Miercuri,
05.10.2022
Partial Noros
Acum
15°C

239 de profesori sibieni au declarat banii din meditații. Suma totală: 2 milioane de lei

239 de profesori sibieni au declarat banii din meditații. Suma totală: 2 milioane de lei

5,20% din profesorii sibieni au declarat la Finanțe că desfășoară activitatea de meditații în acest an. Din cele 4.591 de cadre didactice raportate de Inspectoratul Școlar Județean Sibiu (IȘJ), 239 de cadre didactice au depus declarații de venit cu venituri suplimentare obținute din meditații. Suma totală declarată de aceștia a fost de 2.091.111 lei, reieșind o medie de 8.749 pentru fiecare cadru didactic. În comparație cu Sibiul, în Cluj au depus la Finanțe venituri din meditații 579 de persoane, cu o sumă totală de 3,9 milioane de lei. Din cei 7.360 de cadre didactice din județul Cluj, reiese o medie de 7,86%, mai mare decât cea din Sibiu – 5,20%.

Salariul mediu brut pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar din Sibiu a fost de 5.772, 7 lei în luna ianuarie 2018, conform datelor IȘJ.

7 milioane de euro din meditații, la nivel național

La nivel național, au declarat venituri din meditații 4.135 de persoane, potrivit datelor obținute de Edupedu.ro. Veniturile totale declarate au fost de 35.325.388 de lei, echivalentul a peste 7 milioane de euro. Cele mai multe declarații de venit din meditații au fost depuse în județul Cluj, urmat de București și de județul Bihor, iar cele mai mari sume au fost declarate în București și Mureș. Cea mai mare sumă medie obținută oficial din meditații a fost în București, 17.471 de lei, urmat de județele Mureș (15.2014 lei) și Timiș (13.243 lei). La polul opus în clasamentul numărului declarațiilor sunt județele Botoșani și Tulcea, cu doar 5, respectiv 7 persoane care și-au declarat venituri din meditații în 2018.

În privința sumei medii declarate, județele Vaslui, Mehedinți și Buzău sunt pe ultimele locuri, potrivit datelor citate.

După regiuni, piața meditațiilor fiscalizate este cel mai dezvoltată în Transilvania, unde sunt cei mai mulți profesori care își declară veniturile din meditații, potrivit analizei Edupedu.ro.

4 din 10 elevi fac meditații

Potrivit unui studiu Salvaţi Copiii din 2018, citat de știrileprotv.ro, 4 din 10 elevi fac meditaţii plătite la materiile de şcoală. La cele mai multe ore de meditaţii merg tinerii de la liceu, peste jumătate fac ore suplimentare, dar nici la gimnaziu nu e cu mult diferită situaţia. Costurile plătite sunt de peste 1.000 de lei pentru elevii din clasele 1-4, cel mai mult cheltuie părinţii elevilor de gimnaziu, peste 2.000 de lei. Bugetul pentru meditaţii la liceu este de peste 150 de lei pe lună, în medie, potrivit sursei citate.

În 2010 piața meditațiilor se ridică la 300 milioane de euro anual, arată un studiu realizat de compania Daedalus Millward Brown, la aceeași sumă ajungea și un Raport al Comisiei Europene.

Cine sunt meditatorii

În medie, ”piața meditațiilor” din Sibiu se învârte în jurul sumei de 50 de lei pentru o oră și jumătate. ”Ofer meditații claselor I-XII. Am absolvit facultatea de matematică și continui cu master-ul în Sibiu, am iubit matematica și doresc sa o fac plăcută și înțeleasă și pentru alte persoane. Meditez copii de 3 ani și îmi place foarte mult acest lucru. Am predat și predau în continuare în școli. Poate mă și cunoașteți. Nu ezitați să mă contactați. Vă voi ajuta și îndrumă cat mai bine pentru a învinge voi matematica, nu matematica sa vă învingă pe voi. Contactati-mă!”, apare într-un anunț postat on-line de Andra Elena. Prețul: 60 lei pentru o oră și 30 de minute, la matematică pentru elevi din clasele I – VIII.

Adina K. meditează pentru elevi din clasele gimnaziale V-VIII și clasele XI-XII. ”Fac pregătiri cu elevii pentru Evaluarea Națională, dar și pentru Bacalaureat și de asemenea, pentru recuperarea materiei. Ofer materiale cu teoria necesară și exerciții, însă putem lucra și cu culegerile de la clasă. Sunt sigură ca prin voință și exercițiu, matematica se poate înțelege ușor. Sunt o fată simplă, pozitivă și cu pasiune de a preda matematica. Cer seriozitate”, scrie Adina.

Ciprian Cojoc, absolvent al Facultății de Știinte Matematice, secția Matematică-Fizică, promoția 2008 și al Modului Psihopedagogic Nivel I din cadrul Departamentului de Pregătire al Personalului Didactic Sibiu, meditează matematica pentru clasele V-XII. Prețul: 50 lei pentru două ore.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

12 comentarii

zexe

Acum 2 ani

Vărul Klaus a făcut singur mai mulți bani din meditații decât toți ăștia la un loc. Harnic om!
Raspunde

votantul

Acum 2 ani

Se poate, dar cred ca nu i-a declarat.... si nici n-a platit impozit...
Raspunde

un pedagog de scoala noua

Acum 2 ani

Daca ar fi clase de 20-25 de elevi si elevii ar fi atenti la ore si n-ar butona telefonul, n-ar avea nevoie de meditatii.
Raspunde

Teo

Acum 2 ani

Sa fim seriosi,daca 4 din 10 elevi fac meditatii,numarul profesorilor care desfasoara aceasta activitate unii chiar cu proprii elevi ,este mult mai mare.Invatamantul romanesc e in colaps din cauza coruptiei din sistem , programei scolare stufoase ,dezinteresului unui numar mare de cadre didactice, dezinteres care se transmite si elevilor.Se impune adoptarea unei programe flexibile, adaptate necesitatilor actuale iar titularii sa nu mai fie legati de glie ci sa poata fi disponibilizati daca nu mai au obiectul muncii sau daca manifesta dezinteres in activitate, cu posibilitatea patrunderii in sistem numai a celor competenti si care au aplecare pentru aceasta meserie.
Raspunde

profu

Acum 2 ani

Un profesor titular este titular al Ministerului Educatiei Nationale si este un drept castigat! Nimeni nu poate sa-ti ia un drept pe care l-ai castigat decat daca ai facut ceva care te situeaza in afara legii. Asa ca nu poate fi disponibilizat un profesor titular numai asa pt. ca unora nu le plac unora ochii lui...
Raspunde

profu

Acum 2 ani

Trebuie sa tineti cont ca sunt putine materii la care se fac meditatii: matematica , romana si limbi straine in general. Deci nu toti profesorii fac meditatii Si in ceea ce priveste titularii, tineti cont ca ei ca sa se titularizeze au luat peste 7 la examen, nu au intrat in catagoria celor care nu sunt in stare sa ia 5.
Raspunde

Alzara 1918

Acum 2 ani

Și așa demografia e in declin : clase de 10-15 elevi ( in perspectiva ) și salarii bune sunt necesare pentru dezvoltarea României .
Raspunde

profu

Acum 2 ani

Cine e spus ca demografia e in declin? La gradinitele de stat abia mai gasesti locuri... Du-te la scoli precum Scola N. Iorga Colegiul O.Goga, Ghibu, Noica si ai sa gasesti clase cu 32-35 de elevi. Daca se vrea performanta sa se procedeze ca la carte. nu poti pretinde fara sa oferi conditii.. Sigur , la tara sunt copii mai putini, dar acolo e populatia imbatranita...
Raspunde

Deutsche Welle

Acum 2 ani

...fiecare sistem dupa 30 - 40 de ani este epuizat !! SCHIMBARE !!
Raspunde

profu

Acum 2 ani

Nu istemul, noi trebuie sa ne schimbam...
Raspunde

\\\

Acum 2 ani

adica dracila cu pesede ? nicicum
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus