Duminică,
25.10.2020
Innorat
Acum
11°C

Covid-19, în rectificările bugetare. Primăria alocă două milioane de lei. Urmează Consiliul Județean

20 Martie 2020 21:14

Covid-19, în rectificările bugetare. Primăria alocă două milioane de lei. Urmează Consiliul Județean

Conducerea Primăriei Sibiu suplimentează bugetul Spitalului de pediatrie din subordine cu puțin peste un milion de lei, iar un alt milion de lei este prevăzut pentru fondul de rezervă care va fi folosit pentru populație. Sumele sunt prevăzute în proiectul de hotărâre care urmează a fi supus dezbaterii consilierilor locali în ședința de săptămâna viitoare. Rectificarea bugetului județului în contextul noului coronavirus este încă în lucru.

Administrația Sibiului a publicat proiectul de rectificare a bugetului local, care urmează a fi dezbătut în ședința Consiliului local programată în ultima zi de joi a acestei luni. Prin acest proiect, Primăria propune alocarea suplimentară a 1,046 milioane de lei pentru Spitalul de Pediatrie (singurul spital pe care îl are în subordine) pentru achiziția de materiale de protecție și echipament necesare personalului medical.

”În contextul actual al instituirii stării de urgență pe teritoriul României, în vederea gestionării în cele mai bune condiții a pandemiei de coronavirus, Spitalul clinic de pediatrie Sibiu a identificat o serie de nevoi specifice privind achiziția de materiale de protecție și echipamente medicale necesare prevenirii răspândirii epidemiei Covid-19 și a tratării pacienților contaminați. (...) Având în vedere că bugetul inițial al spitalului nu a prevăzut aceste cheltuieli, iar veniturile spitalului vor fi limitate în perioada următoare, solicităm finanțarea acestor cheltuieli din bugetul local pe trimestrul II 2020”, se arată în adresa prin care reprezentanții Spitalului de pediatrie solicită sprijin de la bugetul local. 53.000 de lei sunt solicitați pentru două mașini de spălat profesionale pentru pacienții infectați, 84.000 de lei pentru achiziția reactivilor necesari efectuării testelor pentru confirmarea/infirmarea infestării cu noul coronavirus și 48.000 de lei pentru diferite obiecte de inventar (aspirator de secreții, sistem de aspirație aer și oxigenator). Cea mai mare parte din suma solicitată, 624.000 de lei, ar urma folosită pentru achiziția de măști, ochelari, halate și mănuși chirurgicale, iar alți 290.000 de lei sunt destinați unor materiale de laborator și funcționale (pipete și combinezoane). Bugetul aprobat la începutul acestui an pentru Spitalul de pediatrie a fost de 82,5 milioane de lei.

1,1 milioane de lei în fondul de rezervă

Proiectul de rectificare bugetară prevede și alocarea unui milion de lei în Fondul de rezervă. ”În contextul prevenirii răspândirii noului virus Covid-19 și având în vedere legislația în materie, precum Decretul prezindențial 195/2020 și a altor ordonanțe și ordine cu aplicabilitate imediată, pentru implementarea unor măsuri de protecție a populației și a celor afectați dispuse de autoritățile centrale pe raza municipiului Sibiu, propunem asigurarea fondurilor necesare pentru o asemenea situație prin suplimentarea fondului de rezervă (...) cu suma de un milion de lei. Propunem ca această suplimentare să fie acoperită din economiile înregistrate la capitolul Bunuri și servicii”, se arată în proiectul ce va fi supus votului consilierilor locali. Capitolul din care Primăria propune să fie luat milionul de lei are alocări inițiale de 181 de milioane de lei.

Nu sunt precizate și destinațiile pe care administrația locală intenționează să le dea acestor bani, din care – de exemplu – ar putea fi închiriate spații pentru persoanele care trebuie să stea în carantină. Înaintea aceste rectificări, fondul de rezervă al Sibiului avea alocată suma de 100.000 de lei.

Propunerile pentru mediul economic

Pe ordinea de zi a Consiliului local Sibiu este publicat și un proiect denumit ”măsuri temporare pentru atenuarea efectelor economice în contextul instituirii stării de urgență pe teritoriul României pentru prevenirea răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2”. Proiectul include măsurile deja anunțate de Primărie. Este vorba de reducerea cu 50% (de la 2 lei/mp la un leu/mp) a taxei de ocupare a domeniului public pentru proprietarii de terase pentru perioada 1-15 martie și de suspendare a plății acestei taxe începând cu 16 martie și până la încetarea stării de urgență. Ulterior încetării acesteia, taxa de ocupare a domeniului public va rămâne tot la jumătate pentru următoarele trei luni. Cea de-a doua măsură din acest proiect este cea referitoare la suspendarea plății pentru locurile de parcare rezervate de către unitățile de cazare turistică din martie până în august 2020, caz în care parcările respective vor putea fi folosite de oricine altcineva, sau menținerea rezervării pe cele șase luni, dar la un tarif înjumătățit (150 de lei pe lună pentru un loc de parcare). În fine, cea de-a treia măsură propusă și anunțată deja este cea de suspendare a plății taxei hoteliere din martie până în august, precum și a taxelor speciale. Taxa hotelieră este de 1% din valoarea totală a cazării/tarifului de cazare.

Urmează Consiliul Județean

Pentru a doua parte a săptămânii viitoare este programată și ședința lunară a Consiliului Județean Sibiu. Conducerea instituției a pregătit și în acest caz un proiect de rectificare a bugetului în contextul noului coronavirus, dar calculele nu sunt, încă, finalizate. ”Nevoile se actualizează nu de la zi la zi, ci de la oră la oră. Și pentru a fi cât mai siguri că vom acoperi sumele necesare, calculele le vom definitiva la începutul săptămânii viitoare. Vom aloca sume pentru tot ceea ce este nevoie, de la achiziția de materiale sanitare, la cea de echipamente și așa mai departe”, a declarat Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu.

Spre diferență de Primărie, în subordinea CJ Sibiu sunt trei spitale: cel clinic județean de urgență, cel de psihiatrie și cel de pneumoftiziologie.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

cand babele conduc societatea...

Acum 7 luni

Pai scoate Fodorito banii pentru tembela inventie de Agenda Culturala / Sportiva si da-i Spitalelor, oricum anul acesta nu-i mai pot folosi. Chiar nu te duce mintea deloc? Ce-i aia 1 milion cand tu ai avut atat excedent bugetar?
Raspunde

Marcu

Acum 7 luni

Nuuu cred! S-a indurat babuta?
Raspunde

R

Acum 7 luni

Stiti cum se spune...”Nimic e bun!?”. 2 mil este un inceput, este foarte important ca medicii sa fie protejati. As vrea sa vad totusi si sume alocate pentru a trata pe cei posibili infectati si nu inteleg de ce primaria se ambitioneaza sa aloce sume doar pentru spitalul de pediatrie ca si cum locuitorii municipiului care contribuie la bugetul primariei doar la pediatrie merg sa se trateze. Sunt sigur ca fiind STARE DE URGENTA se pot directiona bani si la spitalul judetean si tot in starea de urgenta se asteapta pana la ultima joi din luna pentru a se tine sedinta de consiliu local!??? Probabil consilierii nu gaseau loc de parcare in alta zi si iar ar fi trebuit sa cheme politia comunitara sa ridice masinile parcate regulamentar pentru a le face loc. Ma gandesc ca nici de varianta video call a sedintei nu au auzit sau nu stiu cum sa o faca. Daca ei se intalnesc joi si aproba bugetul, in cat timp ajung echipamentele la medici? Si daca mai trebuie suplimentat bugetul asteptam apoi pana in ultima joi din Aprilie? Domnilor consilieri, doamna Fodor, in caz de nevoie voi si familiile voastre va tratati doar la pediatrie? Alocati bani si pentru spitalul judetean! Nici firmele private care au contribuit nu aveau spitalul in subordine.
Raspunde

eva

Acum 7 luni

Terminati cu agenda culturala !!! Intai aveti grija de sanatatea oamenilor !!! Dati bani in sanatate !!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus