La Colegiul Național „Octavian Goga” din Sibiu s-au organizat zilele trecute câteva acțiuni în cadrul unui proiect intitulat Culinaria Redivia – Arhitectura culinară sibiană în perioada modernă și contemporană. Acțiunea a fost organizată de Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, sub coordonarea lui Răzvan Pop și a lui Dan Nanu, cercetători în cadrul instituției.
Primul eveniment a fost un atelier de gastronomie cu specific sibian, la care au participat elevi din clasa a IV-a, învățătoare Mirela Carmen Bugner și clasa a VII-a, însoțiți de profesor diriginte Adina Oancea. Elevii au avut posibilitatea de a experimenta toate fazele preparării unor mâncăruri tradiționale – papanași și vuțele, iar rezultatele au fost impresionante, cei mici exprimându-și dorința de a mai participa la astfel de activități „savuroase”. La restaurantul „Sibiul vechi”, în atmosferă specifică, sub atenta îndrumare a unui bucătar specialist, elevii au învățat nu numai modul de preparare al acestor delicatese cu iz românesc și nemțesc, dar au aflat și lucruri interesante despre localurile din Sibiul de demult.
„Arta culinară, dietetica și arhitectura urbană sunt cele trei componente în jurul cărora se cristalizează expoziția intitulată Arhitectură culinară sibiană în perioada modernă și contemporană, seria de documente imprimate și cele două ateliere culinare destinate deopotrivă copiilor, adolescenților și adulților. Biblioteca aduce în atenția publicului o experiență vizuală inedită, un periplu în arhitectura Sibiului, o călătorie în lumea gastronomică a secolelor trecute și activități interactive care surprind prin modul de abordare a unor rețete culinare vechi. Toate acestea pun în evidență arhitectura orașului Sibiu, modul sănătos de preparare a alimentelor, etica și estetica gastronomică”, spun organizatorii.
O altă activitate a fost prezentarea expoziției cu imagini de arhivă, reprezentând restaurante, cafenele, terase, promenade din Sibiul interbelic, susținută în sala media a Colegiului, în prezența unor clase din gimnaziu și liceu, interesate de o lecție complexă de istorie și artă gastronomică de către aceiași reprezentanți ai Bibliotecii ASTRA, care s-au dovedit a fi extrem de apropiați de elevi, captându-le atenția pe întreaga durată a acțiunii cu informații interesante și cu provocări legate de modul de viață al sibienilor cu câteva zeci de ani în urmă.
Nu în ultimul rând, toți elevii și profesorii Colegiului au putut admira și studia pe îndelete, în holul mare, imaginile de arhivă care păstrează nealterat farmecul burgului medieval, amintind de protipendada orașului și de bunele obiceiuri recreative ale societății interbelice.
Acest proiect face parte dintr-o serie amplă de acțiuni desfășurate de Colegiul Național „Octavian Goga” din Sibiu împreună cu Biblioteca ASTRA, fapt care demonstrează că interesul comun pentru cultura națională.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Octavian Goga , Razvan Pop , Biblioteca Județeană , elevii sibieni , Colegiul Național Pedagogic , Istorie Naturală , Sărbătoarea Gastronomiei , Cibinium Culinaria Rediviva , Pentru Sibiu , Dan Nanu , incendiu bucatarie , Adina Oancea , La Colegiul Naţional , Culinaria Redivia , Mirela Carmen Bugner
Vizualizari: 1790






Ultimele comentarii
Acum 5 ore
Olguța Crăcănici
Acum 5 ore
Ouțele, tablourile, industria și canalele la Dunăre
Acum 5 ore
Ghita
Acum 5 ore
Emil
Acum 6 ore
NFilip