Timpul mediu de răspuns la o intervenție în mediul urban a fost de opt minute anul trecut, pentru cei de la Serviciul de Ambulanță al Județului Sibiu. Timpii sunt influențați de traficul din zonă, de capacitatea de reacție a participanților la trafic atunci când văd că se apropie o ambulanță, precum și de creșterea indicatorilor de trafic din ultimele luni, explică specialiștii.
În mai bine de jumătate din solicitările primite de Ambulanța Sibiu în 2019 s-a intervenit în 4-5 minute, timpul mediu de răspuns fiind de opt minute în mediul urban, explică managerul interimar al Ambulanței, Costin Popescu. „Trebuie să ne gândim că zona metropolitană e destul de mare, așadar un astfel de timp este bun”, spune acesta.
Totuși, s-a putut și mai bine. „Traficul din Sibiu ne chinuie mai mult ca de obicei. Indicatorii de trafic au crescut. Există în general înțelegere și ajutor din partea partenerilor de trafic, oamenii se dau la o parte”, spune managerul, explicând însă că există și persoane care nu înțeleg cât este de necesar să se dea la o parte din calea ambulanței, atunci când are semnalele acustice și luminoase pornite. „Uneori însă ne șicanează în trafic”, explică acesta.
„Uneori o luăm pe contrasens”
Cel mai greu de trecut cu ambulanța este prin giratorii, mai ales în orele de vârf. Tocmai de aceea, de multe ori șoferii fac eforturi și iau decizii de moment care să le permită să iasă rapid dintr-o blocaj în trafic.
„Problema mare este pe Milea spre Mall, acolo unde sunt câte două benzi pe fiecare sens de mers. La sensurile giratorii de asemenea de multe ori se blochează traficul, la Ibis mai puțin, dar spre exemplu noi când ieșim din sediu, dacă vă vine să credeți, în ultimele două luni am făcut eforturi constant să ieșim în Constituției, deși e zona marcată pentru ambulanțe. Sensul giratoriu este plin, cel puțin de când s-a deschis mall-ul. De multe ori o luăm pe contrasens, intrăm în sensul giratoriu și ne încadrăm din nou spre Bâlea sau spre Bulevardul Spitalelor”, spune Genu Scridon, purtător de cuvânt al Ambulanței.
Șoferii de pe ambulanță fac gesturi riscante, totul ca să ajungă în timp util la o intervenție, mărturisește Costin Popescu. Totul pentru ca pacientul să aibă o șansă în plus. Fiecare minut contează.
„Șoferii mei lucrează mult mai greu, merg pe trotuar, fac o grămadă de lucruri, pentru care nu sunt acoperiți. Să ne înțelegem clar. Omul dacă face un accident mergând cu ambulanța pe trotuar plătește și ambulanța, își pierde și locul de muncă. Și totuși o face. Riscă”, spune managerul.
„Ar putea fi mama ta”
Situația este confirmată de medicul Octavian Iancu. Spune că este atât de frustrant să stai și să aștepți ca un șofer să facă un gest atât de firesc – să se dea la o parte din calea ambulanței – încât îi vine uneori să coboare din ambulanță și dea el mașina din drum.
„Traficul necăjește pe toată lumea, dar cu atât mai mult pe noi care suntem la o intervenție serioasă și mașinile nu se feresc. Îmi vine să mă dau jos și să mă urc eu la volan să dau mașina la o parte. Avem o vorbă – poate fi mama ta, a șoferului care nu se dă la o parte din drum – nu știu care e problema, poate au muzica prea tare și nu aud semnalele acustice, dar măcar văd în oglindă girofarurile, ar trebui să îi sensibilizeze faptul că mergem să salvăm o viață”, spune medicul.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Ambulanță Sibiu , Județului Sibiu , Genu Scridon , Costin Popescu , Octavian Iancu , Bulevardul Spitalelor
Vizualizari: 4992
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
Semeon
Acum 5 ore
Nicolae Săliștean
Acum 6 ore
Un cititor
Acum 6 ore
Adina
Acum 14 ore
Vlad