Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
0°C

Încep plățile pentru sibienii aflați în șomaj tehnic

Încep plățile pentru sibienii aflați în șomaj tehnic

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă anunță angajatorii că încep plățile pentru sibienii aflați în șomaj tehnic.

Săptămâna aceasta, o parte din cei peste 6.000 de sibieni trimiși în șomaj tehnic, pentru care angajatorii au apelat la ajutoarele de stat oferite prin AJOFM, vor avea primii bani. Adrian Roșu, director în cadrul AJOFM Sibiu, a explicat pentru Turnul Sfatului că foarte mulți angajatori vor primi banii chiar mai repede decât termenul anunțat inițial.

”Depunerea documentelor a început în data de întâi aprilie și există un termen legal de 15 zile de la data depunerii documentelor, dacă acestea sunt corecte. În acest moment avem și documente complete, dar și o serie destul de numeroasă de documente la care cerem completări, adăugiri, lămuriri. Eu cred că este pe undeva normal să se întâmple așa pentru că angajatorii se confruntă pentru prima dată în viață cu așa ceva și normal că nu toți știu să completeze corect. În principiu, termenul de 15 zile nu doar că va fi respectat, dar la mulți din ei plățile se vor face mult mai repede”, a declarat Adrian Roșu.
Specialistul AJOFM Sibiu a explicat faptul că instituția va face plățile și că multe firme au plătit deja angajații din banii pe care îi aveau în conturi, iar în perioada următoare îi recuperează de la AJOFM, conform legislației.
”Ziua exactă când banii ajung efectiv la sibienii trimiși în șomaj tehnic o poate ști numai Trezoreria, eu pot doar să vă anunț că noi, începând de luni, de marți, deja vom face primele plăți. Adică primele firme care au solicitat vor primi deja banii, dar când ajung ei la angajați asta nu mai ține de noi, probabil va mai trece o zi sau două, depinde care este circuitul bancar. Acesta este doar un aspect. Un alt aspect pe care vreau să-l evidențiez este că o mare parte dintre angajatorii sibieni, odată cu salariile pe luna martie, cele 15, 16 sau 18 zile lucrate, câte au fost, plătesc și acest șomaj tehnic angajaților și își recuperează banii de la noi săptămâna viitoare. Deja unii au și virat banii angajaților. Ei nu sunt constrânși să nu vireze banii, din fondul de salarii, dacă au acolo bani. Eu am informații că mulți au plătit deja banii aceștia pentru că au avut și îi recuperează săptămâna viitoare. Tot la ei ajung în firmă. Firma nu poate fi obligată să plătească până primește banii de la noi, dacă nu are bani în cont. Un angajat, spre exemplu, putea să meargă la patron sau la contabilitate și să spună: ”Vă dau în judecată că nu mi-ați dat în data de 10 salariul!”. Dar dacă avea banii în cont, putea să plătească și îi lua pe urmă de la noi. Asta ține de bucătăria internă a fiecărui angajator în parte. Noi le dăm banii, ei îi redistribuie, își fac reținerile, plătesc taxele, virează la pensii, sănătate... ei doar vin și decontează de la noi”, a detaliat Adrian Roșu.
De la data de întâi aprilie firmele și companiile sibiene depun aproape non stop dosare la AJOFM Sibiu, numărul sibienilor trimiși în șomaj tehnic crescând continuu. Până vineri, 10 aprilie, depuseseră dosarele aproximativ 1.300 de firme pentru peste 6.000 de angajați. Dinte acestea, pentru a fi trimise în plată erau pregătite vineri în jur de 600 de dosare, la care se adaugă alte aproape 500 aflate în curs de pregătire pentru a fi date în plată luni, 13 aprilie.

Angajatorii sibieni consultați de reporterul Turnul Sfatului spun că firmele mai mari, care au un departament de contabilitate sau lucrează cu firme mari de contabilitate, nu au întâmpinat probleme în a realiza și depune dosarele. Probleme au întâmpinat firmele mici, cele cu câțiva angajați, patronii fiind nevoiți de multe ori să se ocupe ei de completarea dosarelor. ”Unii au făcut rotunjirea contabilă a sumelor solicitate, alții matematic... Important este că lucrurile par totuși că se mișcă binișor și cresc șansele ca oamenii să mai aibă un job și la finalul crizei”, a declarat un administrator de firmă.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus