Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
-1°C

USR – Primăria Șelimbăr 0-1. Prefectura: s-a respectat legea

USR – Primăria Șelimbăr 0-1. Prefectura: s-a respectat legea

Prefectura Sibiu a transmis astăzi că în urma controalelor făcute la Primăria Șelimbăr s-a constat că administrația din această comună a respectat legea privitoare la transparența decizională. Anunțul a fost făcut după ce USR Șelimbăr a semnalat faptul că nu s-au efectuat pașii legali necesari pentru consultarea publică legată de bugetul pe anul în curs. ”Cetățenii comunei au fost „informați” despre buget și investiții printr-o postare pe pagina personală a primarului. A lipsit complet orice dezbatere publică, dar și explicațiile ce privesc excedentul bugetar care este, atenție, egal cu bugetul. Da, Comuna Șelimbăr are un excedent bugetar ce 100%, iar asta spune enorm despre modul în care se fac „investiții”. Instituția Prefectului Județului Sibiu este, în fața acestei realități, incoerentă. Răspunsurile privind legalitatea adoptării bugetului depind, se pare, de anotimp. În luna ianuarie 2020 USR Șelimbăr a sesizat prima dată Prefectura Sibiu cu privire la nerespectarea legii atunci când Primăria Șelimbăr a votat bugetul comunei. (...) USR Șelimbăr cere transparență în administrația locală și respectarea legii”, anunța USR Șelimbăr într-un comunicat de presă.

”Organizarea unei întâlniri în care să se dezbată public un proiect de act normativ, se face doar dacă acest lucru este solicitat în scris”

Prefectura Sibiu a transmis astăzi că legea a fost respectată. ”La sesizarea formulată în luna ianuarie 2020 de către Filiala Locală Șelimbăr a Uniunii Salvați România, cu privire la nerespectarea Legii nr.273/2006 privind finanțele publice locale, Instituția Prefectului – Județul Sibiu, anterior exercitării controlului de legalitate, prin adresa nr.2838/25.02.2020 a solicitat Consiliului Local al Comunei Șelimbăr respectarea normelor care reglementează transparența decizională la adoptarea actelor normative. Ulterior adoptării hotărârii Consiliului Local al comunei Șelimbăr prin care s-a aprobat bugetul comunei pe anul 2020, Filiala Locală Șelimbăr a Uniunii Salvați România a solicitat Instituției Prefectului – Județul Sibiu, să dispună efectuarea demersurilor necesare pentru anularea acesteia ca urmare a nerespectării prevederilor legale privind transparența decizională. În urma exercitării controlului de legalitate, analizând documentele prezentate de către Consiliul Local al comunei Șelimbăr, s-a constatat respectarea prevederilor legale cu privire la elaborarea și adoptarea bugetului local, prevăzute de art.39 alin. (3) și (4) din Legea nr.273/2003 privind finanțele publice locale, coroborate cu prevederile Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică”, se arată în comunicatul Prefecturii Sibiu. ”Organizarea unei întâlniri în care să se dezbată public un proiect de act normativ, potrivit art.7 alin. 9 din Legea nr.52/2003, se face doar dacă acest lucru este solicitat în scris, în termenul prevăzut de art.7 alin.4 din Legea nr.52/2003, coroborat cu art.39 alin.3 din Lega nr.273/2006, respectiv 15 zile de la publicării sau afișării, iar conform celor comunicate de către Primăria Comunei Șelimbăr nu au fost înregistrate astfel de solicitări”, este explicația prefecturii cu privire la faptul că nu s-a organizat o întâlnire publică pe marginea articolelor din bugetul pe anul 2020. ”Față de cele mai sus menționate, considerăm coerentă poziția Instituției Prefectului – Județul Sibiu, prin formularea acelor adrese, întrucât adresa cu nr.2838/25.02.2020 reprezintă o solicitare de respectare a prevederilor legale în domeniul transparenței decizionale anterior adoptării actului normativ, iar adresa nr.5253/03.04.2020 reprezintă punctul de vedere exprimat în urma exercitării controlului de legalitate”, se mai arată în comunicat.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Santa klaus

Acum 3 ani

Marele arhitect al Selimbarului ce face, a scăpat de izolare la domiciliu ...
Raspunde

Cetățean plătitor de taxe

Acum 3 ani

Nici nu sunt străzi de pavat în Selimbăr, sau de iluminat public ! Si nici grădinițe și creșe ! Sau parcuri și locuri de joacă pentru sutele de blocuri nou construite! Chiar nici nu au ce face cu excendentul bugetar! L-ar putea lua acasă, să nu se piardă...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus