Joi,
08.12.2022
Ceata
Acum
1°C

Martorele tăcute vorbesc din nou la Sibiu. Într-un an au fost emise 167 de ordine de protecție

Martorele tăcute vorbesc din nou la Sibiu. Într-un an au fost emise 167 de ordine de protecție

Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen – A.L.E.G. organizează marți acțiunea anulă de pe pietonala Nicolae Bălcescu, unde trecătorii vor putea descoperi poveștile femeilor care au reușit să spună stop unei relații abuzive. Acțiunea încheie cele 16 zile de luptă împotriva violenței domestice desfășurate în perioada 25 noiembrie – 10 decembrie.

Conform unui studiu realizat de WHO, violența împotriva femeilor este cea mai larg răspândită încălcare a drepturilor omului la nivel global. Datele Uniunii Europene ne arată că una din trei femei au trăit cel puțin un episod de violență fizică sau sexuală în timpul vieții, astfel dreptul femeilor la siguranță, egalitate și la o viață fără abuz este încă un deziderat pentru care lupta nu s-a încheiat.

Situația în Sibiu

În Sibiu, în perioada noiembrie 2018 – octombrie 2019 au fost eliberate 148 de certificate medico-legale de către Serviciul Județean de medicină legală din Sibiu. La care se adăugă 167 de ordine de protecție care au fost puse în executare și 78 de ordine de protecție provizorii care au fost emise de către polițiști. Au fost înregistrate 134 de cereri de emitere de ordin de protecție din care 93 de cereri au fost soluționate favorabil, 27 respinse, iar în 14 cazuri s-a renunțat la cerere, conform Judecătoriei Sibiu.

Martorele tăcute vorbesc din nou

martorele tacute_foto Silvana Armat (10)

A.L.E.G. invită trecătorii la o seară de veghe cu mesaj răsunător ce susține dreptul femeilor de a trăi fără violență. Gestul simbolic de aprindere a lumânărilor aduce un omagiu, dar și o speranță a unui viitor în care să nu mai închidem ochii în fața semnelor de abuz pe care le vedem pe stradă, pe scara blocului, la serviciu sau în familie, nu mai rămânem nepăsători și nu ne mai lăsăm intimidați de rușine sau frică.

„Schimbarea are nevoie de mai mult decât gesturi simbolice, iar viitorul fără violență ține de fiecare dintre noi. Trebuie să luăm atitudine, să oferim un sprijin, să devenim o voce și o forță pentru cei aflați în situații ce par fără ieșire”, transmit reprezentații A.L.E.G.

Și eu reușesc

Odată cu evenimentul Martorelor Tăcute se va celebra un an de activitate #SiEuReușesc. Platforma www.sieureusesc.ro este locul în care se reunesc  povești de viață ale învingătoarelor violenței domestice. Femei care au preluat controlul propriului destin și au trecut de la postura de victimă la cea de învingătoare, iar acum inspiră și ajută alte femei să zică nu abuzului și să găsească resurse interioare și exterioare care să le ajute să iasă din relația toxică. Pentru mai multe informații puteți accesa site-ul aici.

A.L.E.G. e partenerul activ în lupta împotriva violenței domestice încă din 2004, oferind serviciul licențiat de informare și consiliere psihologică în sprijinul femeilor care se confruntă cu violența domestică și copiilor lor.

Lista serviciilor specializate în domeniul violenței domestice disponibile în județul Sibiu:

  • Direcția de Asistență Socială Sibiu prin echipa mobilă – 0800 811 822 (număr gratuit, non-stop)
  • Centrul de primire în regim de urgență Sf. Ana gestionat de DGASPC Sibiu: tel. 0756 152 200, 075 610 252, 0269 983
  • Centrul de primire în regim de urgență al Asociației Femeilor: tel. 0771 148 384, 0771 148 385
  • Adăpostul Casa de Femei Creștină Estera: Tel. 0721 162 093, 0752 261 819
  • Centrul de informare și consiliere A.L.E.G.: tel. 0753 893 531 (L-V,  9-18)
  • Apelare în situații de urgență 112
  • Linia telefonică destinată victimelor violenței domestice gestionată de ANES: 0800 500 333 (număr gratuit, non-stop)

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus