația Producătorilor de Telemea de Sibiu”, a amintit Diaconeasa.

La acest proiect au lucrat atât membrii care au creat Asociația, cât și specialiști din cadrul Direcției pentru Agricultură a județului Sibiu și din cadrul ministerului. Cei implicați în proces spun că traseul a fost unul rapid și constant. „S-a mers atât pe notorietatea, cât și pe specificitatea produsului, fiind necesare doar câteva clarificări pe parcursul evaluării. În luna iunie 2018 a devenit protejată pe teritoriul României, în iunie 2019 a intrat în faza de opoziție europeană unde niciun stat membru nu a depus contestație”, a precizat consilierul ministrului Agriculturii. Astfel că în luna octombrie 2019, pe data de 16, va fi publicat în Jurnalul Oficial al UE, cu precizarea importantă că arealul geografic declarant este teritoriul administrativ al județului Sibiu.

Telemeaua de Sibiu – produs cu IGP: principalele avantaje

telemea de sibiu 3

Pentru consumatori: siguranța achiziționării unui produs care provine doar din zona declarată și se produce conform unui caiet de sarcini, în condiții depline de siguranță.

Pentru producători: protecția denumirii care conduce la exclusivitatea comercializării cu această denumire, protecția geografică, notorietate, posibiltatea de promovare cu fonduri europene, prioritate în selecția pentru evenimentele și târgurile naționale și internaționale de profil. Toate aceste elemente împreună au ca efect în egală măsură creșterea prețului și a vânzărilor.

Mai multe detalii despre Telemeaua de Sibiu pot fi găsite aici.

În prezent, la Comisia Europeană mai sunt depuse documentații pentru alte trei produse: 1. Produs „Salată cu icre de știucă de Tulcea - IGP”, documentație depusă de ASOCIAȚIA RO-PESCADOR 2. Produs „Salată tradițională cu icre de crap - STG”, documentație depusă de ASOCIEREA RO PESCADOR – DORIPESCO 3. Produs „Plăcintă Dobrogeană - IGP", documentație depusă de Asocierea „Plăcintă Dobrogeană”

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

2 comentarii

Eu

Acum 3 ani

Incet încet vom uita gustul adevarat al branzei de sibiu, deoarece branza adevărata va deveni tot mai scumpă si va fi produs de lux.Sigur vor exista si falsuri ieftine..
Raspunde

Placinte cu branza si nume...

Acum 3 ani

O mare idiotenie aceste "produse traditionale". Placinta Dobrogeana e un banal produs de patiserie facut peste tot in tara, la fel Telemeaua. Daca respecti reteta si igena, indiferent unde-l produci, va avea acelasi gust...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus