Sâmbătă,
31.07.2021
Cer Senin
Acum
19°C

Alegerile anticipate sunt blocate. CCR a declarat neconstituțională Ordonanța pentru anticipate

Alegerile anticipate sunt blocate. CCR a declarat neconstituțională Ordonanța pentru anticipate

Curtea Constituțională a decis cu majoritate de voturi admiterea excepției de neconstituționalitate formulată de Avocatul Poporului cu privire la Ordonanșa de Urgență privind alegerile anticipate. „În urma deliberărilor, Curtea Constituțională cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate formulată de Avocatul Poporului și a constatat că Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 26/2020 privind modificarea și completarea unor acte normative în materia alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților, precum și unele măsuri pentru buna organizare și desfășurare a alegerilor parlamentare anticipate este neconstituțională, în ansamblul său”, arată documentul CCR.

Potrivit Avocatului Poporului, ordonanţa "încalcă o serie de prevederi constituţionale şi nu respectă recomandările Comisiei de la Veneţia în materie electorală". ”Este important de spus că, în domeniul electoral, competenţa Guvernului este aceea de organizare a alegerilor şi de reglementare normativă a măsurilor care se impun în acest sens şi nu de stabilire efectivă a sistemului electoral naţional, care reprezintă un drept suveran al Parlamentului. În plus, OUG 26/2020 este neconstituţională, întrucât prevederile sale operează modificări în privinţa drepturilor electorale, pentru care Constituţia interzice, în mod expres, efectuarea de modificări de ordin legislativ pe calea ordonanţei de urgenţă", se arată în sesizare.

Conform acesteia, modificarea legislaţiei în materie de alegeri parlamentare prin ordonanţă de urgenţă vine cu aproximativ 10 luni înaintea mandatului noului Parlament şi la mai puţin de 9-10 luni până la organizarea la termen a scrutinului.

Ce prevedea Ordonanța

În prevederile Ordonanței se preciza că numărul parlamentarilor din diaspora se dublează de la 6 la 12 deputați și senatori. Totodată, votarea în țară se desfășoară într-o singură zi, care poate fi numai duminică. În străinătate, votarea se desfășoară și pe parcursul zilelor de vineri și sâmbată imediat anterioare datei votării, în total, trei zile.

Românii ar fi putut vota în orice secție de vot, pe liste suplimentare, în țară sau în străinătate, cu o singură excepție „în cazul în care se află în unitatea administrativ-teritorială sau sectorul municipiului București unde își are domiciliul sau reședința”. În acest caz „poate vota numai la secția de votare la care este arondat conform domiciliului sau reședinței”.

Se înjumătățea numărul semnăturilor necesare pentru susținerea unui partid sau a unei alianțe electorale, precum și pentru susținerea candidaților independenți. De asemenea, erau reduse termenele pentru toate procedurile electorale prealabile alegerilor.

Se specifica și faptul că în cel mult 5 zile de la data dizolvării Parlamentului, Guvenul stabilea, prin hotărare, la propunerea Autorității Electorale Permanente, data votării, calendarul operațiunilor electorale, cheltuielile și măsurile tehnico-organizatorice necesare bunei organizări și desfășurări a alegerilor parlamentare anticipate.

Guvernul a reglementat atât situația în care cele două perioade electorale, pentru locale și parlamentare se suprapun, însă cele două scrutine sunt organizate la date diferite, precum și situația  în care alegerile locale și parlamentare anticipate din 2020 ar urma să fie organizate în aceeași zi.

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Toma

Acum 1 an

Era de asteptat!CCR este cu mult mai nociva decat orice virus sau coronavirus!Nu exista in Romania institutie mai corupta decat CCR-ul!Este o anexa a PSD-ului caruia ii canta in struna!Daca PSD-ul ar face contestatie la legea gravitatiei,la legea lui Arhimede, legea lui Ohm sau a lui Hooke ar primi castig de cauza din partea lui Dorneanu!Este pacat ca suntem atat de naivi si ne lasam condusi de incompetenti,obraznici si iresponsabili!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus