Marţi,
24.05.2022
Acum
0°C

Turcan: Majoritatea PSD a respins OUG privind organizarea alegerilor anticipate

Turcan: Majoritatea PSD a respins OUG privind organizarea alegerilor anticipate

Președintele PNL Sibiu, Raluca Turcan, somează PSD ca în plenul Senatului să voteze Ordonanța de Urgență prin care se extinde intervalul de vot la trei zile pentru românii din Diaspora și prin care se dublează numărul parlamentarilor pentru Diaspora.  ”Pesediștii pur și simplu nu renunță la obsesia de a pedepsi Diaspora pentru înfrângerile usturătoare suferite în alegerile din ultimii ani și au găsit o nouă modalitate prin care să se răzbune. Somez PSD să renunțe la aceste practici și să-și schimbe votul în plenul Senatului! Dacă mai au măcar un dram de responsabilitate și înțeleg să nu arunce totul în aer, în speranța că așa pun bețe-n roate Partidului Național Liberal, atunci să voteze în Senat în favoarea adoptării OUG privind alegerile anticipate!”, susține Raluca Turcan.

Declarația vine după ce majoritatea PSD din Comisia Juridică a Senatului a respins OUG privind organizarea alegerilor anticipate. ”Votul PSD din Comisia Juridică de azi reprezintă un alt motiv pentru a susține, fără urmă de îndoială, că avem nevoie rapid de un nou Parlament, legitim și reprezentativ”, a mai spus Turcan.

Ordonanța de Urgență lansată în ultima zi de Guvernul Orban, înaintea votării moțiunii de cenzură a PSD și UDMR prevede extinderea intervalului de vot la 3 zile pentru românii din Diaspora și dublarea numărului de parlamentari pentru Diaspora, ceea ce garantează o mai largă reprezentare a românilor care trăiesc și muncesc în afara granițelor.

Ordonanță trimisă la Avocatul Poporului de UDMR

UDMR a contestat Ordonanța de Urgență a Guvernului Orban la Avocatul Poporului. Conform documentului semnat de Kelemen Hunor, se invocă art.115. alin.(6) din Constituție, care spune că ”Ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică.”

Totodată, UDMR reclamă faptul că Decizia nr.51/2012 a Curții Constituționale arată că ”reglementarea sistemului electoral trebuie să se facă, potrivit art.73 alin.(3) lit.a) din Constituție, prin lege organică adoptată în cadrul dezbaterilor parlamentare, cu respectarea interdicției prevăzute la art.115 alin.(6) din Legea fundamentală și cu respectarea documentelor internaționale care stabilesc principiile fundamentale ale unor alegeri democratice.”

În principiu, UDMR susține că potrivit Curții Constituționale, o lege electorală nu poate fi modificată cu mai puțin de un an înaintea alegerilor și că prin emiterea ordonanței ”s-a încălcat competența Parlamentului de unică autoritate legiuitoare.”

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Raspandache

Acum 2 ani

Du-te la ***’ de unde ai venit ****, diaspora să vină să locuiască în țară dacă vrea să-mi decidă soarta mie, plătitor de impozite și taxe aici. Trebuie să fii complet idiot ca să susții aberațiile **** ăsteia. Turnul Sfatului, am scris pentru moderator, sunt conștient că nu veți publica niciodată acest comentariu. Dar poate i-l transmiteți personal *****. Doamne, ce individă ****!
Raspunde

raspandache

Acum 2 ani

Turnule, slută și abjectă ți se par cuvinte care ar trebui cenzurate sau departe de adevăr? Mai bine nu publicai comentariul, o să creadă lumea că am folosit te miri ce cuvinte. Dar na, ai vrut tu să te lauzi că permiți orice opinie.
Raspunde

sibianca

Acum 2 ani

Doamna nu inteleg de ce asa graba cu alegerile. De cand ati venit numai asta sustineti toata ziua. Daca poporul considera ca ati facut traba buna pana la alegerile programate de drept va v-a alege, daca nu le puteti pierde foarte usor. Sunt probleme grele de rezeolvat in tara nu am vazut pana acum nimic sa faceti ceva real pentru aceste probleme, toate lucrutile in tara aceasta sunt bulversate, nimeni nu mai stie ce sa creada si in cine sa aiba incredere.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus