Sâmbătă,
03.12.2022
Cer Senin
Acum
4°C

Îngrijirea vârstnicilor din cămine, mult mai strictă în vremea coronavirusului

Îngrijirea vârstnicilor din cămine, mult mai strictă în vremea coronavirusului

Căminele dedicate vârstnicilor din județul Sibiu au luat măsuri suplimentare de protecție în această perioadă, pentru a se asigura că fac tot ce este posibil pentru ca beneficiarii să fie în siguranță. Dacă unele unități s-au dotat cu materiale de protecție, altele au posibilitatea de a le fabrica în croitoria proprie. Totodată, angajații trec printr-un triaj epidemiologic, iar vârstnicii sunt ținuți sub stricta observație a asistenților.

Întrucât autoritățile avertizează în mod constant asupra faptului că vârstnicii sunt, din păcate, cei mai afectați în cazul infectării cu COVID-19, din cauza vârstei înaintate și a afecțiunilor caracteristice, căminele care găzduiesc persoane în vârstă în județul nostru au luat măsuri deosebite pentru a preveni apariția vreunui caz de coronavirus în următoarea perioadă.

La Unitatea de Asistență Medico-Socială Sibiu au fost în primul rând respectate regulile transmise de autoritățile centrale, fiind adoptate apoi o serie de măsuri în plus, necesare pentru a asigura buna funcționare a centrului și siguranța tuturor celor care trăiesc acolo.

„Respectăm toate exigențele pe care le presupune legislația în vigoare și, desigur, legea noastră sanitară. S-a stabilit carantina, se evită contactul cu exteriorul, astfel că aparținătorii nu mai pot veni în vizită iar coletele sunt interzise total.

Clădirea ne și protejează, pentru că nu se poate nici ieși, nici intra, cu lacătul pe poartă. În rest, mergem cu disciplina de rigoare, substanțe dezinfectante, am făcut adresă pentru materiale de protecție, așa cum sunt costumele acelea speciale. În rest, mergem înainte. Personalul e disciplinat, instruit, totul este ținut sub control. Avem măști, dezinfectanți, preș cu cloramină, clanțele se dezinfectează, se lucrează exact ca la un spital cu exigențe mai crescute”, explică Vasile Săcelean, directorul unității.

Anumite spații au luat decizia de a intra în carantină încă din luna februarie sau început de martie. Este cazul căminului Casa Bunicilor și al căminului pentru Persoane Vârstnice Carl Wolff. „Carantina s-a implementat la noi de pe 28 februarie. Nu mai primim nici măcar pachete, așa că nu există contact cu exteriorul sub nicio formă. Folosim dezinfectanți, măști, mănuși, tot ce înseamnă echipament de protecție pentru personal și pentru vârstnici. În curte îi mai lăsăm să iasă, dar foarte puțin, pentru că oricum vârsta și starea de sănătate nu le permit să stea prea mult afară”, explică Pavel Mila, președintele Căminului Casa Bunicilor Sibiu.

Ortrun Rhein, directoarea centrului Carl Wolff, spune că beneficiarii pot să vorbească cu aparținătorii, în mediul online. „Din 6 martie am intrat în carantină. Nu mai intră nimeni. Telefonic, pe mail, Skype, pot să țină legătura cu cei dragi, dar nu mai vine nimeni aici. Apoi urmează secțiile unde sunt persoanele vulnerabile – aici beneficiarii primesc mâncarea în cameră, nu intră personal fără să fie dotat corespunzător. Facem tot ce putem să avem cea mai bună grijă de ei. În curte pot să iasă, dar și acolo avem o regulă bine pusă la punct. O să-i rugăm să nu iasă în grup”

În anumite unități regulile sunt cu atât mai stricte, astfel că la Unitatea de Asistență Medico-Socială Săliște spre exemplu, angajații sunt triați epidemiologic înainte de a intra în cămin.

„Am luat măsurile anunțate de guvern și pe urmă unele speciale pentru unitățile cu risc mare, așa cum este aceasta. La croitoria spitalului am început să fabricăm măști, echipamente de protecție la toți angajații, iar toate schimburile trec prin triaj epidemiologic. Se dezinfectează bine și să sperăm că dacă măsurile sunt respectate cu rigurozitate de toată lumea și vom fi solidari, lucrurile să se desfășoare normal și să nu avem necazuri mari”, spune directorul Ioan Chera.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus