Sunt peste 240 de cazuri de suspiciuni de gripă în instituțiile de învățământ din județul Sibiu, anunță reprezentanții Inspectoratului Școlar Sibiu. Grădinița din Bungard are cursurile suspendate trei zile, începând de astăzi, din cauza îmbolnăvirilor. Până în prezent este singura unitate de învățământ care a anunțat luarea unei astfel de decizii.
Cazurile de gripă confirmate de testele inițiale se înmulțesc în instituțiile de învățământ. La nivelul întregului județ sunt anunțate 246 de cazuri de suspiciune de gripă. Cei mai mulți copii bolnavi (28 cazuri) au fost anunțați la Școala Gimnazială Hoghilag. În municipiul Sibiu, pe primul loc la capitolul copii bolnavi este Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” (18 cazuri), urmată de Grădinița cu program prelungit „Elefănțelul Curios” (10 cazuri), Școala Gimnazială Nr. 8 din Sibiu (9 cazuri) și Liceul de Artă Sibiu (8 cazuri).
Alte 22 de instituții de învățământ din județ au raportat între unul și patru cazuri de îmbolnăviri. Grădinița din Bungard este singura instituție din județ care a luat decizia suspendării cursurilor pe o perioadă de trei zile. IȘJ anunță că un număr de 13 copii au fost afectați de această decizie.
Centralizarea cazurilor de gripă a fost făcută până în această dimineață la ora 9:45, la cererea Ministerului Educației. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică spun că, până la această oră, niciun caz de gripă la elevi nu a fost confirmat cu laboratorul, ci doar prin teste rapide, rămânând la nievl de suspiciune.
Ce spune doctorul
O.Ș., medic specialist pediatru spune că doar analiza din sânge demonstrează dacă într-adevăr avem de a face cu gripa. Până atunci vorbim de suspiciuni, dar asta înseamnă că, deja se iau măsurile de izolare. Medicul spune că și gripa este tot o viroză, însă cu un virus mai agresiv. „Acest virus gripal atacă tot organismul, în sensul că, simptomul principal din punctul meu de vedere la gripă este starea generală intens alterată. Organismul devine un tot general dureros. Specific gripei este febra mare, cu frisoane, la unii cu dureri de cap, la alții cu dureri în piept când tușesc de parcă ar avea probleme cardiace, unii au stări se somnolență, pentru că starea de bază este afectarea întregului organism”, spune medicul. Primul pas care trebuie făcut în cazul în care există un copil sau tânăr cu suspiciune de gripă confirmată prin testul rapid este izolarea focarului, pentru că răspândirea virusului gripal este destul de rapidă. În 24 de ore poate fi transmis și altcuiva, și persoana respectivă îl duce la altcineva și urmează îmbolnăviri în masă, după cum spune medicul. Cele mai importante remedii sunt repausul, hidratarea și tratarea, dar sunt și momente în care trebuie luată atitudine. „Ne îngrijorăm când copilul nu mai acceptă lichidele pe gură, pentru că tratamentul pentru gripă este susținerea organismului, pentru ca acesta să fie capabil să lupte cu virusul. Repausul este foarte important în caz de boală. Repaus și tratare. Alarma este atunci când copilul nu mai primește lichidele pe gură, pentru că sunt șanse mari să se deshidrateze și atunci trebuie hidratat prin perfuzie. De asemenea, trebuie atenție sporită când copilul are boli cronice cunoscute, deoarece gripa afectează și boala lui inițială și se pot naște complicații”, mai spune medicul.
Copiii bolnavi trebuie ținuți acasă
Sfaturile medicului sunt ca, în această perioadă, să se evite cât mai mult spațiile aglomerate cum sunt magazinele mari, mijloacele de transport în comun sau locurile de joacă. Sunt mai indicate ieșirile în aer liber, dacă îmbrăcăm copiii adecvat. Pe de altă parte specialistul spune că este foarte important ca părinții să fie responsabili. „Măsurile care se iau în instituțiile școlare ar fi suficiente dacă și conștiința părinților ar fi așa cum trebuie. Dacă copilul bolnav se duce la școală, sau la grădiniță, chiar dacă părinților nu li se pare grav, nu este o idee bună. Indiferent în ce stadiu este boala, copilul trebuie ținut acasă. Sunt multe mămici care nu au cu cine să lase copilul și atunci îl duc la grădiniță. Când îl duci dimineața el poate fi în formă, dar în câteva ore să se moleșească și până îl vede educarea, până vine asistenta, până reușesc să izoleze copilul, el apucă să transmită virusul pe cale respiratorie. Știu că, cel puțin în grădinițe, se iau măsuri de igienizare, aerisire, spălarea pe mâini de o sută de ori pe zi”, spune O.Ș. Dar nici copii sănătoși nu trebuie ținuți acasă preventiv. Medicul spune că ar fi o anomalie. „Imaginati-vă dacă mamele și-ar ține copiii sănătoși acasă, înseamnă că cei bolnavi sunt la grădiniță și cei sănătoși acasă. Este o anomalie. Copilul sănătos este mai protejat dacă stă între copii sănătoși”, mai spune medicul.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: gripa în scoli , Reprezentanţii Direcţiei , Şcoala Gimnazială Nr , Școala Gimnazială , Inspectoratului Şcolar Sibiu , Ministerului Educației Naționa , Sănătate Publică , Nicolae Iorga , Artă Sibiu , Elefănțelul Curios , Școala Gimnazială Hoghilag
Vizualizari: 6486
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Un sibian
Acum 3 ore
Noi noi
Acum 3 ore
Un sibian
Acum 3 ore
Sparrow
Acum 3 ore
Emil