Vineri,
07.10.2022
Cer Senin
Acum
18°C

Timpul de răspuns al ambulanței la intervenții, afectat de șoferii care nu dau prioritate. „Ar putea fi mama ta, cea la care mergem”

Timpul de răspuns al ambulanței la intervenții, afectat de șoferii care nu dau prioritate. „Ar putea fi mama ta, cea la care mergem”

Timpul mediu de răspuns la o intervenție în mediul urban a fost de opt minute anul trecut, pentru cei de la Serviciul de Ambulanță al Județului Sibiu. Timpii sunt influențați de traficul din zonă, de capacitatea de reacție a participanților la trafic atunci când văd că se apropie o ambulanță, precum și de creșterea indicatorilor de trafic din ultimele luni, explică specialiștii.

În mai bine de jumătate din solicitările primite de Ambulanța Sibiu în 2019 s-a intervenit în 4-5 minute, timpul mediu de răspuns fiind de opt minute în mediul urban, explică managerul interimar al Ambulanței, Costin Popescu. „Trebuie să ne gândim că zona metropolitană e destul de mare, așadar un astfel de timp este bun”, spune acesta.

Totuși, s-a putut și mai bine. „Traficul din Sibiu ne chinuie mai mult ca de obicei. Indicatorii de trafic au crescut. Există în general înțelegere și ajutor din partea partenerilor de trafic, oamenii se dau la o parte”, spune managerul, explicând însă că există și persoane care nu înțeleg cât este de necesar să se dea la o parte din calea ambulanței, atunci când are semnalele acustice și luminoase pornite. „Uneori însă ne șicanează în trafic”, explică acesta.

„Uneori o luăm pe contrasens”

Cel mai greu de trecut cu ambulanța este prin giratorii, mai ales în orele de vârf. Tocmai de aceea, de multe ori șoferii fac eforturi și iau decizii de moment care să le permită să iasă rapid dintr-o blocaj în trafic.

„Problema mare este pe Milea spre Mall, acolo unde sunt câte două benzi pe fiecare sens de mers. La sensurile giratorii de asemenea de multe ori se blochează traficul, la Ibis mai puțin, dar spre exemplu noi când ieșim din sediu, dacă vă vine să credeți, în ultimele două luni am făcut eforturi constant să ieșim în Constituției, deși e zona marcată pentru ambulanțe. Sensul giratoriu este plin, cel puțin de când s-a deschis mall-ul. De multe ori o luăm pe contrasens, intrăm în sensul giratoriu și ne încadrăm din nou spre Bâlea sau spre Bulevardul Spitalelor”, spune Genu Scridon, purtător de cuvânt al Ambulanței.

Șoferii de pe ambulanță fac gesturi riscante, totul ca să ajungă în timp util la o intervenție, mărturisește Costin Popescu. Totul pentru ca pacientul să aibă o șansă în plus. Fiecare minut contează.

„Șoferii mei lucrează mult mai greu, merg pe trotuar, fac o grămadă de lucruri, pentru care nu sunt acoperiți. Să ne înțelegem clar. Omul dacă face un accident mergând cu ambulanța pe trotuar plătește și ambulanța, își pierde și locul de muncă. Și totuși o face. Riscă”, spune managerul.

„Ar putea fi mama ta”

Situația este confirmată de medicul Octavian Iancu. Spune că este atât de frustrant să stai și să aștepți ca un șofer să facă un gest atât de firesc – să se dea la o parte din calea ambulanței – încât îi vine uneori să coboare din ambulanță și dea el mașina din drum.

„Traficul necăjește pe toată lumea, dar cu atât mai mult pe noi care suntem la o intervenție serioasă și mașinile nu se feresc. Îmi vine să mă dau jos și să mă urc eu la volan să dau mașina la o parte. Avem o vorbă – poate fi mama ta, a șoferului care nu se dă la o parte din drum – nu știu care e problema, poate au muzica prea tare și nu aud semnalele acustice, dar măcar văd în oglindă girofarurile, ar trebui să îi sensibilizeze faptul că mergem să salvăm o viață”, spune medicul.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

marcu

Acum 2 ani

1. oare la scoala de soferi de ce nu se aloca 5 minute practica cum procedezi cand esti depasit de o salvare? 2. de ce nu sunt prevazute salvarile cu sageti galbene mari de un metru facute din leduri care sa lamureasca participantii la trafic de intentia soferului de ambulanta? 3. de ce nu se introduc semafoare controlate prin radio de catre soferii de ambulante?
Raspunde

Mai exista rutiera?

Acum 2 ani

Ies de 2-3 ori cu o masina de politie rutieră în spate,care aplica legea celor care nu se feresc. Eventual iau și 2-3 ziariști sa se duca vestea. Dar ajungem la întrebarea: mai exista rutiera în mun. Sibiu?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus