Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Trei medici pediatri vorbesc despre copii, statul în casă și coronavirus

Trei medici pediatri vorbesc despre copii, statul în casă și coronavirus

Pandemia de COVID-19 a adus România în Stare de Urgență și de aproximativ o lună majoritatea oamenilor stau în case pentru a se proteja și pentru a-i proteja pe ceilalți. Totodată, școlile au fost închise din 10 martie, iar în locurile de joacă este interzis accesul. Ordonanțele date de Guvernul României permit doar plimbarea pe distanțe mici, în jurul locuinței. Toate aceste limitări pot crea probleme, mai ales în familiie cu copii, de aceea, despre cum să reziste copiii în această perioadă în care stau mai mult în casă decât afară, dacă se supun sau nu unor riscuri și despre situațiile în care copiii pot fi infectați cu noul coronavirus vorbesc medicii pediatri Dr. Raluca Simona Bodea și Dr. Călin Meteș, dar și medicul de familie cu activitate pediatrică Eduard Egri.

Cei doi medici pediatri și medicul de familie cu activitate pediatrică vorbesc despre copiii și contextul creat de noul coronavirus, despre statul în casă și dacă există sau nu riscuri pentru micuți. Totodată, vorbesc despre ce ar putea face părinții pentru a trece cu bine peste această perioadă și în ce măsură sunt afectați copiii în cazul îmbolnăvirilor cu COVID-19.

Dr. Raluca Simona Bodea Dr. Raluca Simona Bodea

„Da, este o situație limitativă, fără precedent. Recomandarea mea este ca fiecare părinte să ia în considerare raportul beneficii/riscuri. Există riscul contactului cu bolnavi COVID-19 și există beneficiul binecunoscut al distanțării sociale care trebuie respectat. Izolarea în casă, stipulată prin lege în România, este deocamdată „vaccinul antiCOVID19”. Pe de altă parte, este adevărat că soarele și lumina, alături de aerul curat, reprezintă viață pentru copiii noștri. Ajută la sinteza de vitamină D, stimulează procesele de creștere și dezvoltare, modulează excesul de energie și scad tensiunile psihoemoționale negative. Un copil care a stat în aer liber e mai sănătos și mai fericit”, spune dr. Raluca Simona Bodea.

Medicul pediatru recomandă „baie de soare și aer curat” zilnic, una, două ore, fracționat sau cumulat, în grădină, pe terasă, pe balcon sau la fereastră.

„Expunerea la soare prin deschiderea ferestrei este la fel de folositoare pentru sinteza vitaminei D, ca și o plimbare în aer liber. La cei care nu au posibilități de ieșire afară în spațiu privat, sportul se face în casă, cu fereastra deschisă, sub formă de joacă și dans, alături de părinți, care și ei trebuie să-și mențină tonusul fizic. Nu uitați să vă supravegheați îndeaproape copiii în timpul acestor activități!”, mai spune medicul.

Cu privire la activitățile pe care copiii le-ar putea avea în casă, alături de părinți, medicul spune că mediul online oferă multe soluții de succes și idei creative pentru părinți și copii (desen, pictură, muzică, benefice pentru liniștirea copilului).

„Adevărul este că trebuie multă răbdare și energie părintească în aceste momente grele! Nu uitați că frica, stresul, certurile voastre alimentează hiperactivitatea, agitația, tulburările de comportament și de somn la copiii voștri. Dezamorsați momentele de tensiune emoțională prin râs! Aș adăuga doar o sugestie de principiu foarte importantă, după părerea mea: formați un program zilnic de activități potrivite vârstei și temperamentului copilului. Același de luni până vineri. Formați rutine zilnice, cu aceleași activități esențiale, la aceleași ore: rutina mesei (care poate deveni un eveniment!); rutina învățării și a acumulării de cunoștințe; joaca și dansul; rutina somnului precedat de baie (care poate deveni o plăcere prelungită!). Rutina zilnică a activităților principale alungă plictiseala și asigură stabilitate emoțională. Așa că, dragi părinți, luați inițiativa! Stați în casă și stabiliți un program zilnic pentru familia voastră!”, spune Raluca Simona Bodea.

Medicul Eduard Egri Medicul Eduard Egri

Copiii ar trebui să încerce să-ți mențină activitățile normale

Medicul Eduard Egri insistă pe măsurile de prevenție subliniind faptul că noul coronavirus este un virus despre care mai sunt multe de învățat. De aceea, pentru a proteja copiii este important să se stea acasă, să se încurajeze copilul să se spele pe mâini în mod regulat și corect, să fie curățate și dezinfectate suprafețele din casă și lucrurile pe care oamenii le ating foarte mult. „Coronavirusul poate trăi pe suprafețe (nu ştim exact cât), deci este important să faceți acest lucru, nu uitați de mânerele ușilor și de toaleta. Urmați sfaturi pentru a împiedica copilul să prindă sau să răspândească infecții virale. Aveți grijă la primele simptome ale coronavirusului, dacă copilul dumneavoastră are simptome va trebui contactat telefonic medicul de familie şi copilul izolat”, spune medicul.

Cu privire la activitățile pe care ar trebui să le facă în această perioadă în care stau în casă, medicul este de părere că părinții ar trebui să încerce să le mențină activitățile normale, acest lucru fiind bun pentru bunăstarea lor generală. „Copiii însoţiţi de părinţi pot ieși afară pentru a face exerciții fizice mai ales cei care au curte iar cei care locuiesc la bloc, în funcţie de recomandările autorităţilor, cu respectarea regulilor de distanţare socială şi fără să se întâlnească cu alte grupuri sau alți copii, bineînţeles să se spele pe mâini înainte și după aceea”, precizează dr. Eduard Egri. Totodată, copiii trebuie să aibă o alimentaţie sănătoasă conform vârstei pe care o au, eventual să se continue suplimentarea cu Vitamina D3 la copii care sunt ţinuţi exclusiv în casă.

Dr. Călin Meteș Dr. Călin Meteș

„Eu vă spun așa, după 40 de ani de pediatrie: nu riscă nimeni nimic dacă stă copilul în casă”

Medicul pediatru Călin Meteș crede cu tărie că perioada de stat în casă nu pune copiii în pericol chiar dacă va fi mai lungă de o lună de zile. Părinții trebuie totuși să se asigure că alimentația este una echilibrată și să fie atenți la dezinfectarea și spălatul copiilor. „Nu există niciun risc. Nu li se întâmplă nimic dacă stau în casă chiar și mai mult de o lună. Nu se supun niciunui risc. Cei care sunt mici oricum iau vitamina D3 până la vârsta de una an jumătate, conform programului Național de Combatere a Rahitismului. Eu vă spun așa, după 40 de ani de pediatrie: nu riscă nimeni nimic dacă stă copilul în casă. Îl poți scoate puțin la aer în curte, pe terasă, în jurul blocului, că doar și în Ordonanță scrie că te poți plimba în jurul locuinței. Este adevărat că nu este ușor, iar oamenii pot începe să nu mai suporte, să înceapă să caute tot soiul de motive prin care să facă presiuni prin care să fie mai liberi, dar vă spun sincer că nu este niciun pericol dacă copilul stă în casă. Dacă îi dai o alimentație echilibrată, dacă îl cureți, îl speli și nu-l lași să se murdărească, nu este niciun pericol, chiar dacă nu vede soarele”, spune medicul.

Copiii se infectează și pot transmite virusul la fel de repede ca și adulții

Potrivit medicilor, în cazul noului coronavirus, copiii se pot infecta la fel de ușor ca adulții. Cu toate că statisticile arată că sunt puțini copii care să fi făcut forme grave ale bolii, specialiștii atrag atenția că evoluția bolii depinde de mai mulți factori. Totodată, copiii pot transmite foarte ușor boala, chiar dacă ei sunt asimptomatici. „Evoluția bolii la copil depinde de doi factori la fel de complecși și uneori imprevizibili: primul este virusul și agresivitatea lui (orice infecție, inclusiv covid19, are un potențial de gravitate ce nu poate fi anticipat); al 2 lea factor îl reprezintă starea de sănătate a copilului: vârsta, starea de nutriție, existența altor boli cronice asociate, imunitatea generală și locală (inclusiv integritatea mucoasei respiratorii la poarta de intrare) – toate acestea creează un tablou clinic specific fiecărui copil în parte”, spune dr. Raluca Simona Bodea.

Pe de altă parte, medicul Călin Meteș atrage atenția asupra faptului că cei mici se infectează și transmit boala la fel de ușor ca adulții. „Copiii se infectează la fel de bine și la fel de ușor ca și adultul, numai că, marea majoritate nu au simptome. Apoi, cei care au simptome fac forme ușoare sau foarte ușoare. Procente foarte mici au fost de copii care au făcut forme grave și care au murit, dar n-au murit de coronavirus, de obicei aveau și alte afecțiuni. Simptomele sunt ușoare sau inexistente, dar ce fac copiii? Transmit. Transmit infecția la fel de bine ca un adult. Deci, dacă scoți un copil afară și-l duci ce știu eu pe unde și apoi îl aduci acasă unde poate sunt bunici, acestora, infectarea cu virusul le poate fi fatală, iar copiii pot fi bine”, spune Meteș.

Totodată, dr. Eduard Egri vorbește despre felul în care ar trebui discutat cu copiii pe tema coronavirusului. „Implicarea copiilor în gestionarea acestei situații este importantă şi trebuie să vă gândiţi cum se simt în această situaţie. Oferiţi copiilor și tinerilor şansa de a vorbi despre epidemie într-un mod care să se potrivească vârstei și temperamentului lor, fără a provoca alarma. Vorbiţi cu copiii despre coronavirus, dar încercați să le limitați expunerea la știri și la social media iar acest lucru este important în special pentru copiii mai mari, care pot petrece mai mult timp online şi le poate provoca anxietate. Dacă sunt online, spuneți-le unde pot obține informații precise și corecte. Puteţi utiliza desene pentru a explica ce este coronavirusul copiilor mici”, recomandă medicul.

În ceea ce privește infectarea copiilor cu noul coronavirus, la fel ca medicul pediatru, Cășin Meteș, și dr. Eduard Egri este de părere că izolarea socială este importantă, copiii putând juca un rol important în răspândirea virusului. „Încă nu se ştie dacă copiii pot avea mai multe riscuri de îmbolnăvire severă dacă au o problemă de sănătate cronică sau nevoi speciale de asistență medicală, dar cu acești copii ar trebui să fiţi foarte atenţi la simptome şi să urmați cu strictețe sfaturile privind igiena și spălarea mâinilor. În întreaga lume, puține cazuri de coronavirus au fost raportate la copii în raport cu numărul total de cazuri. Copiii se pot infecta uneori, dar par să aibă o infecție mai ușoară decât adulții sau persoanele în vârstă. De asemenea, copiii pot juca un rol important în răspândirea virusului iar acesta este motivul pentru care ar trebui să stea departe de grupurile cu risc, cum ar fi persoanele cu vârsta peste 60 de ani şi bolnavii cronici”.

Telemedicina – consultații la distanță doar pentru urgențe

Organizația Mondială a Sănătății a menționat telemedicina printre serviciile esențiale în consolidarea răspunsului sistemelor de sănătate la pandemia COVID-19, drept urmare, în România, a aprobată Hotărârea de Guvern care cuprinde o serie de măsuri în domeniul sănătății pe perioada instituirii stării de urgență pe teritoriul României. Propunerile specialiștilor din domeniul medical și ale pacienților au fost analizate și implementate în această hotărâre, în scopul asigurării accesului la servicii medicale în condiții de siguranță pentru medici și pacienți, prin limitarea deplasărilor și interacțiunii cu alte persoane. Astfel, în articolul 12 al Hotărârii de Guvern sunt menționate câteva prevederi referitoare la posibilitatea acordării de consultații la distanță, dar și transmiterea documentelor medicale prin mijloace digitale. În acest sens, medicul pediatru Raluca Simona Bodea face o serie de recomandări și sugestii pentru creșterea eficienței consultațiilor de pediatrie tip telemedicină, acordate în starea de urgență. Medicul atrage atenția asupra faptului că este vorba doar de situații de urgență, boli acute, nu de orice sfat medical sau nelămurire legată de starea de sănătate, care să nu reprezinte urgență. Acest tip de consultații sunt gratuite, prin Casa Națională de Asigurări de Sănătatate. Iată ce trebuie să știe cai care apelează pediatrul:

- identificați-vă obligatoriu pe voi sau/și copiii (foto cu certificat de naștere al copilului și numele părinților), mai ales dacă apelați medici specialiști, alții decât medicul de familie la care sunteți înscriși. Nu puteți primi sfaturi medicale fără identificare legală. - faceți un mic rezumat scris al simptomelor de boală acută cu care se confruntă copilul și descrieți-le pediatrului cât mai exact. Pentru asta vă recomand să folosiți toate mijloacele audio și video pe care le aveți la dispoziție spre exemplificare (poze, înregistrare audio a tusei, respirației, plânsului, ”sforăitului” , etc). Specificați după caz, ce tratament i s-a dat deja. - faceți o mică sinteză a istoricului de boală al copilului ( inclusiv alergii la alimente), medicamente pe care le primește copilul, după caz, - apreciați starea generală actuală a copilului, apetitul, temperatura corpului; specificați vârsta și greutatea – toate sunt necesare pentru ca medicul specialist pediatru să poată aprecia exact gravitatea bolii și calcula corect și specific dozajul la medicația prescrisă, E bine să aveți pregătite toate aceste date, indiferent de sfatul pe care îl solicitați, pentru că o recomandare medicală serioasă și pertinentă, mai ales la un copil - implică întotdeauna și obligatoriu, o evaluare generală.

Sfatul pediatrului! Protejați-vă copiii prin izolare! E fals să credem că la copii infecția cu corona virus e „ușoară”. Adevărul e că statisticile sunt încă neconcludente, deci fiți prudenți!

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus