Vineri,
02.06.2023
Cer Senin
Acum
17°C

Ciobanii, în fața ministrului, la Sibiu: Statul ne învață să furăm!

Ciobanii, în fața ministrului, la Sibiu: Statul ne învață să furăm!

Sute de crescători de animale din toată țara, în special ovine, au participat joi la o întâlnire cu ministrul agriculturii la Sibiu, Nechita-Adrian Oros.

În urmă cu zece ani, astfel de întâlniri aveau loc în prezența a câteva zeci de oameni, printr-o pensiune în Rășinari, ori pe la Cristian și se încingeau grătarele. Astăzi, oierii au venit cu sutele în cea mai mare sală de spectacole a Sibiului, la Centrul Cultural ”Ion Besoiu”.

oieri (25)

Cu toții s-au înghesuit care să parcheze cât mai aproape de scările de la intrare, iar în sală discuțiile începeau cu ”5 mii de euro” și urcau până la ”sute de mii de euro”. Oameni simpli, dar hotărâți, fermierii vorbesc în comparații: ”samsarii de animale sunt ca ciorchinele de strugure”, iar fondurile europene sunt ”mărul tău pus în fața altuia”.

oieri (1)

Da fapt, cam toate discuțiile s-au învârtit în jurul banilor, de la pășuni la arende și de la subvenții la exporturi. Bani, bani, bani. Mulți bani. Iar când e vorba de bani la mijloc, nu e loc de umblat cu mănuși.

oieri Dan Petrescu (12)

”Domnule ministru, statul ne-a învățat să furăm! Ne-a obligat să cumpărăm berbeci mai slab genetic decât avem noi și pentru că ținem la rasele noastre a trebuit să schimbăm crotaliile din ureche, să le punem pe berbecii noștri pentru a nu pierde gena. Am făcut ceva ilegal și imoral. Noi știm bine ce trebuie să oprim în fermă și ce potențial avem. Cerem egalitate, nu alții să primească milioane și noi să murim. Vrem egalitate și dreptate, nu mai trebuie să se întâmple ce s-a întâmplat”, a spus Dan Petrescu, președintele Asociației Profesionale a Ciobanilor, organizator al conferinței de astăzi.

ministrul agriculturii Oros oieri (10)

În replică, când a fost invitat să ia cuvântul la început, ministrul Nechita-Adrian Oros, a întors franchețea discursurilor.

”N-am venit aici să vă fac promisiuni populiste sau să vă spun lucruri care să dea bine, am venit ca să vă spun adevărul”, a început ministrul

ministrul agriculturii Oros oieri (7)

”Sunt foarte multe probleme vechi şi noi. Noi trebuie să pregătim anul acesta Planul Naţional Strategic, cum gândim noi şi cum vrem să cheltuim banii care vor veni în următorii şapte ani de la Comisia Europeană pe Politica Agricolă Comună, de aceea vreau să am o discuţie foarte amănunţită cu fiecare asociaţie profesională, să vedem ce lucruri au funcţionat, care nu au funcţionat, cum putem îmbunătăţi. Ştiu că sunt foarte multe nemulţumiri în sistem", a mai declarat Oros.

În plus, printre multe altele, oierii au cerut eliberarea de certificate de origine la berbecii de reproducţie, cu test de paternitate.

ministrul agriculturii Oros oieri (4) Ghita ciobanul oieri (23) Ghita ciobanul oieri (18) oieri (24) oieri (17) oieri (14) oieri (12) oieri (6) oieri (5)

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

10 comentarii

Urban12

Acum 3 ani

Din partea mea sa dea toti faliment...degeaba bani daca clase cat trenul, daca si alea. Ce specimene!
Raspunde

2cents

Acum 3 ani

Mda, dupa parerea unora ciobanii ar trebui sa aibe macar ceva licenta daca nu si vreun master. De curiozitate Urban12 vine de la numarul de clase absolvite?
Raspunde

Toma

Acum 3 ani

Să ajute persoanele implicate în procesul acestsa
Raspunde

Horbotă salbatica

Acum 3 ani

Crescatorii de animale trebuie sprijiniti. Categoric. Dar, sa se zbârceasca ca momițele de berbec managerul ovin care a platit cinstit toate dările dupa ce a băgat la ciorap "suventia", da, aia mica, " nu ca'n Franta, ,," Ca doar zugravii, electricienii si parchetarii, liber profesionisti si ei , primesc " suventii" la greu sa-si dezvolte indeletnicirile. ...sau nu?
Raspunde

ghita

Acum 3 ani

Astea-s ciobani, fara bacite ?
Raspunde

Anonymus

Acum 3 ani

intai sa isi plateasca cinstit si corect darile la stat si apoi sa ceara subventii si favoruri... uitati-va numai ce masini au si ce averi prin banci, la ciorapi si casele in care locuiesc. sa va fie rusine nemerniciolor ca numai bani visati si nimic altceva.
Raspunde

Alesb

Acum 3 ani

Fa-te și tu cioban dacă e asa bine!
Raspunde

Iooo

Acum 3 ani

Cetatenii acestia practia oieritul din generatie in generatie de sute de ani. Daca te ocupi cu asa ceva de atatia amar de ani, inseamna ca a fost si este profitabil sau cel putin era pana cand am intrat in UE daca stai sa-i asculti. De cand suntem in UE, acesti cetateni nu ezita sa aminteasca mereu ca subventia este prea mica, numai subventi mai viseaza. As dori sa aflam ce fac ei cu acesti bani din subventii primiti pentru dezvoltare. Cred ca dezvolta doar conturile!
Raspunde

Platitor de taxe

Acum 3 ani

Sa platiti si voi darile la stat! Nu mai cersiti sunteti mai rau ca cersetorii nu va mai ajung bani cat de multii ati avea! Rusine! Ciobani adevarati au tinut oi si fara suventie!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus