Sâmbătă,
24.07.2021
Cer Senin
Acum
18°C

Turcan: Părinții pot solicita zile libere pentru a rămâne acasă cu copiii pe perioada în care grădinițele și școlile sunt închise!

Turcan: Părinții pot solicita zile libere pentru a rămâne acasă cu copiii pe perioada în care grădinițele și școlile sunt închise!

Vicepremierul Raluca Turcan a anunțat că părinții pot solicita zile libere pentru a rămâne cu copiii acasă, în această perioadă. ”O situație excepțională cere măsuri excepționale și asta a făcut Guvernul PNL pentru părinții care trebuie să stea acasă cu copiii acum, când școlile și grădinițele sunt închise ca urmare a stării de urgență! Poți solicita zile libere pentru a rămâne acasă cu copiii, pe toată perioada în care școlile vor fi închise temporar. Vei fi plătit de angajatorul tău, ca și până acum, cu 75% din salariul în plată și nu mai mult de 75% din salariul mediu brut, urmând ca el să solicite Agenției pentru ocuparea forței de muncă decontarea sumelor pe care tu le-ai primit în această perioadă”, a anunțat Raluca Turcan.

Liderul PNL Sibiu, susține că în felul acesta este protejat atât părintele, cât și angajatorul. ”Această facilitate se acordă după epuizarea celorlalte opțiuni (telemunca, munca la domiciliu) și dacă nu beneficiezi tu sau celălalt părinte de alte forme de sprijin din bugetul asigurărilor sociale (șomaj tehnic, de exemplu).  Guvernul are în vedere pentru această facilitate părinții copiilor mai mici de 12 ani, ai copiilor cu dizabilități până în 18 ani, cei cu handicap grav neșcolarizați, familiile monoparentale și cei care au în întreținere persoane adulte cu handicap grav”, a mai spus Raluca Turcan. ”Împreună, respectând regulile de criză și apelând la facilitățile puse la dispoziție de Guvern pentru angajați și angajatori, vom reuși să traversăm una dintre cele mai mari provocări sanitare,  economice și sociale. Mulțumesc că #stai acasă!”, a transmis vicepremierul.

Cum se decontează sumele de către angajatori?

- Indemnizația este supusă impozitării și plății contribuțiilor, iar angajatorii pot cere doar decontarea sumelor reprezentând indemnizația netă, încasată efectiv de părinte;

- Documentele necesare decontării pot fi trimise, prin email sau prin alt mijloc de comunicare, către Agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București, în cel mult 30 zile de la data efectuării plății;

- Decontarea sumelor plătite cu titlu de indemnizație se face în termen de 60 zile calendaristice de la data înregistrării documentelor;

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus