Curtea Constituțională a decis cu majoritate de voturi admiterea excepției de neconstituționalitate formulată de Avocatul Poporului cu privire la Ordonanșa de Urgență privind alegerile anticipate. „În urma deliberărilor, Curtea Constituțională cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate formulată de Avocatul Poporului și a constatat că Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 26/2020 privind modificarea și completarea unor acte normative în materia alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților, precum și unele măsuri pentru buna organizare și desfășurare a alegerilor parlamentare anticipate este neconstituțională, în ansamblul său”, arată documentul CCR.
Potrivit Avocatului Poporului, ordonanţa "încalcă o serie de prevederi constituţionale şi nu respectă recomandările Comisiei de la Veneţia în materie electorală". ”Este important de spus că, în domeniul electoral, competenţa Guvernului este aceea de organizare a alegerilor şi de reglementare normativă a măsurilor care se impun în acest sens şi nu de stabilire efectivă a sistemului electoral naţional, care reprezintă un drept suveran al Parlamentului. În plus, OUG 26/2020 este neconstituţională, întrucât prevederile sale operează modificări în privinţa drepturilor electorale, pentru care Constituţia interzice, în mod expres, efectuarea de modificări de ordin legislativ pe calea ordonanţei de urgenţă", se arată în sesizare.
Conform acesteia, modificarea legislaţiei în materie de alegeri parlamentare prin ordonanţă de urgenţă vine cu aproximativ 10 luni înaintea mandatului noului Parlament şi la mai puţin de 9-10 luni până la organizarea la termen a scrutinului.
Ce prevedea Ordonanța
În prevederile Ordonanței se preciza că numărul parlamentarilor din diaspora se dublează de la 6 la 12 deputați și senatori. Totodată, votarea în țară se desfășoară într-o singură zi, care poate fi numai duminică. În străinătate, votarea se desfășoară și pe parcursul zilelor de vineri și sâmbată imediat anterioare datei votării, în total, trei zile.
Românii ar fi putut vota în orice secție de vot, pe liste suplimentare, în țară sau în străinătate, cu o singură excepție „în cazul în care se află în unitatea administrativ-teritorială sau sectorul municipiului București unde își are domiciliul sau reședința”. În acest caz „poate vota numai la secția de votare la care este arondat conform domiciliului sau reședinței”.
Se înjumătățea numărul semnăturilor necesare pentru susținerea unui partid sau a unei alianțe electorale, precum și pentru susținerea candidaților independenți. De asemenea, erau reduse termenele pentru toate procedurile electorale prealabile alegerilor.
Se specifica și faptul că în cel mult 5 zile de la data dizolvării Parlamentului, Guvenul stabilea, prin hotărare, la propunerea Autorității Electorale Permanente, data votării, calendarul operațiunilor electorale, cheltuielile și măsurile tehnico-organizatorice necesare bunei organizări și desfășurări a alegerilor parlamentare anticipate.
Guvernul a reglementat atât situația în care cele două perioade electorale, pentru locale și parlamentare se suprapun, însă cele două scrutine sunt organizate la date diferite, precum și situația în care alegerile locale și parlamentare anticipate din 2020 ar urma să fie organizate în aceeași zi.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Camera Deputatilor , alegeri anticipate , Avocatul Poporului , Curtea Constituţională , Potrivit Avocatului Poporului , judecătorii CCR
Vizualizari: 1051
Ultimele comentarii
Acum 13 ore
Emil
Acum 13 ore
Și eu lucrez in șlapi
Acum 13 ore
Emil
Acum 13 ore
Emil
Acum 13 ore
Eu