Sâmbătă,
01.10.2022
Innorat
Acum
16°C

Requiem-ul de Mozart se cântă la Sibiu la peste 200 de ani de la premiera mondială

Requiem-ul de Mozart se cântă la Sibiu la peste 200 de ani de la premiera mondială

Filarmonica de Stat Sibiu va prezenta publicului meloman în această săptămână ultima creație a lui W. A. Mozart – ”Requiem-ul în re minor”. Datorită cererii foarte mari de bilete, va fi organizată o repetiție generală cu public, în ziua concertului însă de la ora 12. Peste 100 de artiși vor urca pe scena Sălii Thalia, joi, 14 noiembrie cu începere de la ora 19.

În 15 noiembrie 1791, cu doar 3 săptămâni înainte de moartea lui W. A. Mozart, a fost prezentată ultima sa creație, Requiem-ul în re minor. Deși această lucrare i-a fost comandată, compozitorul nu a putut să scape de ideea că scria un serviciu memorial pentru el însuși. Scrisoarea lui a supraviețuit, iar starea dureroasă se reflecta constant cu o forță tragică. "În capul meu este haos, am dificultăți doar să-mi adun gândurile. Imaginea unui străin nu vrea să dispară din ochii mei. Îl văd continuu. El întreabă, insistă și cere muncă de la mine. Continui să scriu, deoarece compunerea muzicii mă antrenează mai puțin decât lipsa de acțiune. Nu mai am de ce să mă tem. Simt - starea mea îmi spune că - a venit ora mea. Trebuie să mor. Simt cu o asemenea încredere că nu am nevoie de dovadă. Încetez să mă bucur de talentul meu. Și cât de frumoasă era viața! Începerea ei a promis mari perspective. Dar nimeni nu poate schimba destinul. Trebuie să ne plecăm ascultători înaintea Providenței. Deci, îmi termin piesa funerară. N-am dreptul să o las neterminată”, fragment din scrisoarea lui Mozart.

Alături de muzicieni din Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Sibiu – condusă de dirijorul Stephen Smith (Elveția), pe scenă vor mai urca membrii Corului Filarmonicii ”Transilvania” din Cluj-Napoca și soliștii Adina Pavăl (soprană), Melinda Duffner (mezzosoprană), Ovidius Șiclovan (tenor) și Ruben Ciungan (bas).

”Requiem-ul de Mozart este una dintre cele mai mari creații ale geniului uman, un imn inspirat. Adâncimea și seriozitatea, drama și sublimitatea, atingerea și strălucirea nu pot lăsa pe nimeni indiferent. Este scris în textul latin canonic al ceremoniei de rugăciune, începând cu cuvintele "Requiem aeternam" - "Eternal Rest" și tradus în versete în poemul lui Thomas Chelansky (circa - 1190 - 1260). Se presupune că autorul poemului a fost inspirat de liniile din masele ceremoniene, care sunt refracția unui pasaj din cartea profetului biblic Zophia (1, 14-16)” , a declarat Adina Zaharia-Dombi, consultant artistic al Filarmonicii de Stat Sibiu.

Biletele pentru acest eveniment pot fi achiziţionate de la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat Sibiu (Sala Thalia, Str. Cetăţii nr.3-5), între orele 10:00-12:00 și 13:00-16:00 sau online aici. Biletele pentru concert au valori cuprinse între 20 și 40 de lei. La repetiția generală există un singur tip de bilet, acces general cu prețul de 20 de lei.

Evenimentul face parte din Stagiunea muzicală ”Beethovenescu” și este realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Sibiu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus