Joi,
12.09.2024
Innorat
Acum
18°C

Schimbarea la față a Sibiului. Efectul noului mall: vechile case din vecini, demolate pentru a face loc blocurilor

Schimbarea la față a Sibiului. Efectul noului mall: vechile case din vecini, demolate pentru a face loc blocurilor

Casele aflate în preajma centrului Promenada Mall, deschis la finele anului trecut, încep a fi demolate, pentru a face loc blocurilor cu cinci niveluri supraterane. Deocamdată, în consultare publică sunt două astfel de inițiative urbanistice.

Casa aflată la intersecția străzii Mehedinți cu strada Lector (casă aflată ”peste drum” de noul centru comercial), precum și un alt imobil cu deschidere la bulevardul Corneliu Coposu sunt propuse a fi demolate. În locul lor, investitorii propun ridicarea unor blocuri cu subsol, parter, trei etaje și etaj retras sau mansardă.

casa lector google street view Casa de pe strada Lector, nr. 8, este chiar vizavi de noul mall. Foto: Google Street View

Prima inițiativă urbanistică supusă consultării publice vizează casa aflată pe strada Lector, numărul 8, chiar la intersecția cu strada Mehedinți. Casa aflată pe un teren de 605 mp are o amprentă la sol de 111 mp, având regim de înălțime subsol și parter. Uwe Harald Deuschlander este persoana care a inițiat un plan urbanistic de detaliu pentru terenul acestei case, plan potrivit căruia la adresa respectivă ar urma ridicat un bloc (S+P+3E) cu o amprentă la sol de 211 mp și o suprafață desfășurată de 1028 de mp. Aceste suprafețe vor genera un procent de ocupare a terenului de 35% și un coeficient de utilizare a acestuia de 1,7, adică maximul prevăzut în Planul urbanistic general al orașului.

În locul casei ar urma să fie ridicat un bloc cu spații comerciale la parter și locuințe la etaje În locul casei ar urma să fie ridicat un bloc cu spații comerciale la parter și locuințe la etaje

Destinația viitorului imobil ar urma să fie atât cea de locuire, cât și cea de servicii, iar arhitectura propusă ar urma să fie una ”de factură modernă”.

Accesul pietonal în blocul propus ar urma să fie făcut atât din strada Lector, cât și din strada Mehedinți. Din aceasta din urmă stradă ar urma să fie realizat accesul auto, parcările aferente blocului urmând a fi amenajate în subsol. ”Determinată de dimensiunea terenului, capacitatea este de circa 20 de locuri de parcare, iar accesul în subsol se realizează dintr-un sistem având în componență un ascensor auto, destinat transportului pe verticală a autoturismului împreună cu șoferul sau pe rampă de acces”, este propunerea din Memoriul justificativ întocmit de RO Cadplan SRL-D, din Sibiu, pentru PUD-ul în discuție.

Casa și anexa de pe bulevardul Corneliu Coposu, nr. 14 Foto: Google Street View Casa și anexa de pe bulevardul Corneliu Coposu, nr. 14 Foto: Google Street View

Tot subsol, parter, trei etaje și etaj retras este și regimul de înălțime propus pentru blocul care ar urma să fie ridicat în locul actualei case aflată pe bulevardul Corneliu Coposu, la numărul 14 (aflată vizavi de sediul Transelectrica, lângă stația Tursib). Terenul acestei case are o suprafață de 1.065 de mp și, la fel, indicatorii urbanistic propuși prin PUD-ul elaborat sunt tot la valoarea maximă din Planul urbanistic general: 35% în cazul POT-ului și, respectiv, 1,7 în cazul CUT.

Blocul de pe bulevardul Corneliu Coposu ar avea funcțiuni comerciale, de servicii și locuire Blocul de pe bulevardul Corneliu Coposu ar avea funcțiuni comerciale, de servicii și locuire

Blocul propus a fi construit ar avea o amprentă la sol de 372 de mp și o suprafață desfășurată de 1.810 mp. Nicolae Scutea, prin Nicu Imob SRL, este inițiatorul acestei investiții, blocul propus urmând a avea spații comerciale la parter și spații pentru birouri sau servicii. În etajul retras ar urma amenajate două locuințe. Viitorul bloc ar urma să aibă 13 locuri de parcare amenajate la nivelul terenului și alte 22 de locuri la subsol, după cum se arată în memoriul justificativ care însoțește PUD-ul.

Conform anunțului publicat de Primăria Sibiu referitor la cele două planuri urbanistice supuse consultării publice, sibienii pot transmite administrației locale observații sau propuneri legate de aceste inițiative până pe 20 martie 2020.

Descarcă de aici

Reglementari urbanistice Lector și Memoriu justificativ PUD Lector

Reglementari urbanistice Coposu Memoriu justificativ PUD Corneliu Coposu

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

17 comentarii

Soferul din viitor

Acum 4 ani

Aiii ce tare o sa fie! Abia astept! Iar gandesc edilii cu partea dorsala :) O sa ajungeti de rasul lumii, nu acum, ci peste cativa ani buni cand nu vom mai putea respira de praf si noxe...suntem pe drumul "cel bun" inspre acea destinatie, oricum!
Raspunde

2cents

Acum 4 ani

Pas cu pas catre un oras disfunctional dpdv al infrastructurii rutiere si implicit a transportului in comun.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Urban12

Acum 4 ani

Disfunctional e acum, zone centrale cu densitate de Glamboaca (adica case parter). Un oras functional e pe verticala, si ofera soatii verzi, parcari (subteran, suprateran). Nu case cu parter inconjurate de gradina proprietate privata. Cat despre trafic, aici nu-i problema neaparat a urbanistilor, oricat ai largi, tot se umple (defapt solutia in cele mai civilizate tari este ingustrarea, nu largirea), ci populatia, sa zicem proaspat imbogatitii, toti cu 4x4. N-ar merge 20m pe jos, ca doamne fereste, le cade burta si fac hernie.
Raspunde

SilviuP

Acum 4 ani

”Determinată de dimensiunea terenului, capacitatea este de circa 20 de locuri de parcare...". Pai, asa se fac lucrurile? Nu se calculeaza cate locuri de parcare sunt necesare si in functie de asta se face proiectul? Daca nu sunt suficiente locuri de parcare face iarasi primaria linii pe asfalt pe marginea strazii?
Raspunde

Alex

Acum 4 ani

Acuma depinde si de calitatea constructiilor vechi. Nu tot ce e vechi e si de calitate sau are un design deosebit. Se intampla la fel in toate orasele mari din EU. Daca o cladire are o arhitectura originala si poate fi salvata, nu se poate demola. Dar multe cladiri vechi sunt foarte rau construite. In Irlanda, engezii si au facut case pe 5 nivele, parter si 4 nivele deasupra. Camerele de sus de 2 pe 2 pt servitori, bucataria sub nivelul apei si 10 seturi de scari sa ajungi la etajul de sus. Fara lift Daca e facuta cu cap, cladirile noi pot fi facute sa arate ca cele vechi
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

cititor

Acum 4 ani

Innapoiatii care ar dori ca Sibiul sa ramana un sat, inainte de deschiderea mall-ului zbierau din toti rarunchii: o sa fie dezastru, o sa fie aglomeratie, ambuteiaje, etc ... A trecut aproate jumatate de an de la inaugurare si nici vorba de aglomeratie sau ambuteiaje ... Este evident ca zona trebuie sa se dezvolte in continuare !
Raspunde

2cents

Acum 4 ani

chiar credeti in ceea ce sustineti aici? Cum puteti spune ca traficul nu a fost afectat? Probabil ca nu circulati la ore de varf prin zona. Si inca nu s-au facut blocurile promise in spatele mall-ului. Sa vedem atunci pe unde mai scoateti camasa
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Comunitatea soricarilor sibieni

Acum 4 ani

Sibiul trebuie sa ramana la nivel de sat, nu sa se dezvolte! Sa ne mancam de sub unghii ce ramane din ciorba de burta si micii din Obor! Magazinul Dumbrava e si mult pentru aceasta urbe rurala!
Raspunde

Mister

Acum 4 ani

Cum ramane cu planul de urbanizm? Parca nu era voie sa se construiasca decat 25 % din suprafata terenului. Si suprafata utila sa nu fie mai mare decat ...... Dar na unu pot.... PSD-PNL-USR-FDRG aceiasi mizerie......
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Erlkonig

Acum 4 ani

tu învață să scrie pe română , măi urbanizm
Raspunde

Un "sudist"

Acum 4 ani

Eu în situația respectivilor proprietari m-aș bate cu toți pe ntru casa mea pana la CEDO... asta presupune expropriere, o japca... Totul pt ca unii sa facă bani și alții din anumite instituții să-și ia comisioane...
Raspunde

Sibian100%

Acum 4 ani

Dar cine ti-a zis tie că vor fi luate cu japca? Poate au vandut deja. Ce, suntem in Caracal, să luăm cu japca?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Erlkonig

Acum 4 ani

Vad ca pesedache au acum in strategie, pe langa postari venite de la partid, si voturi negative pentru cei care le ironizeaza ineptiile. Daca nu s-ar fi facut sau aprobat, ar fi comentat ca de ce nu se face, ipocritii. Asta e, Sibiul se modernizeaza, inclusiv cu cladiri noi, iar vremea voastra s-a dus, in umbra marelui URSS
Raspunde

2cents

Acum 4 ani

Domnule, poate doar mi se pare, dar aveti o fixatie vecina cu schizofrenia.
Raspunde

Vintilescu

Acum 4 ani

Noroc cu noul si modernul parc de pe ABATORULUI !!! PRIMARIA sa traiasca ...?
Raspunde

Mug

Acum 4 ani

Vai de noi daca Scutea primeste autorizatie de constructie din nou!!!!!! Spaga inca e la putere! Un sarlatan, verificati amanuntit inainte sa cumparati asa ceva, nu recomand!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus