Luni,
06.12.2021
Ceata
Acum
4°C

Neluțu Muleș are nevoie de ajutor: „În seara în care s-a întâmplat a fost prima dată când am spus Doamne, nu mai pot, nu mai știu ce să fac”

Neluțu Muleș are nevoie de ajutor: „În seara în care s-a întâmplat a fost prima dată când am spus Doamne, nu mai pot, nu mai știu ce să fac”

Se spune că nu-ți dai seama cât de puternic ești decât în momentul în care singura ta opțiune este să fii puternic. Neluțu Muleș este unul dintre oamenii care nu au o altă opțiune decât aceea de a rămâne puternici. În urmă cu zece ani, fiul său Claudiu a suferit un accident rutier în urma căruia a rămas imobilizat la pat. În ciuda durerii Neluțu și familia lui au rămas drepți și uniți și au făcut față tuturor provocărilor. În urmă cu trei săptămâni, însă, soția lui, Carmen a suferit un accident vascular cerebral care a doborât-o. Medicii au făcut tot ce le-a stat în putere să o salveze pe Carmen și au reușit, însă ea are nevoie acum de recuperare. Oricât de mult și-ar dori Neluțu să răzbească singur nu poate reuși fără ajutor. Costurile tratamentului le depășesc veniturile, iar vestea bună în ceea ce o privește pe Carmen, este că are șanse să se recupereze, pentru că l-a început din timp.

Nelutu Moales 2

Foto: Claudiu și echipa de terapeuti de la clinica la care a făcut recuperare

Acum 10 ani, Claudiu, băiatul lui Neluțu, a suferit un accident de mașină. Se întâmpla în data de 2 mai 2010, la două săptămâni după ce avusese nunta. În urma accidentului, băiatul a rămas imobilizat la par. A suferit două intervenții la coloană, iar la începutul anului 2011 s-a început recuperarea. Au urmat trei ani de zile de drumuri prin clinici, după care, în următorii șapte ani s-a lucrat cu Claudiu acasă, acolo unde, tatăl lui a construit o adevărată sală de recuperare. Pentru a face față exercițiilor Neluțu a fost ajutat de prieteni apropiați și de familie, de soția lui Carmen, de fiica lui Anamaria și de ginerele lui Cristian. Au fost zece ani provocatori care și-au pus amprenta pe toți membrii familiei. Nu de mult, Neluțu a fost operat de hernie inghinală și nu mai are voie să ridice și este suspect și de hernie de disc. „Când m-am dus să mă operez de hernie inghinală doctorul m-a întrebat dacă lucrez în construcții și când l-am întrebat de ce mă întreabă asta mi-a spus că hernia mea arată de parcă aș ridica ceva greu zilnic, apoi i-am spus povestea lui Claudiu. Din păcate, de la operație a trebuit să mai răresc ridicările băietului”, povestește Neluțu.

Nelutu Mules 3

Foto: Neluțu și Carmen

Toate acestea, însă, îi par mici detalii acestui tată încercat pe lângă adevărata problemă pe care trebuie să o înfrunte. În 24 februarie, soția lui Carmen, de 54 de ani, a suferit un accident vascular cerebral. „La ora 17.00 a vorbit cu Claudiu și apoi m-a întrebat pe mine cum mă simt, pentru că știa că mă doare spatele, iar la ora 19.00 a căzut din picioare. A suferit accidentul cerebral pe partea stângă. Din fericire au salvat-o la spital, dar acum ea conștientizează doar 40, 60% din ceea ce i se spune și poate vorbi doar 10% din ceea ce gândește și aici este marea problemă, pentru că, în momentul de față, se supără că nu reușește. Apoi starea ei mai este alterată și de faptul că se gândește la băiat, iar recuperarea ei este afectată și de asta. În 9 martie, când ne-au dat drumul din spital și am intrat în casă, iar când l-a văzut pe Claudiu a început să lăcrimeze. Am încercat să-i mutăm gândul și i-am arătat tortul pregătit pentru ea, pe care am scris cu litere mari „Bine ai venit, Carmen”. S-a uitat atentă, doar la cuvântul Carmen”, mai povestește Neluțu.

nelutu mules

Foto: Neluțu și Carmen la clinica de terapie din Târgu Mureș

Situația soției sale nu este una prea roz. Cu două zile înainte de a se întâmpla să i se facă rău, ea a mai suferit două accidente vasculare pe partea dreaptă, dar ușoare, pe care le-a dus pe picioare. Cel de-al treilea a doborât-o. Neluțu știe că lupta pentru a o readuce pe Carmen cât mai aproape de normalitate va fi una grea și de durată. Știe, pentru că are în spate și experiența cu Claudiu și spune că este pregătit să-i fie alături. Chiar în aceste momente se află lângă soția lui, într-o clinică din Târgul Mureș pentru recuperare. Carmen are șanse să ajungă să înțeleagă tot ce i se spune și să vorbească mai bine. A început terapia și face trei ore pe zi hiperbară și logopedie, iar avantajul este că s-a început devreme. Timp de 10 ani, Neluțu s-a descurcat cum a putut. A fost ajutat de prietenii apropiați și de familie, însă, ajutorul lui s-a înjumătățit, iar provocările s-au dublat. Nu mai poate face față singur și are nevoie de ajutor. Un ajutor care să-l sprijine să nu se dea bătut. A reușit până acum și își dorește să reușească și de acum în colo. Are pentru ce lupta. Pentru băiatul lui Claudiu, pentru soția lui Carmen și pentru fiica lui Anamaria.

„În seara în care s-a întâmplat a fost prima dată când am spus Doamne, nu mai pot, nu mai știu ce să fac. Atunci, în primele clipe, m-am simțit pierdut. Nu am mai știut ce să fac”, povestește Neluțu.

A găsit, însă, puterea în copii lui să lupte și pentru soție, pentru că așa cum spune el, are doi copii minunați. Dani Troanca

Foto: Dani Troancă

Dani Troancă, președintele Clubului Sportiv Comunitar Sibiu îl cunoaște pe Neluțu și familia lui și are doar cuvinte de laudă la adresa lor. „Eu am un respect absolut incredibil pentru acești oameni. Neluțu și Carmen au reușit imposibilul cu băiatul lor Claudiu, iar Claudiu este un băiat foarte solid psihic în ciuda problemelor lui. Vă puteți da seama ce a însemnat pentru acești oameni să-și vadă copilul paralizat. În tot acest timp am încercat să-i ajut cum am putut, cu ce am putut, dar eu am fost cel care am avut de învățat de la ei. Ne-am inspirat din puterea lor. Ei sunt un exemplu, de aceea îmi pare foarte rău pentru ceea ce s-a întâmplat cu Carmen. Acum mai au o cruce de dus, dar dacă ne unim cu toții îi putem ajuta. Acum este foarte important să știe că există oameni care se gândesc la ei, pentru a-și alimenta puterea de a merge mai departe, pentru că Dumnezeu lucrează prin noi”, spune Dani Troancă despre acești oameni.

Toți cei care doresc să ajute pot dona bani în contul deschis la BCR pe numele Muleș Ioan: RO42RNCB0536035772450001

Nelutu Mules 7 Nelutu Mules 6 Nelutu Mules 5 Nelutu Mules 4

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus