Joi,
09.02.2023
Cer Senin
Acum
-6°C

Dan Barna vrea o reforma constituțională cu cinci obiective concrete

Dan Barna vrea o reforma constituțională cu cinci obiective concrete

Dan Barna, candidatul USR PLUS la Președinție, consideră că România are nevoie de o echilibrare a relației stat-cetățean, cu punerea statului în mod real în slujba cetățeanului. Pentru aceasta se impune revizuirea Constituției, iar Dan Barna va înființa Comisia de Reformă Constituțională care să urmărească cinci obiective concrete.

Acest stat trebuie reclădit din temelii. Mai întâi trebuie să-l curățăm de hoție și nepăsare, trebuie să ne asigurăm că funcția publică este rezervată oamenilor cinstiți și competenți. Apoi trebuie să-l finanțăm judicios și sustenabil”, declară Dan Barna.

Un prim obiectiv al reformei constituționale propuse de candidatul USR PLUS se referă la clarificarea mandatului constituțional al președintelui, astfel încât să existe pârghii pentru soluționarea crizelor politice. Președintele poate și trebuie să aibă un rol clar în asigurarea stabilității politice într-o democrație funcțională, dar pentru aceasta are nevoie de mecanisme constituționale care să înlesnească dizolvarea Parlamentului atunci când acesta nu mai reflectă voința populară rezultată în urma alegerilor.

Concret, președintele trebuie să aibă posibilitatea de a iniția un referendum pentru dizolvarea Parlamentului, respectiv să poată dizolva Parlamentul și să declanșeze alegeri anticipate în cazul în care este adoptată o moțiune de cenzură. De asemenea, în Constituție ar trebui inclusă varianta dizolvării de drept a Parlamentului în situația în care Parlamentul îl suspendă pe președinte în ciuda unui aviz negativ al Curții Constituționale, iar referendumul de demitere este respins de către alegători.

Un alt obiectiv vizează creșterea rolului președintelui în ceea ce privește direcțiile majore de politici publice. Este vorba despre extinderea situațiilor în care președintele poate participa la ședințele de guvern, astfel încât să fie incluse ședințele în care se discută și se adoptă bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale.

Totodată, în cazul ședințelor de guvern în care se dezbat probleme de interes național privind politica externă, apărarea țării și asigurarea ordinii publice, participarea președintelui să fie obligatorie, nu opțională.

Revizuirea Constituției trebuie să includă și inițiativa „Fără penali în funcții publice”, inițiativă pentru care au semnat peste un milion de români și care ar curăța clasa politică de persoane condamnate definitiv. Funcția publică trebuie să fie rezervată oamenilor cinstiți și competenți.

Tot în Constituție trebuie inclusă și alegerea primarilor și președinților de consilii județene în două tururi de scrutin, pentru ca partidele de guvernare să nu mai poată modifica legea în beneficiul propriu și în dezavantajul românilor. Alegerea primarilor și șefilor de CJ-uri într-un singur tur de scrutin a făcut, astăzi, în multe rânduri, ca aceștia să reprezinte mai puțin de un sfert din populația localității sau a județului.

Nu în ultimul rând, reforma constituțională trebuie să vizeze reforma Parlamentului. „În acest moment, Parlamentul României este supradimensionat și funcționează în baza unui mecanism greoi. Un prim pas pe care îl propun pentru eficientizarea și optimizarea funcționării Parlamentului este limitarea numărului de mandate de parlamentari la 300”, declară Dan Barna, candidatul USR PLUS la Președinție.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

3 comentarii

...

Acum 3 ani

Frumoase obiective, îndrăznețe și dificil de realizat. 30 de ani au fost suficienti, se pare, pentru a contura, la nivel înalt, ideea unei reforme constituționale care se poate caracteriza într-un cuvânt : DICTATURĂ.
Raspunde

...

Acum 3 ani

Ca orice program construit de un politician acesta incepe cu o "curatare" : "Mai întâi trebuie să-l curățăm de hoție și nepăsare," - asa zic toti dar in general la punere in practica se dovedeste a fi o simpla epurare politica. A se vedea continuarea: " trebuie să ne asigurăm că funcția publică este rezervată oamenilor cinstiți și competenți" - adica ai nostri, ca se vede clar ca in altii nu avem incredere. Unele programe de genul asta se impotmolesc in acest prim pas, epurarea devenind scopul principal si un modus vivendi Daca se merge mai departe avem asta: "Apoi trebuie să-l finanțăm judicios și sustenabil" - adica daca pasul de mai sus a reusit, deja in pozitiile cheie sunt oamenii "cinstiti si competenti" din aceeasi grupare politica care conduce epurarea. Deci finantarile vor fi gestionate de oameni de incredere...ai partidului epurator. Apoi se pot observa pasii prin care se incearca aducerea mai multor parghii in mana presedintelui, pasi facuti de obicei de personaje dictatoriale, precum schimabrile facute recent de Erdogan in Turcia. Evident asta ne arata ca personajul care le propune se vede foarte curand in pozitia respectiva si actionand aceste parghii. Acest articol este propaganda platita de un partid si trebuie luat ca atare. You have been warned.
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 3 ani

Dl Barna doreste o Republica Presedentiala.Nic ca-n USA,nici ca-n Franta.Cam ca-n URSS,da' mai stilata.Exact asta ne lipseste,o dictatura de catifea.Nein, danke!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus