Vineri,
18.09.2020
Ploi Scurte
Acum
17°C

Modificare legislativă care intră în vigoare din 28 ianuarie. Ce drepturi vor avea polițiștii?

30 Octombrie 2019 14:01

Modificare legislativă care intră în vigoare din 28 ianuarie. Ce drepturi vor avea polițiștii?

În 28 octombrie, în Monitorul Oficial al României, a fost publicată Legea nr. 192 din 2019, pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice. De la sfârșitul lunii ianuarie, polițiști vor acționa conform modificărilor legislative.

Legea modifică și completează legea pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, legea privind organizarea și funcționarea Poliției Române și Ordonanța de urgență a Guvernului privind organizarea și funcționarea Poliției de Frontieră Române.

Aceste modificări vor intra în vigoare în 90 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Conform modificărilor, polițistul este îndreptățit să solicite persoanei care face obiectul legitimării să țină mâinile la vedere și, după caz, să renunțe temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat.

Polițistul este îndreptățit să solicite persoanei care face obiectul controlului corporal să adopte o poziție inofensivă, ce permite realizarea efectivă și în siguranță a acestui control. Prin poziție inofensivă se înțelege ținerea mâinilor deasupra capului sau paralel cu solul, depărtarea picioarelor, adoptarea poziției șezut sau culcat. De asemenea, orice altă poziție a corpului, care previne săvârșirea unei acțiuni violente îndreptate împotriva polițistului și respectă demnitatea umană este considerată inofensivă.

Solicitarea de a adopta o poziție inofensivă trebuie să fie adecvată pericolului pe care îl poate reprezenta persoana și să nu depășească nevoile reale pentru atingerea scopului intervenției. Se interzice solicitarea adoptării poziției șezut sau culcat în cazul femeilor cu semne vizibile de sarcină, persoanelor cu semne vizibile ale unei dizabilități și copiilor.

Prin atac armat se înțelege atacul săvârșit de o persoană cu o armă de foc sau cu obiecte, dispozitive, substanțe sau animale ce pot pune în pericol viața, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor.

Se prezumă intenția săvârșirii unei acțiuni violente îndreptate împotriva polițistului fapta persoanei de a se apropia de acesta după ce, în prealabil, a fost avertizată prin cuvintele „Poliția, stai!” sau „Nu te apropia!” ori de a nu se conforma solicitărilor polițistului, referitoare la renunțarea temporară la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat.

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

1 comentarii

Sibian din centru

Acum 10 luni

Oare de ce apar in poza 2 gardieni publici (pardon purtatori de mapa ai politiei locale Sibiu) cand in articol este vorba de Politia Nationala... Doamne fereste de astfel de drepturi la politia locala.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus