Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Primăria propune 30 de km de piste de biciclete, pornind din dealul Gușteriței

Primăria propune 30 de km de piste de biciclete, pornind din dealul Gușteriței

O pistă cu o lungime cuprinsă între 25 și 30 de km și o lățime de doi metri este ceea ce administrația Sibiului anunță că intenționează să amenajeze în zona de nord-est a orașului. Mai precis, o pistă de agrement, cu pornire din zona Gușteriței.

O astfel de pistă de biciclete se impune în Sibiu deoarece ”actualmente este sesizată absența unor trasee pentru variante alternative de agrement și sport pentru cetățeni și turiști, ceea ce are ca efect descurajarea acestora în ceea ce privește desfășurarea unor activități sportive și utilizarea bicicletelor ca mijloc de transport ecologic”, arată reprezentanții administrației, în documentația publicată pentru a contracta o societate care să realizeze studiul de fezabilitate necesar unei astfel de investiții.

”Zona orientativă propusă de studiu este delimitată de str. Bradului – monumentul istoric de pe dealul Gușteriței – adăpostul de câini – dealul Dăii – Șura Mare. Zona se încadrează în UAT Sibiu, urmând a se analiza conectarea infrastructurii existente de piste de biciclete cu traseul de biciclete propus”, se arată în documentația de atribuire a contractului. Administrația locală cere și realizarea unui studiu de trafic, în vederea identificării ”traseului optim”. Totodată, mai sunt cerute un studiu geotehnic, unul topografic și obținerea avizelor și acordurilor necesare solicitate prin certificatul de urbanism.

Traseul ar trebui realizat din macadam sau ”macadam îmbunătățit cu lianți hidraulici ecologici”, mărginit de rigole pentru apele pluviale. Pe parcursul traseului ar urma amenajate și aproximativ trei refugii, dar și a unor camere de supraveghere din zona monumentului din dealul Gușteriței.

Bugetul alocat de Primăria Sibiu pentru acest contract este de maxim 30.000 de lei, fără TVA. Termenul de elaborare a studiului de fezabilitate este de maxim două luni de la data comunicată de primărie pentru începerea contractului. Termenul de depunere a ofertelor de către firmele interesate a fost fixat pentru ziua de 30 decembrie 2019.

Realizarea unor astfel de proiecte - după cum se poate deduce din experiențele de până acum - presupune perioade îndelungate. După recepționarea studiului de fezabilitate, ar urma aprobarea indicatorilor tehnico-economici de către Consiliul local, după care ar urma lansate noi proceduri: pentru realizarea proiectului tehnic, a detaliilor de execuție, angajarea asistenței tehnice și așa mai departe, plus, în final, execuția propriu-zisă. Fie că astfel de noi proceduri au fost lansate separat, pe rând, fie că au fost lansate ”la pachet”, timpul petrecut până la finalizarea lucrărilor se întinde pe mai mulți ani.

Sursa foto: Google Earth

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

El Dorado

Acum 4 ani

Daca sr ocupa primaria de piste e foarte bine. Doar ea a facut si pistele existente din oras cu cateva cutii de vopsea si arata excelent si mai ales sint foarte sigure, bineinteles pentru cei care nu le folosesc. Problema e sa gaseasca vopsea pentru reatul pistelor.
Raspunde

Shadow

Acum 4 ani

Centura de sud, suplimentarea liniilor Tursib, deci scăderea traficului în oraș. Apoi ne-om da și cu bucicletele. Altfel... nu prea.
Raspunde

Titi

Acum 4 ani

Ăștia cred ca nu-s normali. In loc sa faca piste in oras le fac in dealul Gusteritei. Oare cine cred ei ca se va plimba cu bicicleta pe acolo? Si chiar daca am vrea, oare cum ajungem acolo? Cu elicopterul?
Raspunde

lili

Acum 4 ani

nu este rea initiativa , dar lumea este prea comoda in ziua de azi sa se duca cu bicicleta la lucru.
Raspunde

xyz

Acum 4 ani

"Bugetul alocat de Primăria Sibiu pentru acest contract este de maxim 30.000 de lei, fără TVA.". 30.000 pentru 30 de km de pista...pardon, poteca cu o latime intre doi si 3 metri, adica 1000lei/km de poteca marginita de rigole. Cineva a gresit sumele, lungimea pistei sau pur si simplu isi inchipuie ca se poate face asa ceva durabil cu acesti bani. Traseul respectiv deja exista, fiind drum de pamant, dar asa ceva nu se poate transforma in pista de biciclete cu o asemenea suma, decat pe hartie! In afara de asta, drumul existent este folosit de masini, iar transformarea lui in pista, este imposibila. De asemenea, realizarea unei piste n paralel cu acest drum, nu se poate face cu suma de 30.000 lei plus TVA, decat tot pe hartie.
Raspunde

sibian

Acum 4 ani

Foarte buna initiativa , la propuneri suntem campioni - la realizari concrete ....dar mai bine faceti vreo 20 studii SF , sifonati ce este de sifonat dupa care ajungeti la concluzia ca nu este ..nu stiu gasiti voi un motiv acolo pentru fraieri si la anul reluam studiile...
Raspunde

un sibian

Acum 4 ani

auzi ca cei din primaria Sibiu au "sesizat absenta..." si noi am "sesizat" INCOMPETENTA si IGNORANTA "d-nei Fodor" si a celor care lucreaza in primarie! bine ca in 2020 sunt alegeri...sper sa dispara "d-na Fodor" & Co.!!!
Raspunde

Sorin

Acum 4 ani

Bine ar fi sa FACA, NU sa propuna!! In ultimii ani , din pacate , am avut nenumarate propuneri, dar realizarile converg clspre " zero" . Am nădejdea ca cei de la Forum sa accepte realitatea pe care cu totii o vedem si simtim si sa desemneze un alt candidat...., daca nu vor sa piarda cu " răsunet" primaria.
Raspunde

un biciclist

Acum 4 ani

Bună ideea , dar Macadam?? mergeți pe pista de macadam făcută acum câțiva ani de la uzina de apă prin padure spre Rasinari. E distrusă complet, abia se mai distinge. Daca tot vreti sa faceți ceva bun de ce nu luați modelul german de piste?? Măcar 2,5 m lățime , asfalt si fără borduri pe margini
Raspunde

habarnam

Acum 4 ani

Piste de biciclete peste canale cu capace montate gresit. Iti prinzi roata bicicletei in ele. Se simte ca e perioada craciunuiui. Primaria arunca cu "cadouri", parcari supraterane, monitoare prin pasaje, pitste de biciclete. Luati paine si circ si sa trecem la vot
Raspunde

io

Acum 4 ani

Primaria ar putea face toate pistele noi dupa modelul celei din Sub-Arini, care e cea mai tare din tara pentru ca are utilizare dubla - in timpul zilei (06-24), utilizare pietonala (indragostiti, bunici cu copii in carucior) iar intre orele 00 - 06 se pot plimba linistit biciclistii, cu conditia sa acorde prioritate canilor, pisicilor, soarecilor, aricilor si vulpilor. Eventual, biciclistii pot primi liber la folosirea pistei si in ziua de 1 ianuarie, dimineata.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus