Luni,
09.09.2024
Cer Senin
Acum
23°C

Mall-urile rămân deschise, dar patronii magazinelor vor suspendarea activității

Mall-urile rămân deschise, dar patronii magazinelor vor suspendarea activității

În contextul crizei provocate de COVID-19, patronii magazinelor deschise în mall-uri solicită închiderea acestora, în caz contrar urmând să-și închidă ei activitatea.  Societăţile comerciale care funcţionează în centrele comerciale de tip mall - cu excepţia magazinelor alimentare şi a farmaciilor - vor suspenda contractele de închiriere ale magazinelor pe întreaga durată a stării de urgenţă, dar şi contractele individuale de muncă ale lucrătorilor comerciali pe perioada instituirii stării de urgenţă, a anunţat miercuri Organizaţia Patronală a Retailerilor din România (RORETAIL), într-un comunicat citat de Agerpres. ”Invocarea Pandemiei COVID-19 ca un eveniment fortuit ce reuneşte atât forţa majoră cât şi cazul fortuit şi, pe cale de consecinţă, în temeiul art. 50 din Codul Muncii, decidem suspendarea contractelor individuale de muncă ale lucrătorilor comerciali din magazinele aflate în centrele comerciale de timp mall pe întreaga durată a stării de urgenţă decretate începând cu data de 16.03.2020", se menţionează în comunicat.

Riscul unui colaps economic pentru toată industria de retail este iminent, neexistând, cel puţin temporar, niciun remediu pentru această situaţie şi niciun pachet de măsuri pentru redresarea economică a companiilor din domeniu, susţine RORETAIL.

Măsuri cerute Guvernului: închideți mall-urile

Patronatul din comerţ solicită Guvernului să adopte următoarele măsuri: declararea în mod oficial a pandemiei COVID-19 drept eveniment de forţă majoră pentru toţi comercianţii români; închiderea imediată a centrelor comerciale de tip mall - cu excepţia magazinelor alimentare şi a farmaciilor; achitarea integrală din fonduri guvernamentale a indemnizaţiei pentru şomajul tehnic (75% din salariu), inclusiv taxele aferente, pentru perioada în care firmele sunt afectate de carantină, starea de urgenţă sau de alte măsuri cu caracter restrictiv luate de guvern; scutirea, amânarea, prorogarea sau reeşalonarea plăţii taxelor şi impozitelor aferente perioadei fără activitate; plata urgentă a restanţelor la plata indemnizaţiilor pentru concediile medicale precum şi a restanţelor la rambursările de TVA; obligarea prin legislaţie specifică a băncilor şi altor instituţii de credit să amâne sau să reeşaloneze ratele creditelor pentru perioada fără activitate sau cu activitate redusă a companiilor afectate.

Organizaţia Patronală a Retailerilor din România - RORETAIL este o asociaţie care grupează peste 500 de magazine din România. Acestea comercializează aproximativ 100 de branduri naţionale şi internaţionale, având peste 3.000 de angajaţi.

Forța majoră nu ajută în Sibiu

Conform contractelor semnate de patronii magazinelor și restaurantelor din mall, ei nu pot închide, decât dacă mall-ul își încetează activitatea. Nu stă în picioare nici măcar condiția de forță majoră, pomenită de Organizaţia Patronală a Retailerilor din România. ”Contractul este standard pentru toată lumea. Nu poți închide activitatea nici măcar în caz de forță majoră. Dacă închizi, chiria se plătește mai departe”, spune patronul unui magazin din mall-ul sibian. Singura variantă pentru ca retailerii să nu intre în faliment este să se închidă mall-ul. ”Noi am cerut un set de măsuri, însă nu am primit niciun răspuns. Am solicitat reducerea chiriei în această perioadă,  am solicitat să nu se mai pună penalități pentru întârzierea plății chiriei, să nu se mai plătească chirie pentru spațiile care nu sunt folosite în această perioadă și am cerut dovezi despre cum se cheltuie suma plătită pentru marketing. Noi, toți, plătim 3 euro pe metru pătrat pentru activități de marketing. La ce suprafață are mall-ul se ajunge la o sumă imensă”, spun patronii.

Punctul de vedere al NEPI Rockcastle, societatea care administrează cele două mall-uri din Sibiu și Șelimbăr, nu este încă formulat, legat de solicitările Organizaţiei Patronale a Retailerilor din România. ”Nu avem deocamdată niciun punct de vedere legat de acest subiect. Mall-urile din Sibiu rămân deschise, până când autoritățile vor decide un alt set de măsuri de prevenție împotriva coronavirusului”, a precizat Victor Lefter, PR al NEPI Rockcastle.

Programul mall-urilor a fost redus de  luni, 16 martie. Ele sunt deschise în intervalul 12:00-20:00, iar hipermarketurile și farmaciile vor funcționa după programul normal. În același context, Cineplexx Sibiu a anunțat închiderea ”până la noi reglementări”, începând de astăzi.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

Bobby

Acum 4 ani

Foarte bine, sa inchida mallurile, au dat ordonanta aseara sa inchida cafenelele si azi dimineata la mallul din Selimbar vindeau cafele si prajituri la cafeneaua Mandra, "doar la pachet" ziceau canzatoarele care nu aveau manusi sau masti, de dezinfectante nici vorba. Uite asa o sa umplem toti de Covid din cauza imbecililor.
Raspunde

Iooo

Acum 4 ani

"Uite asa o sa umplem toti de Covid din cauza imbecililor" Ai pus punctul pe "I". Cei care umbla in aceasta perioada pe la Mandra nu sunt imbecili?
Raspunde

Un cetatean

Acum 4 ani

Patroana face economii !! De
Raspunde

CitizenX

Acum 4 ani

Brusc toate magazinele sunt afectate. Dupa cateva zile in care nu au clienti. Si au dificultati financiare si statul trebuie sa preia cheltuielile. De parca din vanzarea carpelor la preturi de haine de lux nu au facut destui bani. Si dupa ce ii tin pe amaratii aia sa munceasca zi lumina pe salarii de sclavi.
Raspunde

Mihai

Acum 4 ani

@Bobby, ii faci imbecili ca merg la servici sa isi câștige pâinea, ala e jobul oamenilor, ca le place sau nu, dar tu ce căutai in Mall? Nu te umpli singur de Coronavirus?
Raspunde

mihai

Acum 4 ani

Inchiderea magazinelor, restaurantelor, hotelurilor este rea doar pentru angajati. La ce adaosuri se practicau pentru niste carpe doar pentru ca aveau o eticheta cusuta in spate... sau ca unii cumparau berea cu 2-3 lei si o vindeau la 10-12 lei... sau preturile nesimtite la camerele de 3/4 stele doar pentru ca in urma cu 12 ani a fost si Sibiul pe val... patronii astia ar trebui sa fie ultimii care sa se planga de "scaderea vanzarilor"
Raspunde

Bobby

Acum 4 ani

@Mihahahaa, eu am fost langa la Carrefour sa cumpar alimente dar am fost protejat de manusi masca si gel dezinfectant, amaratele alea de vanzatoare nu aveau nici una din astea. Oricum o ordonanta trebuie respectata de catre agentii comerciali !!!!! Sau esti prieten cu "Mandra" ?
Raspunde

Nonu

Acum 4 ani

Nu au voie sa vinda la pachet ordonanta zice ca cafenelele/cofetarii/bistrouri sa fie inchise, alea nu intra in categoria livrare la domiciliu, Mandra au livrat in aceeasi locatie deci sunt vinovati, nu cred ca au obiect de activitate livrare la domiciliu deci s-ar putea sa o pateasca rau, e penala treaba
Raspunde

Maria

Acum 4 ani

Daca vinzi si alimente si alte produse de ex.cosmetice într-un complex comercial poti vinde doar alimente in continuare?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus