Joi,
18.08.2022
Partial Noros
Acum
28°C

În prima linie! Spitalele Sibiului cumpără și la prețuri crescute de patru ori materiale de protecție pentru medici. ”E o presiune formidabilă”

În prima linie! Spitalele Sibiului cumpără și la prețuri crescute de patru ori materiale de protecție pentru medici. ”E o presiune formidabilă”

Nu disponibilitățile financiare, cât lipsa materialelor de protecție a personalului medical este printre principalele probleme ale autorităților în acest moment. Așa s-a ajuns ca Spitalul Militar Sibiu să comande măști de protecție la prețuri crescute de aproape patru ori, Spitalul județean să comande kituri de testare rapidă care vor fi livrate abia la finele lunii aprilie sau Primăria Sibiului să comande măști pentru medicii de familie, care – deși produse la noi în țară - vor fi livrate abia la jumătatea lunii aprilie.

”Marea majoritate a angajaților sunt pregătiți sufletește, asta e meseria noastră, dar mai sunt sinuozități, vă dați seama. Noi încercăm să protejăm personalul medical, deși simțim că suntem pe cont propriu, aici, la nivel local. Frica mea cea mai mare este că vom rămâne fără echipament de protecție pentru personalul medical”, șoptește, ca pentru el, unul din medicii celui mai mare spital al Sibiului, cel județean.

Temerile lui se reflectă în ceea ce poate fi văzut zilele acestea pe SICAP (Sistemul electronic al achizițiilor publice), la secțiunea ”Cumpărări directe”, acolo unde toate spitalele și administrațiile acestei țări scormonesc după oferte de materiale de protecție medicală: mănuși, măști, combinezoane, viziere și așa mai departe. Kit-urile de detectare rapidă a noului Coronavirus sunt extrem de rare, iar în cazul reactivilor necesari pentru liniile moleculare de detectare a SARS-CoV-2 lucrurile sunt mult mai complexe decât pot gestiona în termen scurt autoritățile.

”URGEEEENT”

Spitalul Militar din Sibiu este printre primele care a ajuns în atenția publică legat de subiectul echipamentelor de protecție pentru medici, în urma relatărilor medicului de urgență Cristina Adi Opriță, care a și demisionat între timp. De altfel, situația de la Spitalul militar poate fi dedusă și din apelurile care însoțesc achizițiile directe lansate pentru materiale de protecție. ”Cât mai urgent” este textul care însoțește majoritatea acestor cereri. Sau chiar ”URGEEENT”, după cum este cazul unei achiziții lansată pe 19 martie 2020 pentru cumpărarea de măști de protecție respiratorie FFP2, pliabile, fără supapă. 150 de astfel de măști, la prețul de 17 lei, fără TVA, bucata au fost comandate atunci de la de la o firmă din Dolj (Neramo Distribution SRL). Termenul de livrare al respectivelor produse nu este, însă, publicat.

În aceeași zi, cei de la Spitalul Militar au încercat să mai achiziționeze 150 de măști din aceeași categorie (FFP2), oferite însă la un preț aproape dublu, de 30 de lei bucata. Firma care furniza aceste măști, Teom Tech SRL din Sibiu, a refuzat însă cererea, pe motiv că stocul lor s-a epuizat. Prin urmare, o zi mai târziu, în 20 martie, spitalul a comandat la un preț de aproape patru ori mai mare (65 de lei, fără TVA, bucata) alte 100 de măști de protecție FFP2, de la o firmă din Argeș (Safety Concept Solutions SRL). Tot în ziua de 20 martie, reprezentanții Spitalului militar au încercat să cumpere și viziere, zece la număr, de la o firmă din Alba Iulia. Cererea a fost, însă, respinsă: ”nu avem pe stoc”, au răspuns cei de la Miva Construct.

”URGEEEENT” au ajuns să scrie cei de la Spitalul Militar în achizițiile pe care le lansează zilele acestea ”URGEEEENT” au ajuns să scrie cei de la Spitalul Militar în achizițiile pe care le lansează zilele acestea

Prețuri diferite și la ”simplele” măști chirurgicale

În încercarea de a ajuta medicii de familie, Primăria Sibiu a comandat, în cursul zilei de joi a săptămânii trecute, 15.000 de măști chirurgicale, albastre, de unică folosință. 2,99 de lei, fără TVA, este prețul la care Primăria a găsit de cumpărat astfel de măști, prețul total de 44.850 de lei, fără TVA, urmând a fi achitat la momentul livrării. Măștile au fost contractate de la Sanrotex Trading SRL, producător român din județul Bacău, care activează pe piață sub brandul Bandex Medical. Conform datelor publicate prin Sistemul electronic al achizițiilor publice, aceste măști nu vor fi livrate, însă, mai devreme de 15 aprilie 2020.

Spre comparație, același tip de măști chirurgicale, în număr de 5.000, au fost comandate și de Spitalul județean Sibiu, dar la prețul de 3,5 lei, fără TVA, pe bucată, de la la DVC Medical Vision SRL, din Bragadiru (județul Ilfov). Sâmbăta care tocmai a trecut, același Spital județean a mai comandat alte 5.000 de astfel de măști de la Unimedik Impex SRL, din București, la prețul de 3,5 lei, fără TVA, bucata. De la același distribuitor a mai fost acceptată, în cursul zilei de sâmbătă, oferta pentru 1.000 de măști de protecție de tip FFP2 (27,60 de lei, fără TVA/bucată).

Exemplele de mai sus sunt doar câteva din numeroasele achiziții pe care spitalele și administrațiile locale au încercat să le realizeze în ultimele zile.

Reactivii pentru noua linie de testare: posibil de marți

De vinerea trecută, noua linie de biologie moleculară necesară determinării virusului SARS-CoV-2, achiziționată de Fundația Con-A pentru Spitalul județean Sibiu, a primit toate avizele necesare punerii în funcțiune, a anunțat pentru Turnul Sfatului conducerea Direcției de Sănătate Publică Sibiu. Punerea în funcțiune a acestei linii așteaptă, însă, după livrarea consumabilelor necesare realizării efective a testelor pentru depistarea noului coronavirus. ”Mașina este la București, cred că azi am vorbit de zece ori cu cei de acolo, să vedem dacă au ceea ce ne trebuie. Dacă se potrivesc cu aparatul pe care îl avem. Nici furnizorul nu știe exact dacă ceea ce are e bun, pentru noi aparatul este nou, deci nici noi nu știm cu precizie”, declara pentru Turnul Sfatului Cornel Benchea, managerul Spitalului Județean, în cursul zilei de sâmbătă.

Caracteristicile unor astfel de reactivi sunt extrem de complexe, după cum se poate vedea și în achiziția lansată de Spitalul județean Sibiu pe data de 16 martie, referitoare la kituri de testare a SARS-CoV-2, pentru 1.000 de reacții. ”Kitul include: TaqMan SARS-CoV-2 Assay Kit v2, 1000 Rxn, cod CCU002NR TaqMan SARS-CoV-2 Control Kit v2, cod TaqMan SARS-CoV-2 Control Kit v2 TaqMan MS2 Phage Control 250 rxn, cod CCU001M 10ML TP 1STEP MMX NO ROX EA 1600rxn, cod A28523 MagMAX™ Viral/Pathogen Ultra Nucleic Acid Isolation Kit cod A42356”, se arată în descrierea ofertei pentru Spitalul a promis plata a 101.800 de lei, fără TVA, firmei Antisel RO SRL, din București. Tot de la același furnizor, Spitalul a mai achiziționat un pachet de consumabile pentru detecția prezenței noului coronavirus, pachet pentru care a promis suma de 33.485 de lei. La fel, și acest pachet este constituit din tot felul de elemente tehnice, fără niciun înțeles pentru ne-specialiști.

În cursul după amiezii de duminică, medicul Dan Orga-Dumitru, din cadrul Spitalului județean, anunța că în cursul serii de sâmbătă au fost aduse primele kit-uri de testare pentru noua linie. ”Aseară (28.03) a sosit primul kit de testare pentru aparatul PCR din Sibiu, azi al doilea kit a ajuns pe Otopeni, astfel încât se speră ca de marți aparatul să poată fi funcțional. Este o veste foarte importantă, așteptată de mulți cu sufletul la gură!”, a scris medicul pe pagina lui de Facebook.

Kit-urile de testare rapidă: la finele lunii aprilie

”Unele materiale de care avem nevoie sunt pe piață, altele nu. Testele rapide ne vin abia pe la sfârșitul lui aprilie, ceea ce nu e ok, dar acesta este termenul de livrare având în vedere că astfel de produse nu există în toată Europa. Măști de protecție, degeaba cerem, că nu le livrează furnizorii. E o presiune formidabilă”, descrie Cornel Benchea agitația de pe piața achizițiilor de materiale medicale. Potrivit datelor publicate prin intermediul SICAP, cei de la Spitalul județean au comandat 2.000 de teste rapide Antigen Covid-19 (pachete care includ și cititoare) la prețul de 130.320 de lei, fără TVA. Comanda a fost transmisă în prima zi a săptămânii trecute (23 martie 2020), către societatea Elta 90 Medical Research SRL S.R.L., din București.

În acest context, conducerea Spitalului județean Sibiu a început să apeleze la firmele din Sibiu, care au în dotare diferite materiale care pot proteja acum și personalul medical, precum și pacienții. ”Donații ne-au făcut Compa și Thyssenkrupp Bilstein, de exemplu. Aceste companii au combinezoane care se folosesc în mediul toxic și care sunt foarte bune și pentru noi în astfel de situații. De la Thyssenkrupp Bilstein am mai primit și ochelari de protecție. Dezinfectanți, ce au mai găsit că ne este necesar, ne-au donat”, arată Cornel Benchea.

Potrivit lui, autoritățile locale lucrează în acest moment la punerea în funcțiune a unui site pe care să fie publicate atât donațiile realizate, modul de utilizare a banilor donați, dar și necesarul de echipamente și materiale.

De la București, materialele vin ”cu direcție stabilită”

În ultima zi a săptămânii trecute, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Sibiu anunțau că au preluat ”2.835 de combinezoane complete de unică folosință, dotate inclusiv cu glugă și protecție pentru încălțăminte precum și dezinfectanți TP 2 de nivel înalt pentru suprafețe critice, echipamente medicale critice și instrumentar medical”. Toate acestea au fost achiziționate la nivel central, prin Oficiul Național de Achiziții Centralizate și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Și tot de la nivel central, aceste materiale sunt trimise direcționat către instituțiile din Sibiu. ”Până acum am adus patru sau cinci ture de echipamente la Sibiu. Cum se achiziționează ceva, suntem chemați la București, mergem cu camionul și livrăm la Sibiu în aceeași zi. Materialele sunt distribuite unităților medicale conform fișelor întocmite de către Direcția pentru situații de urgență de la București. Distribuția echipamentelor se face în baza unor dispoziții clare”, arată Cosmin Balcu, inspectorul șef al ISU Sibiu.

Achizițiile realizate la nivel central sunt trimise distribuite în teritoriu conform indicațiilor de la București Achizițiile realizate la nivel central sunt trimise distribuite în teritoriu conform indicațiilor de la București

De exemplu, materialele la care se face referire mai sus și care au fost achiziționate din Coreea de Sud au fost distribuite Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu (Secția Boli Infecțioase și Unitatea de Primiri Urgențe), Spitalul de Pediatrie Sibiu, Spitalul Municipal Mediaș, Serviciului județean de Ambulanță și Direcției de Sănătate Publică Sibiu. ”Echipamentele primite de Inspectoratul pentru Situații de Urgență «Cpt. Dumitru Croitoru» al județului Sibiu vor fi utilizate de către personalul care asigură misiunile de transport specializat a persoanelor suspecte sau infectate cu noul tip de coronavirus”, au mai anunțat reprezentanții ISU Sibiu.

Declarațiile

Turnul Sfatului a solicitat și directorului Direcției de Sănătate Publică Sibiu, Gabriel Budescu, și prefectului județului, aprecieri la nivelul dotărilor cu materiale și echipamente medicale. ”Spitalele și-au achiziționat echipamente de protecție. Prin ISU, în fiecare zi, primim echipamente de protecție. La noi, cel puțin, nu există situații ca personalul care vine prima dată în contact cu persoane infectate sau suspecte de a fi infectate sau care este în apropiere de acestea să nu aibă echipamentele necesare”, susține Gabriel Budescu.

Prefectul Mircea Crețu pornește de la declarațiile premierului Ludovic Orban, cel care dădea vina pe moștenirea fostei guvernări care a lăsat total nepregătit sistemul medical de urgență din România. ”Noi am pornit de la punctul zero, nu aveam nimic. Ne-a prins această perioadă când toate țările au probleme și foarte greu s-au pornit achizițiile. Dar de acum încolo o să fim tot mai bine pregătiți. Echipamentele se vor lua treptat, după cum vor veni”, declară prefectul județului, pentru Turnul Sfatului.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

Mihai

Acum 2 ani

Cine i-a oprit sa le cumpere la un pret normal? Cine i-a oprit sa se pregateasca din timp cand au avut toate informatiile necesare despre ceea ce o sa se intample cu mult timp inainte? In plus, aceste materiale trebuiau sa fie achizitionate permanent indiferent daca venea covidu sau nu.
Raspunde

Craw

Acum 2 ani

Răspunsul e simplu: pentru ca pana la declararea stării de urgenta nu se puteau face achiziții libere, iar acestea trebuiau aprobate! Dacă ai prea mult timp liber, citește legislația înainte de a abera pe-aici!! Din păcate toți semidocții cu 4 clase au devenit specialiști de când au rămas șomeri ..
Raspunde

Gabi

Acum 2 ani

de ce nu luati legatura cu Ambasadele Chinei si Arabiei Saudite?Greciei aceste 2 tari au DONAT 100 de tone de echipamente de protectie si teste
Raspunde

Babacloanta

Acum 2 ani

Daca s-a frecat mangalul cand virusache era prin China si dadea semne ca se îndreaptă spre restul lumii... harababură totala in tot sistemul de sănătate. Mma mir de ce nu au luat chituri de testare cu livrarea prin iulie-august. Ne tot aburesc ca pornesc linia de testare. Bine ca au donat firmele si oamenii...Cat ii mai rabdam pe acesti indivizi care ne conduc tara, spitalele, primariile?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

zzz

Acum 2 ani

lasa ca ai stiut tu prin 10 ianuarie ca vine COV-19 in sibiu la 1 martie. cata ipocrizie...
Raspunde

Soimarul

Acum 2 ani

Ar trebui dupa trecerea nebuniei cu virusul aceste firme si patronii lor sa fie boicotate de la orice achizitie medicala sau in orice domeniu. Data lista cu ei si cu patronii firmelor ( numele lor) si facuti de cacao.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus