Miercuri,
10.08.2022
Innorat
Acum
20°C

Cât de pregătit este Sibiul pentru coronavirus

Cât de pregătit este Sibiul pentru coronavirus

Spitalul Județean Sibiu va colabora cu Direcția de Sănătate Publică (DSP) și cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) pentru a prelua posibilii pacienți suspecți de coronavirus, li se vor face primele investigații, după care urmează să fie transferați la Cluj sau la București, într-un centru de testare. Pentru un scenariu mai negru care ar presupune o posibilă epidemie, reprezentanții spitalului spun că nu a fost gândit, încă, un plan de intervenție. În momentul de față, Spitalul Județean are două paturi la secția Boli Infecțioase unde vor fi puși în carantină eventualii pacienți.

DSP urmează protocolul impus de Ministerul Sănătății

Potrivit reprezentanților DSP Sibiu, județul este pregătit, în acest moment, să se confrunte cu orice situație care ar putea apărea, întrucât au fost aplicate și se implementează în continuare toate măsurile transmise de către Ministerul Sănătății, procedurile fiind comunicate și tuturor unităților sanitare din județ, cât și medicilor de familie, toată rețeaua sanitară fiind instruită. „Având în vedere situația epidemiologică din Italia, DSP Sibiu va include persoanele care sosesc în județul nostru din localitățile afectate din regiunea Veneto și din provincia Lodi/Lombardia sau care au călătorit în aceste localități în ultimele 14 zile, în categoria celor care trebuie să stea după intrarea în țară în condiții de carantină timp de 14 zile. Aceste măsuri sunt similare cu cele aplicate de autoritățile italiene. Toate persoanele, care se încadrează în definiția de caz suspect, vor fi raportate imediat de către toate unitățile sanitare unde acestea se prezintă (unitățile primiri urgențe, spitale, medici de familie) la DSP. Pacienții cu suspiciune de coronavirus din județul Sibiu vor fi trimişi pentru tratament la Institutul „Matei Balş” din Bucureşti sau în alt centru nominalizat”, transmite Krisztina Gaal, purtător de cuvânt DSP.

ISU coronavirusISU: suntem pregătiți cu aparatura necesară transportării pacientului în caz de suspiciune

Reprezentanții ISU Sibiu spun că au fost instruiți pentru intervenții în cazul în care în Sibiu ar apărea o persoană suspectă de coronavirus și există dotări pentru transportul pacienților către centrele de testare. Instruirea a fost făcută de personal specializat din cadrul DSP Sibiu. „Inspectoratul pentru Situații de Urgență cpt. Dumitru Croitoru al județului Sibiu este pregătit ca, după evaluarea și comunicarea unei decizii medicale de către specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică Sibiu, să execute misiuni de transport acolo unde se dispune, în condiții de siguranţă, a pacientului suspect de coronavirus”, transmite Alina Voina, purtător de cuvânt ISU Sibiu.

Două paturi în secția de Boli Infecțioase pentru sibienii suspecți de coronavirus

Reprezentanții Spitalului Clinic Județean Sibiu spun că sunt pregătiți în cazul în care în Sibiu va apărea o suspiciune de îmbolnăvire cu coronavirus. La secția de Boli Infecțioase sunt pregătite două paturi, într-un salon special amenajat pentru izolarea pacientului suspect de coronavirus. Paturile vor putea fi suplimentate în caz de nevoie. „În caz de suspiciune de coronavirus în secția de Boli Infecțioase există un spațiu special amenajat pentru izolare. Spațiul are două paturi, iar în caz de nevoie poate fi extins. Protocolul spune în felul următor: dacă există suspiciune, pacientul va fi izolat în cadrul respectivului spațiu și apoi este transferat fie la București, la Institutul Matei Balș, fie la Spitalul Județean din Cluj Napoca. Suntem instruiți ca în colaborare cu ISU și DSP-ul să-l trimitem acolo. Pe de altă parte, avem echipamente de protecție, sunt costume speciale de protecție, măști speciale de protecție, avem în UPU și la Boli Infecțioase, precum și restul materialelor uzuale care sunt tot timpul în spitale, cum sunt măștile simple sau halatele. Deci, în situația în care apare suspiciunea, pacientul este izolat, se iau toate informațiile necesare și apoi, în colaborare cu ISU și DSP se face transportul către centrele nominalizate unde se pot face testările, în cazul nostru fie la Cluj, fie la București”, spune Decebal Todăriță, purtător de cuvânt al spitalului.

Cu privire la centrele de testare din țară, chiar în această dimineață, ministrul Sănătății Victor Costache a declarat la Europa FM, că în România au fost înființate mai multe astfel de centre. „S-a îmbunătățit capacitatea de răspuns a României în contextul acestei pandemii severe. În momentul de față avem capacitate de diagnostic la nivel național. Inițial a fost în București, în momentul de față există capacitate de diagnostic în Constanța, Cluj, Iași și Timișoara”, a spus ministrul Sănătăţii.

Pe de altă parte, dacă scenariul ar fi mai negru și Sibiul s-ar confrunta cu o epidemie, reprezentanții spitalului din Sibiu spun că încă nu au o strategie în acest sens. „Deocamdată nu este cazul să ne gândim la așa ceva. Așa cum am spus, numărul de paturi poate fi extins în caz de necesitate, dar nu cred că în România se va ajunge la așa ceva. La Siabiu, în momentul de față, nu există nicio suspiciune de îmbolnăvire cu coronavirus”, mai spune Decebal Todăriță.

Măsuri suplimentare anunțate de Ministerul Sănătății

La nivel național au fost luate măsuri suplimentare în vederea prevenirii unor posibile îmbolnăviri cu Coronavirus, cu atât mai mult cu cât România ar putea fi mai expusă la apariția de cazuri de infecție cu noul coronavirus pe teritoriul național, din cauza dinamicii călătoriilor cetățenilor români pe rutele terestre și aeriene dintre cele 2 țări. Astfel, reprezentanții Ministerului Sănătății anunță că autoritățile de sănătate publică vor include persoanele care sosesc în România din localitățile afectate din regiunea Veneto și din provincia Lodi/Lombardia sau care au călătorit în aceste localități în ultimele 14 zile, în categoria celor care trebuie să stea după intrarea în țară în condiții de carantină timp de 14 zile. Aceste măsuri sunt similare cu cele aplicate de autoritățile italiene. Noile măsuri vor fi transmise de către Ministerul Sănătății către unitățile sanitare și medicii de familie, prin direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București. De asemenea, vor fi suplimentate măsurile de control și prevenire a infecției cu noul coronavirus la punctele de frontieră terestre, maritime/ fluviale și aeriene. Ministerul Sănătății va asigura personalul medical necesar în punctele de trecere a frontierei, cu specialiști din cadrul direcțiilor de sănătate publică, inclusiv prin detașare din alte județe și unități sanitare. Toate persoanele, care se încadrează în definiția de caz suspect, vor fi raportate imediat de către toate unitățile sanitare unde acestea se prezintă (unitățile primiri urgențe, spitale, medici de familie) la direcțiile de sănătate publică și la Serviciul de monitorizare din cadrul DSU. În aceste zile, Ministerul Sănătății va completa cadrul legislativ cu măsuri necesare pentru carantină și pentru managementul cazurilor suspecte și confirmate de infecție cu coronavirus (COVID-19). Nu în ultimul rând, va fi extinsă campania de informare a populației privind infecția cu noul coronavirus, măsurile de prevenire individuale și colective care trebuie luate și va fi elaborat un buletin de informare zilnic privind evoluția situației la nivel internațional și eventualele măsuri suplimentare luate de autoritățile române.

În prezent, Italia este cea mai afectată țară din Europa, în ceea ce privește numărul de îmbolnăviri cu coronavirus. De asemenea, în această țară trăiesc și călătoresc foarte mulți români.

Foto principală: Arhivă

ISU coronavirus 3 ISU coronavirus 2

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

3 comentarii

Pixelul

Acum 2 ani

Doua paturi ?.... ba, voi sunteti oameni seriosi ? Cum veti baga 100 de oameni in doua paturi ? sau 1000 ? Suntem iar rupti in c_r.... o sa ajungem sa fugim prin codru, iar, ca pe vremea lui GingisKhan. Multumim Arafat si alti demizei din institutiile romanesti, de stat esuat. Adica aia in China fac doua spitale in doua saptamani iar voi aveti doua paturi ? ... faina treaba. Cred ca acest virus va face praf tara asta care oricum sta sa cada.
Raspunde

Sibian SB

Acum 2 ani

Azi dimineață au intrat mașini in țară, venind din zona Milano, i-au intrebt de febra si oamenii au plecat acasă bine mersi. Nicio carantina. Copiii din autocar, de la Alba, au fost trimiși acasă, dar sa stea cuminți in casă. Ii verifica prin telefon si '' mergem pe incredere". Asa și cu pregătirile astea in spitale sau dsp sau isu, vor avea loc pe hartie si declarativ in media. In realitate e varza totală! Este dovada clara ca sistemul bugetar romanesc este terminat, comuniștii din psd le-au marit salariile consistent, insa mentalitatea angajatilor la stat (fie ca vorbim de sefii cei mai mari fie ca vorbim de orice alt post) este exact aceeasi, adica de 2 lei, las'ca merge și-așa. In cateva zile, dupa ce ajunge virusul si in Ro o sa vedem cu totii cat de pregătite si profesioniste sunt instituțiile responsabile.
Raspunde

Soimarul

Acum 2 ani

CE treaba are Arafat cu locurile din spital? Ministrul sanatatii ,managerii de spital asteapta sa le faca Arafat locuri in spital? De ce nu ii ia Costache sa ii duca la privati ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus