În categoria utilizatorilor non-casnici ai sistemului de colectare selectivă intră agenții economici și instituțiile publice. Cel mai mare număr de astfel de utilizatori se află în municipiul Sibiu, pentru care costul ridicării deșeurilor este calculat diferit față de utilizatorii casnici.
Indiferent că sunt în clădiri în care au recipiente alocate exclusiv sau partajate cu alți locatari, angajații agenților economici și instituțiilor publice au obligația legală să colecteze selectiv deșeurile în cele cinci fracții: plastic/metal, hârtie/carton, biodegradabil, rezidual și sticlă (pentru sticlă colectarea se face în recipientele amplasate pe domeniul public). Calculul taxei de salubrizare se face în baza declarației de impunere pe care firmele trebuie să le depună la Direcția Fiscală locală. Pe baza acestor declarații, se calculează valoarea Pachetului de servicii de salubrizare de bază (PSSB).
Costurile
Costurile PSSB pentru agenții economici cu profil comercial și pentru instituțiile publice care trebuie să dețină recipiente proprii, pornesc de la 31,82 de lei pe lună pentru cei care utilizează pubele pentru deșeurile reziduale de 120 de litri (care se ridică de două ori pe lună) și pot ajunge până la 550 de lei lunar, în cazul celor care au containere cu o capacitate de 1,1 mc și care sunt ridicate de patru ori pe lună. Acestor costuri li se adaugă cele cu ridicarea recipientelor pentru deșeurile biodegradabile: de la 50,68 de lei lunar pentru ridicarea de patru ori pe lună a unei pubele cu o capacitate de 120 de litri, la 464,64 de lei lunar, pentru ridicarea de patru ori pe lună a recipientelor cu o capacitate de 1,1 mc.În cazul în care ridicările incluse în PSSB nu se potrivesc profilului de activitate al utilizatorilor în discuție, cu alte cuvinte se solicită a frecvență de colectare față de dea din tabelul de mai sus, valoarea taxei de salubrizare se va calcula pornind de la sume cuprinse între 15,91 lei pentru fiecare ridicare a unei pubele de 120 de litri, respectiv 145,86 lei pentru containerele de 1,1 mc. Pentru deșeurile biodegradabile, costurile unei goliri pornesc de la 12,67 de lei în cazul pubelelor de 120 de litri și ajung la 116,16 lei în cazul containerelor de 1,1 mc. În acest caz, valoarea PSSB se calculează înmulțind costul golirii unui recipient cu frecvența de goliri solicitată.
Indiferent de frecvența de colectare pentru care optează un agent economic, autoritățile au stabilit praguri minime ale PSSB, în funcție de numărul de angajați. Astfel, pentru agenții economici cu până la cinci angajați inclusiv, PSSB va avea o valoare minimă de 31,82 de lei pe lună, pentru cei cu șase până la zece angajați inclusiv – 63,65 de lei, iar pentru agenții economici cu peste zece angajați, PSSB va avea o valoare minimă de 127,3 lei pe lună. În cazul agenților economici având ca obiect de activitate serviciile, ori alte profile de birouri sau profesiile liberale (notari, medici, avocați, etc) care își desfășoară activitatea în imobile partajate cu alți locatari, se pot utiliza platformele de deșeuri publice. In acest caz, taxa de salubrizare este proporționala cu numărul de angajați declarați pe propria raspundere, prin raportare la PSSB casnic.
În cazul clădirilor private cu mai mulți chiriași, casnici ori non-casnici, se pot amenaja, fie platforme private, fie recipiente individuale pentru fiecare chiriaș, conform opțiunii proprietarului de imobil. În cazul platformelor private, acesta va fi răspunzător pentru partajarea costurilor provenite din ridicarea deșeurilor între diferiții chiriași. În situația recipientelor individuale, taxarea se va face conform opțiunii din declarația de impunere a chiriașului care o însoțește pe cea a proprietarului.
Regularizări și penalizări
Regularizările taxei de salubrizare se fac semestrial, urmând același algoritm ca și în cazul utilizatorilor casnici. Costurile ridicărilor suplimentare sunt cuprinse între 17 lei pentru fiecare pubelă destinată deșeurilor reziduale cu o capacitate de 120 de litri, respectiv 160 ei pentru fiecare golire suplimentară a unui container de deșeuri reziduale cu o capacitate de 1,1 mc. În cazul deșeurilor biodegradabile, costurile golirilor suplimentare sunt cuprinse între 16 de lei (pentru pubelele de 120 de litri), respectiv 145 de lei (pentru containerele de 1,1 mc).În cazul în care angajații firmelor sau instituțiilor publice nu respectă regulile colectării selective și utilizează greșit recipientele destinate deșeurilor reciclabile, regulamentul în vigoare prevede penalizări, la fel ca și pentru utilizatorii casnici. ”Contaminarea de către utilizatorii non-casnici a fracțiilor de deșeuri reciclabile colectate separat în recipientele puse la dispoziție de către Primăria Sibiu se penalizează prin colectarea acestora ca deșeu rezidual, la un tarif dublu față de cel stabilit pentru colectările suplimentare”, se arată în Regulamentul de instituire și administrare a taxei speciale de salubrizare în municipiul Sibiu.
Și, tot la fel ca în cazul utilizatorilor casnici, și firmele și instituțiile publice se pot decupla de la sistemul regularizărilor și penalizărilor colective prin înscrierea în programul ”reciclează activ” (în cadrul căruia, deșeurile reciclabile sunt depuse de către agenții economici sau instituții la punctele amenajate de administrația locală sau la colectori autorizați).
Saci în loc de recipiente
Strict în cazul municipiului Sibiu, pentru agenții economici din zona HoReCa și care activează în zona centrului istoric al Sibiului există posibilitatea ca deșeurile reziduale și cele biodegradabile să fie colectate în saci (din cauza lipsei de spațiu pentru amplasarea recipientelor). ”Calculul PSSB în cazul acestor agenți economici se va face pe baza declarației lor de impunere în care se va înscrie volumul solicitat pentru fiecare fracție de deșeu, cu diferența că se vor acorda în schimb, prin intermediul operatorului de colectare, un număr de saci personalizați proporțional cu volumul lunar al eventualelor recipiente necesare, înmulțit cu frecvența pentru colectare”, se arată în Regulamentul adoptat pentru instituirea taxei de salubrizare la nivelul municipiului Sibiu. Sacii personalizați reprezintă un cost separat, care se achită operatorului de salubrizare. Zona centrală include, potrivit Regulamentului amintit, imobilele situate în Piața Mare, Piața Mică, Piața Huet și străzile Nicolae Bălcescu, Arhivelor și A.D. Xenopol.Monitorizarea
Golirea recipientelor cu deșeuri reziduale sau biodegradabile va fi contorizată cu ajutorul sistemelor de monitorizare RFID care au fost instalate pe recipiente. În cazul agenților economici care folosesc saci, contorizarea numărului de ridicări este realizată separat, de către operatorul Soma Sibiu.Important Acțiunea de montare a cipurilor pe recipientele alocate agenților economici s-a încheiat. Pentru a evita refuzul colectării recipientelor care nu au fost prevăzute cu dispozitive RFID, agenții economici pot transmite o solicitare de deplasare a echipelor de montaj la [email protected], până cel mai târziu 10 decembrie 2019.
Reciclabilul nu costă
Pentru a încuraja și angajații agenților economici și ai instituțiilor publice să colecteze selectiv, la fel ca și în cazul utilizatorilor casnici, golirea recipientelor pentru deșeurile reciclabile (hârtie, carton, plastic, metal) este gratuită.Marii agenți industriali sau comerciali sunt obligați să respecte regulamentul doar în ceea ce privește deșeurile reziduale similare celor menajere, pentru cele reciclabile existând alternativa unor contracte de colectare cu agenți autorizați.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Piața Huet , Piata Mare , Primăria Sibiu , Piața Mică , colectare selectivă , firme , taxe , taxa , Direcţia Fiscală , Bulevardul Nicolae Bălcescu , Pentru Sibiu , soma sibiu , cum se colecteaza selectiv , pssb , pachet de servicii de salubriz , Soma Salubrizare Sibiu
Vizualizari: 4217
Ultimele comentarii
Acum 9 ore
Ron
Acum 9 ore
Mișu Mare
Acum 10 ore
Newman
Acum 11 ore
Emil
Acum 11 ore
Xxx