Miercuri,
30.11.2022
Ceata
Acum
-3°C

ADI Eco Sibiu recomandă precolectarea tuturor deșeurilor în saci bine legați

ADI Eco Sibiu recomandă precolectarea tuturor deșeurilor în saci bine legați

Reprezentanții Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Eco Sibiu îndeamnă sibienii să contribuie la limitarea răspândirii noului coronavirus inclusiv prin modul în care sortează și precolectează deșeurile.

Recomandările reprezentanților ADI Eco Sibiu vin în contextul măsurilor cu caracter excepțional, luate de România, în vederea combaterii răspândirii virusului Covid-19, instituite prin hotărârile Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență și prin Decretul nr. 195/2020 al Președintelui României, privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României.

”În vederea limitării pe cât posibil atât a contaminării membrilor familiei, cât și a personalului de salubrizare care are obligativitatea de a asigura colectarea separată și sortarea deșeurilor chiar și în situația instituirii stării de urgență, facem apel la populație să respecte modalitatea de colectare separată a deșeurilor municipale și să asigure un grad cât mai mare de selectare a deșeurilor. Totodată, se recomandă ca toate deșeurile precolectate separat pe categorii, respectiv: plastic/metal, hârtie/carton, sticlă, rezidual și biodegradabil, anterior depunerii lor în recipienții special destinați fiecărei fracții, să fie depuși în saci care să fie legați la gură cât mai bine. Pentru depunerea deșeurilor reciclabile în igluuri și containere închise, care au o fantă de umplere destul de mică, se recomandă plierea deșeurilor și închiderea acestora în saci mai mici care pot fi introduși prin fanta de alimentare”, recomandă reprezentanții ADI Eco Sibiu, într-un comunicat de presă.

”Rugăm toți cetățenii să dea dovadă de înțelegere și să respecte întocmai măsurile dispuse de către autorități în principal în ceea ce privește distanțarea socială”, comunicat ADI Eco Sibiu
Reprezentanții Asociației care reprezintă toate unitățile teritorial-administrative din județ reamintesc faptul că măștile și mănușile folosite preventiv de către sibieni sunt considerate deșeuri reziduale (adică trebuie precolectate pentru pubela neagră). ”Revenim cu precizarea, pentru persoanele care utilizează în scop preventiv măști de protecție pentru față și mănuși, să NU procedeze la aruncarea acestora în recipienții destinați colectării separate a deșeurilor reciclabile de platic/metal, hârtie/carton sau sticlă. Deșeurile reciclabile ajung în stațiile de sortare, unde sunt separate pe categorii de către lucrători, manual, astfel că riscul la care sunt expuși este foarte mare. Dacă o singură mască sau o mănușe sunt contaminate, se poate declanșa un întreg lanț de îmbolnăviri. Măștile de protecție pentru față și mănușile se vor arunca în recipienții special destinați pentru colectarea deșeurilor reziduale, adică în pubela neagră!”, explică reprezentanții ADI Eco Sibiu.

În fine, sfatul dat locuitorilor care locuiesc în gospodării individuale este să fie precauți în manevrarea pubelelor pe care le scot în fața porții. ”Suplimentar, cetățenii care locuiesc în gospodării individuale și care manevrează pubelele de gunoi din curte în fața casei și înapoi în curte sunt rugați să utilizeze mănuși de protecție și să dezinfecteze mânerele pubelelor. Mănușile folosite de operatorii de salubrizare nu protejează și cetățenii! Operatorii de salubrizare manipulează un număr mare de pubele zilnic, astfel că riscul de contaminare este unul ridicat. Dacă avem grijă de noi, trebuie să avem grijă și de cei din jurul nostru!”, îndeamnă directoarea executivă a ADI Eco Sibiu, Claudia Iordănescu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

11 comentarii

Ioo

Acum 2 ani

Zau? V-a traznit si asa ceva prin minte? Sa bagam borcanele, care oricum abia intra prin gaura aia minuscula si in saci?
Raspunde

Turcana

Acum 2 ani

Oferiti voi saci menajeri?Daca nu va agitati degeaba.
Raspunde

Soimarul

Acum 2 ani

Sa explice cum poti baga pe gaura aia mica la plastic o punga in care ai doua trei ambalaje de plastic
Raspunde

Calin

Acum 2 ani

Cu banii pe care i platim la serviciul de salubrizare si care nu sunt putini , pot sa isi cumpere si ei manusi sau ce mama dracu le trebe ca sa se simta "protejati" .. Acum vor saci "bine legati" .. ma intreb dupa manusi si dezinfectarea pubelelor de gunoi de catre "apartinatori" ce urmeaza ?
Raspunde

Cetățean

Acum 2 ani

Am văzut în alte județe pubele cu fanta de umplere mult mai mare. Oare la noi de ce nu s-au achiziționat unele în care depozitarea sa fie comodă, adică fanta de alimentare sa fie suficientă ca dimensiune. Întrebare întrebătoare la care nimeni nu răspunde.
Raspunde

Cosmin

Acum 2 ani

Revenim la dimensiunile fantei de introducere a deșeurilor?! Acum era buna o fanta mai mare, nu-i așa, Soma?
Raspunde

client nemultumit

Acum 2 ani

Pretentii prea multe, la fel ca pretul cerut acestui serviciu. S-a plictisit Soma de monopol se pare. De asta nu s-a acceptat concurenta prin existenta a minim 2 firme ce ar fi lucrat in paralel? In orice piata normala, daca nu-ti place serviciul prestat, n-ar trebui sa poti sa alegi pe altcineva, pt pret sau calitate mai buna? Nu puteti, atunci licitatie facuta pe bune si lasati pe altii, e simplu, poate aude si cine trebuie.
Raspunde

Erlkonig

Acum 2 ani

aduni tu gunoiul? cat vrei?
Raspunde

Eu

Acum 2 ani

In aceasta perioada este neindicat sa stai in fata unei pubele pentru plastic , hartie, sticla si sa introduci treptat ceea ce intra pe fanta pubelei.Pubela si fanta nu sunt dezinfectate.Nu poti iesi zilnic din casa pentru a duce gunoiul in pubelele care in zona de blocuri nu sunt la scara blocului. SOMA sa aduca pubele mari, cu capac in zonele cu blocuri Platformele menajere si imprejmuirile acestora sa fie igienizate si dezinfectate saptamanal.
Raspunde

Don Balon

Acum 2 ani

Cei de la adi peco sint invitatti pe strada Frunzei sa vada cum se colecteaza gunoiul ,zici ca esti in Elvetia nu alta!
Raspunde

sibian

Acum 2 ani

Pare ca cei de la Adi eco si Soma nu rezista prea bine la izolare si au luat-o pe ulei venind cu propuneri complet idioate, avand in vedere igluurile de 2 bani ce le administreaza. Si o curiozitate mica: daca se srrang zeci sau sute de saci de platic ce contin carton in iglu-ul albastru, de ce mai colectam selectiv avand in vedere ca acolo e plastic amestecat cu carton ? Sau cumva la statiile de selectie si control aveti oameni deja imunizati contra covid si stau ei rabdatori la banda si extrag frumos si cu maxima rabdare cartonul din sacii de plastic bine legati de sibieni???
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus