Sâmbătă,
16.10.2021
Innorat
Acum
7°C

Spitalul din Cisnădie, singura instituție medicală de stat din județ acreditată în categoria a II-a

Spitalul din Cisnădie, singura instituție medicală de stat din județ acreditată în categoria a II-a

Spitalul orășenesc Cisnădie a fost acreditat de Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate în categoria a II-a, cu recomandări, fiind, în acest moment, spitalul de stat din Sibiu cu cea mai înaltă acreditare.

Spitalele din categoria a II-a au, potrivit clasificărilor ANMCS, un nivel de competență înalt și ”deservesc populaţia judeţului din aria sa administrativ-teritorială, precum şi din judeţele limitrofe, cu nivel înalt de dotare şi încadrare resurse umane şi asigură furnizarea serviciilor medicale cu grad mare de complexitate”. ANMCS a încadrat spitalul din Cisnădie în această categorie pe o perioadă de cinci ani, în urma acordării unui punctaj total de 83,17%, după cum se arată în ordinul emis pe 6 februarie 2020. Potrivit datelor ANMCS, la nivelul județului Sibiu, în luna februarie 2020, pe lângă spitalul din Cisnădie mai sunt acreditate doar trei instituții medicale: Clinica Polisano, Centrul de îngrijiri paliative ”Dr. Carl Wolf” (ambele instituții private, încadrate tot la categoria a II-a, cu recomandări) și Spitalul general CF din Sibiu (încadrat la ultima categorie, a V-a, aferentă unui nivel de competență limitat).

Contract de modernizare din fonduri europene

Din acest an, la Spitalul din Cisnădie vor începe și lucrările pentru extinderea și modernizarea Ambulatoriului, ca urmare a contractului semnat în cursul lunii ianuarie cu asocierea de firme sibiene Balor Cons SRL și Allbizz SRL. În valoare de 4,9 milioane de lei, fără TVA, are o durată de 15 luni: primele trei sunt alocate întocmirii proiectului tehnic, iar în alte 12 luni ar urma finalizate lucrările.

Finanțarea acestui proiect este susținută din fonduri europene nerambursabile, contractate de Primăria Cisnădie prin intermediu Programul Operațional Regional 2014-2020, axa prioritară 8.1. ”În câteva luni va fi demarată licitația pentru dotarea cu aparatură medicală a Ambulatoriului”, au mai anunțat reprezentanții Primăriei Cisnădie la începutul acestui an.

În prezent, Spitalul funcționează în trei corpuri de clădiri, două la aceeași adresă, iar cel de-al treilea tot pe strada Băilor, dar la o distanță de aproximativ 200 de metri. În acest al treilea pavilion funcționează acum o parte din ambulatoriu și din cabinetele de specialitate. Pentru a le aduce pe toate la un loc, administrația din Cisnădie intenționează reabilitarea unei clădiri din curtea Spitalului (clădire retrocedată și, în 2016, cumpărată din Primărie) și construirea unui nou corp de clădire lângă aceasta. În clădirea reabilitată și noul corp urmează a fi amenajat noul ambulatoriu și cabinetele de specialitate.

Clădirea care urmează a fi reabilitată are o suprafață construită de 394 de mp, subsolul, parterul și mansarda însumând o suprafață desfășurată de peste 900 de mp. Clădirea cu o estetică modernă ce urmează a fi construită va avea o amprentă la sol de 311 mp și o suprafață desfășurată de 1.010 mp, conform cerințelor din documentația licitației. ”Articulația dintre cele două clădiri va fi realizată la fiecare nivel (subsol, parter, etaj/mansardă) și va exista o circulație orizontală care va lega clădirea veche de cea nouă. Spațiile studiate vor trebui să corespundă următoarele funcțiuni: cabinete pentru consultație, săli de așteptare, laboratoare pentru analize medicale și investigații, spații pentru personalul medical, vestiare, grupuri sanitare, spații tehnice și de depozitare a inventarului medical”, se mai arată în documentația amintită. Planurile prevăd și amenajarea unui lift în corpul nou de clădire.

Ca urmare a acestor lucrări, în aceste două clădiri urmează a fi amenajate o serie de cabinete de specialitate: chirurgie generală, medicină internă, pediatrie, obstetrică-ginecologie, ORL, neurologie, cardiologe, oftalmologie și psihiatrie. Toate aceste cabinete, alături de laboratoarele de analiză medicală, radiologie și imagistică medicală, urmează să fie dotate și cu echipamentele necesare.

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus