Sâmbătă,
03.12.2022
Ceata
Acum
1°C

Junii Sibiului pleacă în SUA să promoveze România timp de o lună

Junii Sibiului pleacă în SUA să promoveze România timp de o lună

Ansamblul Folcloric „Condrelul - Junii Sibiului” va reprezenta timp de o lună România într-un turneu în Statele Unite ale Americii. Instituția va promova cultura românească în opt orașe americane.

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale ”Cindrelul-Junii” Sibiu, solicită Consiliului Județean Sibiu aprobarea deplasării Ansamblului Folcloric Profesionist ”Cindrelul-Junii Sibiului” format din 25 de persoane, întru-un turneu desfășurat în Statele Unite ale Americii, în perioada 29 decembrie 2019 – 29 ianuarie 2020 pentru promovarea patrimoniului imaterial al României.

Ansamblul Folcloric Profesionist ”Cindrelul-Junii Sibiului” a fost invitat de către Chicago`s Taste of Romania să susțină un turneu extraordinar care va include spectacole în mai multe orașe din Statele Unite ale Americii: Chicago, Cleveland, Detroit, New York, Washington, Philadelphia, Miami și Atlanta.

Turneul este unul tematic, în care vor fi prezentate obiceiuri de iarnă ale poporului român, reprezentând o incursiune inedită în lumea satului tradițional românesc, obiceiuri care sunt incluse în patrimoniul imaterial al României protejat de UNESCO. Prin aceste spectacole se va promova cultura română, a Județului Sibiu și a României, creând astfel legături prin cultură între comunitățile de români de peste hotare și partenerii americani.

Junii Sibiului este cea mai veche formaţie de dansuri populare a României, devenită patrimoniu universal. Aceasta a fost înființată în anul 1944, din iniţiativa maestrului coregraf Ioan Macrea şi s-a transformat în mers din formaţie de amatori, la început bărbătească, apoi mixtă. A funcționat sub tutela Arsenalului din Sibiu, apoi a IPAS Sibiu, devenit Compa. În calitate de ansamblu de amatori, Junii Sibiului au participat la numeroase competiții și festivaluri folclorice, organizate în țară și străinătate, iar valoarea lor a fost recunoscută prin cele peste 100 de premii naționale și 60 de premii internaționale acordate ansamblului de jurii de specialitate.

În anul 1992, Ansamblul Junii Sibiului se unește cu orchestra Cindrelul și primește statutul de ansamblu profesionist, în semn de recunoaștere a valorii corpului de dansatori și instrumentiști, precum și a bogăției și diversității repertoriului abordat. Din anul 2005, ansamblul este condus de Silvia Macrea, fiica maestrului Ioan Macrea. Pe 1 august 2019, preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretele de decorare a Ansamblului Folcloric Profesionist “Cindrelul-Junii Sibiului” şi a managerului Silvia Macrea: Ordinul “Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria D – “Arta spectacolului” - Ansamblului Folcloric Profesionist “Cindrelul-Junii Sibiului”; Ordinul “Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria F – “Promovarea culturii”, Silviei Macrea.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

2 comentarii

Dorin Racota

Acum 3 ani

Cum am putea afla detalii despre turneu (data si orasul unde va fi spectacolul precum si cum de pot cumpara biletele ) ? Noi sintem romani stability in Canada/ Ontario si sint Sigurd ca multi dintre noi ar vrea vada spectacolul, multi sintem sibieni si ne dorim sa - i vedem. Adresa mea de e-mail : racotadorin@gmail.com sau pe facebook Racota Dorin. Ve multumesc, Dorin Racota
Raspunde

dancp2

Acum 2 ani

cite pile din cj pleaca ca ISOTITORI cu titlu gartuit in sua si canada?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus