Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Primul apel la Kovesi în calitate de procuror general al UE, semnalat de presa europeană: „Cunoaște foarte bine psihologia mafiei locale”

Primul apel la Kovesi în calitate de procuror general al UE, semnalat de presa europeană: „Cunoaște foarte bine psihologia mafiei locale”

Un cunoscut jurnalist bulgar reclamă acaparările de terenuri agricole în stil mafiot care se petrec, potrivit lui, în țări precum Bulgaria, Ungaria și Slovacia. După ce spune că a primit un răspuns birocratic de la Oficiul de combatere a fraudelor europene, acesta atrage atenția primului procuror general al UE, Laura Codruța Kovesi, care „cunoaște foarte bine psihologia mafiei locale”, asupra subiectului.

Georgi Gotev este redactor la publicația online EurActiv din 2008. Acesta a adus zilele acestea în actualitate un subiect legat de acapararea terenurilor agricole din Bulgaria, despre care a scris și anul trecut, după ce publicația americană The New York Times a publicat săptămâna trecută o investigație transnațională întitulată „Fermierii de bani: Cum oligarhii și populiștii mulg UE de milioane”. „Uniunea Europeană cheltuie 65 de miliarde de dolari pe an subvenționând agricultura. Dar o parte din acești bani îi împlinesc pe oamenii puternici, îi îmbogățesc pe politicieni și și finanțează relațiile corupte”, scrie publicația americană.

Jurnalistul bulgar amintește că subiectul nu este unul nou și că problemele le cunosc toți „însă nimeni nu îndrăznește să vorbească despre acesta”.

„Eu personal cunosc oameni care sunt proprietari de pământ, dar sunt exploatați de oligarhii locali, iar ei nu îndrăznesc să se plângă de acest lucru. Eu credeam că acest lucru se întâmplă doar în Bulgaria, dar m-am înșelat. Între timp, Deutsche Welle a relatat despre scheme similare în Slovacia (...) Jurnalistul de investigație Ján Kuciak și logodnica lui au fost uciși pe 21februarie 2018 pentru că au scris despre astfel de cazuri (...) Atunci, am făcut solicitări la Comisia Europeană, unde am fost sfătuit să mă adresez Oficiului UE pentru anti-fraudă (OLAF). Mai întâi, OLAF m-a întrebat dacă vreau să aflu dacă instituția face investigații referitor la domeniul agricol în Bulgaria în general sau despre un anumit dosar. După mai multe schimburi de mesaje, am primit acest răspuns birocratic: „OLAF nu emite de obicei comentarii cu privire la cazurile pe care s-ar putea sau nu să le aibă în atenție”. Întreaga situație solicită atenția noului procuror-șef al UE, Laura Koveși, care întâmplător vine din regiune și cunoaște psihologia mafiei locale foarte bine”, a scris jurnalistul bulgar pe Euractiv.com.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Till Eulenspiegel

Acum 4 ani

Daca exista un Oficiu pentru combatere a fraudelor europene( cu jurisdictie in toate tarile UE) de ce trebuia infiintat Parchetul UE ,cu acelasi scop declarat ca si Oficiul dar cu jurisdictie partiala?In Bulgaria nu s-a ridicat ,recent,MCV-ul?Adica voi bulgarii,recent victoriosi in lupta anticoruptie, asteptati izbavirea de la un cetatean roman,care a luptat doua mandate la conducerea PG si doua la DNA,fara folos(asta o fi motivul demiterii de catre Presedinte ca altul nu vad),daca la noi MCV nu s-a ridicat?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus