Cu prețuri între o sută și 150 de euro, români întreprinzători fac curse regulate între România și state din vestul Europei. Granițele se pot traversa între anumite ore, stații de carburant se găsesc într-un număr restrâns pe autostrăzi, staționarea este interzisă, iar la intrarea în România te așteaptă carantina instituționalizată. Cu toate acestea, mii de români intră zilnic în țară.
Comisia Europeană a propus la începutul acestei luni amânarea și după 15 mai a deplasărilor neesențiale între statele europene, restricțiile privind frontierele externe urmând să rămână astfel în vigoare. Cu toate aceste restricții, românii pot, însă, călători dacă se înarmează cu răbdare.
Drumuri fără hoteluri
Pentru cei care erau obișnuiți să-și împartă călătoria între două destinații din Europa în două sau chiar trei părți, acum acest lucru nu se mai poate realiza. Motivul: hotelurile sunt închise peste tot. În plus, pe autostrăzi majoritatea stațiilor de alimentare sunt închise, iar hrana disponibilă se rezumă la sandvișuri ambalate, alune, biscuiți și chipsuri. „Magazinele din parcări vând doar apă, ceva băuturi răcoritoare și snacks-uri. Ici și colo mai găsești ceva sandviciuri. Purtarea măștii e obligatorie pentru a intra în benzinăriile din Germania. În Austria nu am văzut stații de benzină deschise noaptea, în afară de cele cu sistem de plată automată, cu cardul. Cu rare excepții, până în Germania, mai bine de două treimi din autoturismele și microbuzele pe care le-am văzut pe autostradă aveau numere de înmatriculare românești”, povestește europarlamentarul Dacian Cioloș. Liderul PLUS a făcut o călătorie între București și Bruxelles cu mașina și spune că a avut senzația că a trecut printr-o europă bântuită. „Sentimentul general este că am traversat o Europă pe care parcă timpul a înghețat-o. O Europă paralizată de un virus. O autostradă pustie, o călătorie cu un sentiment ciudat. Și mă întreb: oare cum o să arate lumea care s-o afla la capătul ei, peste câteva luni de călătorie prin lumea acestui virus? Nu doar drumul prin Europa, dar și drumul Europei e o aventură în perioada asta”, a concluzionat politicianul.
Fiecare stat cere ca autoturismele care intră pe teritoriul lui să aibă plinul de combustibil făcut, tocmai pentru a limita cât de mult posibil eventualele opriri.
Orar pentru granițe
Traversarea Ungariei se face fără probleme, însă statul a impus o serie de reguli privind traversarea granițelor. Între Slovenia și Ungaria, de exemplu nu mai există Shengen, autoturismele fiind oprite și verificate. În plus tranzitul vamal se face doar între anumite ore. Ambasada României în Republica Slovenia anunță că începând cu 5 mai 2020, tranzitul cetățenilor români prin Ungaria este permis în fiecare zi, pe un culoar umanitar de tranzit înspre România, doar în intervalul orar 20:00 – 12:00 (ora locală) și numai pe rutele indicate de către autoritățile ungare. Intrarea în Ungaria se poate face pe la punctele de frontieră: Nickelsdorf / Hegyeshalom, Rajka / Dunacsún și Pince / Tornyiszentmiklós, iar intrarea în România se face doar pe la punctul de frontieră Nădlac I. În Slovenia majoritatea punctelor de trecere a frontierei sunt deschise între orele 5 și 23.
Germania a renunțat de la 1 mai la orare stabilite pentru tranzitarea teritoriului Germaniei dinspre Franța către Austria. Cu toate acestea, toate celelalte condiții stabilite prin regimul de trecere a frontierei germane rămân valabile pe mai departe. Intervalul orar stabilit de Austria pentru tranzitarea către Ungaria a rămas în continuare valabil, între orele 17 și 1.
Caravana Nădlac
Românii care ajung în vama Nădlac trebuie să se înarmeze cu multă răbdare. Este necesar să se strângă mai multe autoturisme, șoferilor li se iau actele și se fac coloane conduse de echipaje de poliție și cetățenii sunt conduși direct în carantină în județele de reședință. Timpul în care se strâng suficiente autoturisme pentru a se forma o astfel de ”caravană” nu poate fi prevăzut de nimeni. ”Eu am plecat alaltăieri din Padova (Italia) la ora 14:30 și am ajuns la 16:30 la granița cu Slovenia și am trecut fără probleme. În Ungaria se poate trece fără probleme, dar la vama la Nădlac 1 va trebui să vă înarmați cu răbdare, deoarece durează câteva ore până să porniți la drum. Eu am așteptat șapte ore până au strâns mai multe mașini. Pe drum, în fiecare județ se schimba echipajul de poliție până la destinație. Pauzele se fac scurte, deci vă recomand odihniți-vă bine înainte de a va porni la drum. De carantina instituționalizata nu scapă nimeni. Am înțeles de la un polițist ca posibil după 15 iunie să se renunțe la această măsură dar nu e nimic sigur. Eu am făcut 24 ore de la vamă până în județul Brăila și am dormit doar două ore. Am fost cazat la un hotel pentru 15 zile”, povestește Alex, un român stabilit în Italia, care a decis să meargă în țară pentru câteva săptămâni.
Această situație este confirmată și de la nivelul Prefecturii Sibiu. ”Până pe 15 mai, aceasta este procedura. După 15 mai nu știm, vom vedea ce reglementări vor veni”, spune purtătorul de cuvânt al Prefecturii Sibiu.
În alte țări europene, nu există carnatină instituționalizată. De exemplu, în Italia, persoanele intrate în țară din zlte state europene, chiar din ”zona roșie” sunt obligate să rămână la domiciliu pentru 14 zile.
Ce se întâmplă după 15 mai
Premierul Ludovic Orban a fost întrebat săptămâna trecută ce se va întâmpla după încheierea stării de urgență cu cetățenii care vin din afara țării. Întrebat dacă românii care vin din străinătate vor mai intra în carantină, Orban a răspuns: ”Nu știu. Eu, la nivel personal, cred că nu. Depinde din ce zonă vine”, a spus premierul.
Atât Ministerul Sănătății, cât și Ministerul de Interne au lansat o dezbatere publică privind posibilele restricții care ar trebui menținute și după data de 15 mai.
Documntul poate fi accesat de aici: e97db713-67ba-4087-941f-b4e598a467db
Documentul Ministerului de Interne prevede că zborurile și transportul feroviar pe rute internaționale rămân suspendate. Cu alte cuvinte, granițele rămân închise, în continuare fiind permise doar transporturile de asistență umanitară, cele care aduc materiale de protecție și materiale sanitare.
În plus, nu pot intra în țară - prin punctele de trecere a frontierei - cetățeni străini sau apatrizi, însă există câteva excepții, care reprezintă o relaxare față de situația din timpul stării de urgență. Este vorba despre membri de familie ai cetățenilor români; membri de familie ai cetățenilor altor state membre ale U.E. sau ale Spațiului Economic European ori ai Confederației Elvețiene, cu rezidență în România; persoane care posedă o viză de lungă ședere, un permis de ședere sau un document echivalent permisului de ședere eliberat de autoritățile, ori un document echivalent acestora emis de autoritățile altor state, potrivit dreptului U.E.; persoane care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de ședere sau un alt document echivalent; personal diplomatic sau consular, personal al organizațiilor internaționale, personal militar sau personal care poate asigura ajutor umanitar; pasageri în tranzit, inclusiv cei repatriați ca urmare a acordării protecției consulare; 7. pasageri care călătoresc din motive imperative; persoane care au nevoie de protecție internațională sau din alte motive umanitare.
Circulația în afara localităților este permisă pentru asistență medicală care nu poate fi amânată, activități recreativ-sportive individuale (ciclism, drumeții, alpinism, vânătoare, pescuit) - doar în grup de 3 persoane -, participare la evenimente de familie, cu număr limitat de persoane (16), pentru cumpărare, întreținere și obținere ITP pentru mașini.
În interiorul localităților se propune în continuare circulația în grup de maximum trei persoane care nu fac parte din aceeași familie. Nu există nicio mențiune referitoare la menținerea sau nu a declarațiilor pe proprie răspundere.
Regimul amenzilor nu face obiectul propunerilor Ministerului de Interne lansate în dezbatere publică, însă sunt menținute metodele de coerciție pentru cei care nu respectă regimul carantinei și izolării. Aici este vorba despre fapte penale, care sunt pedepsite cu închisoarea sau cu amenzi care se ridică la nivelul a 4500 de euro, al căror regim a fost schimbat în timpul stării de urgență, prin modificarea Codurilor penale, asupra cărora CCR nu s-a pronunțat că ar fi neconstituționale. Celelalte amenzi, contravenționale, care au ajuns la 20.000 de lei și care au fost aplicate în număr de 300.000 în șapte săptămâni de stare de urgență - cele declarate neconstituționale - continuă să fie aplicate de MAI.
Fără certitudini în Europa
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a sfătuit inițial pe europeni să nu-și facă niciun fel de planuri de călătorie pentru această vară, fiindcă virusul ar putea să fie prezent până anul viitor, dar a revenit ulterior precizând că trebuie găsite „soluții inteligente” pentru ca oamenii să poată profita de vacanță. Președintele francez, Emmanuel Macron, rămâne însă îndoit de această perspectivă și consideră că frontierele externe ale Spațiului Schengen ar trebui să rămână închise cel puțin până în septembrie, pentru că epidemia evoluează diferit în diverse locuri ale lumii, comparativ cu Europa și „nu afectează toate statele în același timp”. Ministrul ceh al Sănătății, Adam Vojtěch a spus și el că deplasările peste graniță nu se vor face fără restricții în această vară, în vreme ce președintele Milos Zeman a sugerat că toate frontierele țării ar trebui să rămână închise pentru un an de zile. Zeman le-a spus cehilor să se bucure de „frumosul peisaj” al țării.
Cu toate că majoritatea statelor europene consideră că deocamdată situația lor internă e prea fragilă pentru a discuta despre deschiderea granițelor, Bruxelles-ul încearcă să împingă lucrurile pentru o revenire la normal mai grabnică. Comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, a vorbit chiar despre un "plan Marshall" pentru a ajuta industria turismului din Europa. Nu există, deocamdată, nicio perspectivă clară despre când și în ce condiții vor fi deschise granițele și totul depinde strict de ceea ce spun epidemiologii și cum arată statisticile dramelor determinate de coronavirus.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Ambasada României , Dacian Cioloş , În Ungaria , Comisia Europeană , Din Austria , Fie Germania , Președinta Comisiei Europene , În Italia , Adam Vojtech , Prefecturii Sibiu , Confederației Elvețiene , granita , coronavirus , Europa Spațiului Schengen , Emmanuel Macron , Pentru Sibiu , hoti prinsi la granita , Premierul Ludovic Orban , Austrian Airlines , Milos Zeman , Spațiului Economic European , Călătorie Neaşteptată , Franţa Germania , Atât Ministerul Sănătății , Caravana Nădlac , Republica Slovenia , Documentul Ministerului , Thierry Breton , Traversarea Ungariei , În Slovenia , Între Slovenia , Maribor Slovenia
Vizualizari: 6792
Ultimele comentarii
Acum 11 ore
Gastronomul
Acum 11 ore
Sibian
Acum 11 ore
Muresan
Acum 12 ore
Till Eulenspiegel
Acum 12 ore
Micu Klein