Miercuri,
28.07.2021
Partial Noros
Acum
18°C

După 40 de ani: grădinile din Ștrand sunt desființate. Pentru a face loc bicicletelor

După 40 de ani: grădinile din Ștrand sunt desființate. Pentru a face loc bicicletelor

Proiectul de amenajare a unei piste de biciclete care să lege cartierul Ștrand de parcul Sub Arini a determinat autoritățile să ceară sibienilor să-și desființeze grădinile de legume pe care le-au amenajat la marginea căii ferate.

”Din `82, de când ne-am mutat aici, la bloc, de atunci ne-am amenajat grădina asta. Pe atunci încă treceau pe aici oile: primăvara mergeau la munte și toamna la șes”, își aduce aminte doamna Elena, cu privirea pierdută printre cele două straturi de ceapă. Strânge verdeața fir cu fir, într-un coș, din care va împărți mai târziu și vecinilor. ”Ce să fac cu atâta”, mai spune doamna Elena ca pentru ea, în timp ce privirea i se mută încet către vecinul care desface cu timp și tact gardul din plasă de sârmă atârnată pe tot felul de stâlpi, legați mai apoi între ei și cu alte întărituri.

”Când am fost să plătim taxele, administratorul ne-a spus să le desființăm, că a venit adresă de la Primărie. Am așteptat să treacă ploile și ne-am apucat”, locuitor al străzii Aurel Popa din cartierul Ștrand

Alături de Elena, soțul ei și un vecin, de-a lungul căii ferate mai sunt și alți pensionari ieșiți să își desființeze grădinile. Se încheie o eră pentru ei, una a grădinăritului la marginea căii ferate și în umbra blocurilor în care locuiesc. ”Leuștean, ceapă, roșii, busuioc, ce nu am tot crescut aici... Flori, de asemenea... multe flori. Și ne mai întâlneam cu vecinii, mai povesteam la umbra sălciilor. Oare acum o să taie toate sălciile astea?”, se întreabă real îngrijorată femeia, în timp ce bărbații meșteresc cu ciocane și clești la desfăcut o portiță. ”Nu făceam noi afaceri de aici. Dar țineam locul curat. Și tundeam iarba. Căci, de fiecare dată, cei cu tunsul ierbii se opreau în fața grădinuțelor ăstora. Aici nu tundeau... coseam noi. Acum, să vedem cine mai cosește”, vorbește unul dintre vecinii aflați în trecere.

gradina desfiintata 1

Vorba îi este preluată de un alt pensionar care își vede pierdut locul în care își creștea mica grădină. ”Regretul cel mai mare știți care e... Că aici o să fie țigănie de acum încolo, de la mizeria asta care tot scapă din containerele de gunoi. Cine va mai ține locul curat?”.

gradina desfiintata 2

Loc pentru o pistă de biciclete

Terenul pe care locuitorii din zona Ștrandului și-au amenajat și întreținut de zeci de ani grădinile face parte din domeniul public al orașului. Iar peste zona respectivă, din această primăvară ar trebui să înceapă lucrările de amenajare a primei piste dedicată (în cea mai mare parte) exclusiv bicicliștilor. Contractul pentru execuția acestui ”coridor” de deplasare a fost semnat la sfârșitul lunii noiembrie 2019, cu asocierea de firme Comtram SA – Phoenix Com SRL, ambele din Sibiu. Contractul (în valoare de 3,3 milioane de lei) prevede realizarea proiectului tehnic și obținerea tuturor avizelor necesare, după care, în termen de 12 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor, acestea să și fie executate.

Cu o lungime de aproape 2,3 km, pista va porni de ”undeva” de pe strada Aurel Popa (pe această stradă pista ar trebui să aibă o lungime de 145 de m, ceea ce înseamnă că punctul de pornire ar fi undeva în dreptul bisericii din Ștrand) și va continua de-a lungul străzii Maramureșului până aproape de podul peste Cibin de pe șoseaua Alba Iulia (de aici, pista ar urma continuată de una prevăzută în viitorul proiect al amenajării malurilor Cibinului). La intersecția străzii Maramureșului cu strada Doljului, pista de biciclete va continua și către parcul Sub Arini.

Detalii despre traseul viitoarei piste de biciclete puteți citi aici: Primul coridor dedicat exclusiv bicicletelor în Sibiu: parcări desființate, străzi transformate în ”shared-space”

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

15 comentarii

Teo

Acum 1 an

Foarte bine ca se desfiinteaza acele reminiscente ale comunismului,iar pensionarii sa foloseasca ceea ce aste a lor.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Marcu

Acum 1 an

Bravoo! Hipsterii corporatisti vor pedala cu mandrie peste gradinile batranilor! Omul nou isi face loc calcand in picioare ceapa si leustean.
Raspunde

Soferul din viitor

Acum 1 an

Ca sa raspund intrebarii doamnei referitoare la salcii...cu siguranta "amenajarea" pistei va include taieri de arbori si copaci, pentru ca asa stie primaria sibiu sa "realizeze proiecte eco" :)
Raspunde

zzz

Acum 1 an

interesant ca oamenii nu isi pun problema sa tina daca nu mai e gradina lor, chiar daca e in fata blocului lor...
Raspunde

Cozma

Acum 1 an

Bravo!!! Așteptăm sa desființați și GARAJELE de pe spatiile publice, din Vasile Aaron, Ciresica, Hipodrom s.a.m.d, precum celelalte asa zise grădini, care defapt sunt niște ghene de gunoi din punctul meu de vedere, din celelalte zone ale orașului.
Raspunde

mihai

Acum 1 an

Foarte bine. Poate le vine rândul și garajelor și grădinilor din Ciresica, de-a lungul văii săpunului și de pe marginea caii cisnadiei (înainte de cimitir)
Raspunde

Muc the little

Acum 1 an

Fara lamentari ipocrite. "Gradinile" erau ale oamenilor, cu acte, cu intabulare, cu impozitare si tot ce inseamna respectarea STATULUI DE DREPT care se tot invoca? Nu? Adica nimic din toate astea? Ei, cum asa? Pai daca stiam....veneam si eu din Lazaret sa imi incropesc o parceluta acolo....cum? Nu puteam? De ce? Aaaaa, pentru ca libertatea de aplica dupa ureche....aici ne convine nouā sa fie asa, deci asa e. Dincolo e altfel decât vrem noi, asadar nu e corect.... Hai mai usor cu prostiile.... Curatat tot cu buldozerul.. Ce? Vociferari prin spatele blocului? Pai nu mugim noi cu biblii sociale cu hashtag-uri in loc de cruce ca " vrem o tara ca afara!". Ei bine copii, " afara" nu cresti pāstârnac si loboda in spatele blocului......
Raspunde

Marcu

Acum 1 an

Vezi, iar vorbesti si nu stii nimic. In Germania de exemplu pe langa orase sunt terenuri date in folosinta de catre primarie GRATUIT ca oamenii sa isi poata cultiva singuri legume.
Raspunde

Eu

Acum 1 an

un avocat bun ii poate scoate proprietari deoarece au peste 30 de ani de folosinta neintrerupta, DAR oamenii inteleg ca au folosit fara drept acel teren si dupa cum citesc nu au nimic in potriva. Bravo, Bravo lor! Repet un avocat ii poate scoate proprietari pe acel pamant! ps. imaginativa ca ar fi fost vorba de un politician..
Raspunde

Eu

Acum 1 an

ps2: daca plateau ceva taxa de folosinta(arenda, nu impozit) la primarie atunci nu ii poate face proprietari nimeni, deoarece ar fi un fel de inchiriere)
Raspunde

Dd

Acum 1 an

In sfarsit!!! Acele locuri aratau oribil fiind construite cu tot felul de materiale gasite pe la tomberoane....Un fel de casta a 4a din India. Eu as propune sa se faca si locuri de parcare pe langa pista de biciclete si un gard de-a lungul caii ferate pentru siguranta.
Raspunde

Ovidiu

Acum 1 an

Dacă și asta va fi făcută ca si restul pistelor , adică pline de denivelari si înguste, atunci ... alți
Raspunde

Maghernițăreală

Acum 1 an

In sfarsit se termina cu mizeria aia ! Ar trebui daramate si garajele din unele zone, plus toate gradinile ce se intind intre Strand si Turnisor... o zona gri, plina cu mizerie, urat amenajata.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Locatar Maramuresului indignat

Acum 1 an

Este o mare nedreptate si autoritatile trebuie sa inteleaga ca in acele gradini se produceau legume si fructe bio, de cea mai buna calitate! Ar trebui sa ne respectam traditiile si nu sa cedam in fata hipsterilor progresisti si atei!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus