Luni,
24.06.2024
Partial Noros
Acum
28°C

Lupta pentru procurorul general, faza pe lovituri la gleznă. Procurorul Radu, despre candidatura sa: ”Astea sunt întrebări?”

Lupta pentru procurorul general, faza pe lovituri la gleznă. Procurorul Radu, despre candidatura sa: ”Astea sunt întrebări?”

Prezent la prezentarea bilanțului procurorilor din Sibiu, Alba și Hunedoara, adjunctul Procurorului general, Răzvan Horațiu Radu, a cerut telefonul la verificat atunci când a fost întrebat dacă este sau nu interesat de candidatura pentru postul ocupat în trecut și de Laura Codruța Kovesi. Întrebarea a fost adresată în contextul în care, în presa centrală, Răzvan Horațiu Radu este în centrul unui scandal legat de candidaturile pentru funcția de procuror general al României.

Uneori libertatea de exprimare în România depășește critica obiectivă la care un jurnalist are dreptul”, Răzvan Horațiu Radu, adjunct al Procurorului general al României
Aflat printre cei opt candidați pentru funcția de procuror general al României, Răzvan Horațiu Radu, a fost considerat – de o parte a presei centrale – unul dintre favoriți pentru postul ocupat în trecut de Laura Codruța Kovesi sau Augustin Lazăr. În cele din urmă, propunerea Ministerului Justiției s-a dovedit a fi procuroarea Gabriela Scutea, care, în cursul acestei săptămâni, a primit aviz negativ din partea Consiliului Superior al Magistraturii (Gabriela Scutea a fost printre procurorii care, anul trecut, a protestat împotriva modificării legilor Justiției și a susținut candidatura Codruței Kovesi la conducerea Parchetului european - detalii aici).

Avizul negativ dat de secția de procurori a CSM Gabrielei Scutea este rezultatul unei ample campanii, dusă inclusiv prin media, dezvăluie un articol publicat de Gândul și preluat, mai apoi, de alte instituții din presa centrală. Un scenariu complex, în care Gabriela Scutea a fost atacată pe motiv că ar fi fost artizan al celebrei Ordonanțe 13 printr-un comunicat emis de o asociație condusă de un prieten al lui Răzvan Horațiu Radu, comunicat preluat de presa centrală. Un scenariu complex în care, la CSM, Răzvan Horațiu Radu ar fi influențat avizul dat Gabrielei Scutea prin intermediul unul fin de-al său, Nicolae Solomon, cercetat în mai multe dosare de corupție. Scopul acestui întreg mecanism pus în mișcare ar fi blocarea parcursului Gabrielei Scutea către funcția de procuror general, astfel încât Răzvan Horațiu Radu să reintre în cărți pentru funcția supremă din procuratura țării (întreaga poveste - aici).

”Astea sunt întrebări?”

Invitat ”de la centru” al ședinței de prezentare a bilanțului procurorilor din Sibiu, Alba și Hunedoara, Răzvan Horațiu Radu a lansat o serie de aprecieri pozitive la adresa colegilor săi din teritoriu. Întrebat, însă, dacă își mai dorește postul de procuror general, având în vedere scenariile puse pe seama sa, Răzvan Horațiu Radu a devenit suspicios. Nu a vrut să facă niciun fel de comentariu, după care a cerut telefonul reporterului la verificat. ”Haideți, domnule, vă văd om serios. Astea sunt subiecte? Ce faceți, mă înregistrați? Ia să văd telefonul”, a reacționat Horațiu Radu. Insistența pe subiectul interesului pentru funcția de procuror general în continuare nu a primit un răspuns clar. ”Ce vreți, asta s-a întâmplat, am pierdut, nu am ce să comentez”.

Pus să comenteze amplele acuzații care îi sunt aduse, procurorul delegat din vara anului trecut în funcția de adjunct al Procurorului general a refuzat să răspundă punctual. ”Nu am ce declarații să fac pe acest subiect, toate declarațiile pe care le-am avut le-am făcut, le-am dat un drept la replică, rareori mi-a fost dat să văd în presa românească a ultimilor ani un asemenea număr mare de informații false și minciuni toate la un loc, care mai apoi să fie preluate și de alte trusturi de presă. Din punctul ăsta de vedere este o atitudine care nu are de-a face cu jurnalismul onest și de calitate.Uneori, libertatea de exprimare în România depășește critica obiectivă la care un jurnalist are dreptul. Haideți, că nu are rost să purtăm discuții de genul acesta”, a scurtat Horațiu Radu discuția.

În perioada 2013 - 208, Răzvan Horaţiu Radu a fost și agent al Guvernului României pentru Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

dancp2

Acum 4 ani

penibil acest radu mamii !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus