Vineri,
30.09.2022
Cer Senin
Acum
8°C

Pesta porcină a ajuns în Șelimbăr: 29 de porci au fost uciși. Sibiul a intrat în zona de protecție

Pesta porcină a ajuns în Șelimbăr: 29 de porci au fost uciși. Sibiul a intrat în zona de protecție

29 de porci dintr-o exploatație nonprofesională din Șelimbăr au fost uciși, după ce a fost confirmată îmbolnăvirea cu Pestă Porcină Africană (PPA), a transmis Prefectura Sibiu. Este al cincilea focar de pestă porcină, plus alte două cazuri la mistreț anunțate și confirmate în județul Sibiu începând cu 11 octombrie. Astfel, municipiul  Sibiu a intrat în zona de protecție.

Potrivit autorităților, despre îmbolnăvirea porcilor de la Șelimbăr Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu a fost alertată de la primele simptome observate de proprietar.

Subiectul a fost discutat astăzi la Centrul Local de Combatere a Bolilor Sibiu – Unitatea Locală de Decizie, convocat de prefectul Maria Minea.

„Toate suinele din exploatația contaminată (situate pe strada Dealului) au fost ucise prin împușcare cu pistol cu glonț captiv, sub supraveghere veterinară oficială, astfel încât să se evite riscul de răspândire a virusului pestei porcine africane. Animalele au fost evaluate și s-a întocmit dosarul de despăgubire, conform prevederilor legale. Imediat după confirmarea oficială a diagnosticului de pestă porcină africană, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu a instituit, în jurul focarului, o zonă de protecție cu o rază de cel puţin 3 kilometri, ea însăşi înscrisă într-o zonă de supraveghere cu o rază de 10 km”, a transmis Instituția Prefectului.
Astfel, localitățile aflate în zona de protecție sunt Șelimbăr, Sibiu, Mohu și Bungard. În zona de supraveghere se află localitățile Șura Mare, Nou, Roșia, Daia, Cașolț, Cisnădie, Tălmaciu – colonie, Sadu și Cisnădioara.

De asemenea, pe strada Dealului, din localitatea Șelimbăr, a fost amplasat un filtru rutier de dezinfecție, a cărui funcționare corespunzătoare este asigurată de Primăria Șelimbăr. Acest filtru va funcționa cel puțin 7 zile , respectiv până în momentul efectuării dezinfecției finale.

În paralel, în această perioadă, echipele DSVSA desfășoară un recensământ al tuturor exploataţiilor din zonele de protecție și de supraveghere, iar medicii veterinari examinează clinic toți porcii din gospodării.

http://www.turnulsfatului.ro/2019/11/19/care-e-valoarea-despagubirilor-platite-pana-acum-sibienilor-afectati-de-pesta-porcina/

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus