Luni,
20.05.2024
Partial Noros
Acum
20°C

S-ar putea scumpi gazul. Din 2021, și electricitatea

S-ar putea scumpi gazul. Din 2021, și electricitatea

Prețul reglementat al gazelor ar putea crește cu cică 9-10% de la 1 aprilie 2020, dacă va intra în vigoare calendarul de liberalizare pe care îl pregătesc autoritățile. În perioada 1 aprilie 2020 și 31 martie 2021 va exista o perioadă de tranziție, scrie Agerpres.

În perioada de tranziție, 50% din necesarul consumatorilor casnici și ai termocentralelor va fi asigurat în regim reglementat, la prețul plafonat de 68 de lei pe MWh, iar 50% din gaze vor fi achiziționate de pe piața liberă. "Dacă se va aplica acest 'gas release', de la 1 aprilie 2020 va fi o scumpire de 9-10%, la prețurile care sunt acum pe bursă", spun surse din sectorul energetic.

România are termen 26 decembrie pentru a prelua în legislație noul calendar de liberalizare a pieței gazelor. Aceasta după ce, în cadrul unei proceduri de infringement, ca urmare a OUG 114/2018, ţara noastră a primit de la Bruxelles o amânare de trei luni pentru a nu fi trimisă în faţa Curţii Europene de Justiţie.

"Va fi o liberalizare completă la 1 aprilie 2021 la gaze şi la 1 iulie 2021 la energie electrică, atât pe piaţa angro, cât şi pe cea de retail, adică şi la consumatorii finali", a afirmat oficialul ANRE, într-o conferinţă de specialitate.
Potrivit acestuia, măsura a fost agreată de toţi participanţii la piaţă, precum şi de Comisia Europeană. ANRE va continua să avizeze doar tarifele de furnizare în regim de ultimă instanţă, pentru o perioadă limitată, în caz de urgenţe, precum falimentul sau incapacitatea furnizorului de a livra energie sau gaze.
"Am primit o amânare de trei luni de la Comisia Europeană, astfel că trebuie să rezolvăm problema până la 26 decembrie. În cazul în care lucrurile se blochează în Parlament, avem pregătit un proiect de ordonanţă de urgenţă, identic cu ce se discută în Parlament. Sper ca tulburările la nivel politic să nu pericliteze acest plan, pentru că nu cred că Comisia Europeană va fi dispusă să ne dea alte termene", a arătat reprezentantul ANRE.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus