Vineri,
19.08.2022
Ploi Scurte
Acum
19°C

Istoria care se repetă. Se sparge ghinionul sau dispare PNL?

Aproape toate partidele sau alianțele care au condus România după 1989 mai mult de un an, în afara PSD, s-au desființat. Au avut o guvernare atât de proastă, încât românii i-au șters pur și simplu din viața politică. Istoria nefastă a celor care au ajuns la putere în afara FSN, PDSR, PSD s-au cum s-au numit socialiștii de după 89, au primit oprobiul public. Au pățit-o țărăniștii, după ce au încercat să guverneze România cu Victor Ciorbea și Radu Vasile. Guvernarea PNȚCD după cea a lui Văcăroiu a fost considerată un dezastru absolut, iar PNȚCD nu și-a mai revenit niciodată după aceea. Premierul Victor Ciorbea a fost menținut pe scena publică doar în funcții numite și, culmea, susținut de social-democrați. Mixtul PD-PNL-PUR-UDMR care a ajuns la guvernare după Guvernul Adrian Năstase este singura excepție, deși numele care apăreau în guvernul de atunci nu mai spun absolut nimic. Cu președinte Traian Băsescu și Călin Popescu Tăriceanu – premier, economia României a ”duduit” atât de bine, încât premierul Tăriceanu, președintele ALDE de acum, nu mai convinge nici măcar 3% din cei care se mai aventurează la un vot. Criza economică mondială s-a suprapus la noi cu un Guvern PD. Măsurile de atunci, adoptate de premierul Emil Boc au dus PD-ul atât de jos, încât singura posibilitate de supraviețuire politică a unor lideri a fost fuziunea cu PNL. Emil Boc, acoperit de steagul PNL, este în continuare primar la Cluj. Dar nume precum Valeriu Tabără, Adriean Videanu, Radu Berceanu, Anca Boagiu, Elena Udrea, Gabriel Sandu e bine să nu le rostești în locuri aglomerate.

Suntem la un nou moment post-PSD și istoria se poate repeta. Din păcate.

Liberalii sunt acum la putere cu o majoritate unită de frică. Frica de a rămâne fără poziție, fără salariu, fără pensie, nu din dorința de a realiza ceva, de a construi. Strânși la sfat de taină, președintele Iohannis și premierul Orban au decis că e cazul să fie anticipate. Doar că decizia finală aparține PSD și ALDE, două partide care nu au absolut niciun interes să se apuce acum de alegeri.

Dorința liberalilor de a organiza cât mai rapid alegeri e evidentă și totodată normală. Vor o majoritate concretă, stabilă, clară pentru a face cât de cât curat prin țară: justiție, lege, administrație, pensii, finanțe. Acestea sunt prioritățile de care acum nu se pot atinge. Să conduci România după organizarea PSD-istă pentru încă aproape un an poate fi un dezastru absolut. Discuțiile în jurul banilor de pensii din ultimele zile sunt cât se poate de serioase și este evident că în scurt timp nu vor mai fi bani pentru a le susține. Cu cârpeli nu va mai merge, iar viitorul guvern fie el PNL, USR sau chiar PSD trebuie să schimbe ceva. Masiv.

În afara PNL și poate USR și PLUS, nimeni nu e interesat cu adevărat de anticipate. Și asta poate fi motivul pentru nici nu vom avea anticipate în 2020. Pentru anticipate e nevoie de un guvern picat la votul Parlamentului sau de o demisie. Pe lângă asta, este necesar ca următoarele două propuneri ale președintelui să fie respinse de parlamentari. Aleși care nu au niciun interes de a-și scurta activitatea cu mai mult de șase luni. Interesul național poate fi astupat cu alte cuvinte. În plus, Iohannis ar trebui să intre într-un circ politic, așa cum l-a urât toată viața lui.

Chiar și cu o guvernare susținută cu o majoritate parlamentară masivă pentru liberali va fi foarte greu, iar riscul de a deveni noul PNȚCD sau PD este major, iar faptul că acum vorbesc despre utopii de genul anticipatelor nu e de bun augur.

Românii așteaptă totul de la liberalii cocoțați de sondaje la 40%, un scor record pentru ei. Chiar și lucruri pe care aproape oricine le știe ca fiind imposibile. E greu să duci un sistem de pensii încărcat populist de mai multe guverne, cu o națiune aproape frântă de un declin al natalității de zeci de ani și cu o scurgere masivă în străinătate a forței de muncă. E imposibil să mărești constant salariile bazându-te cu o productivitate a muncii mult în subsolul statisticilor europene. E greu să-ți propui ridicarea învățământului bazându-te pe sistemul educațional al anilor 80. E greu să promiți o națiune sănătoasă cu un sistem sanitar din care se fură masiv, în care nu se construiește nimic și unde managementul resurselor umane se bazează pe Europa feudală, nu pe cea cât de cât mai apropiată de 1900.

Toată lumea așteaptă o guvernare cu PNL pion principal. Să fie începutul sau sfârșitul?

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

statul defect

Acum 2 ani

pnl ( p mic...la fel ca la psd/pcr),a inceput cu stangul luand parlamentari de la psd si pro romania....iar orban e un "cauciuc" tocit de mult si reesapat de curand.. .astfel....cu asemenea cadre pur comuniste,schimbarea nu poate venii
Raspunde

Xonia

Acum 2 ani

Nu o sa dispara nici un PNL, mai degraba PSD se va scinta si mai mult, prin simplu fapt ca au expirat complet... se retrag in spate Nicolicea, Codrin si alte nulitati umane, pun in fata unii la fel de josnici dar mai necunoscuti si spera sa faca o schema sa mai prosteasca odata lumea. Asta e tot... psd e o troaca de porci rupta... din care tot curg laturi. Sper sa declanseze anticipatele si sa se duca la tomberon de tot, PSD-ul. Pacat ca nu mai e lumea la fel de vehementa impotriva lor, mai nou, desi tehnic tot ei conduc, caci au majoritate in parlament impreuna cu tradatorii de la UDMR care sustin tot ce face rau Romaniei, de cand exista... deci e normal sa fie buni prieteni cu PSD.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus