Joi,
13.06.2024
Fulgere Cu Ploi Usoare
Acum
20°C

Turiștii străini au renunțat la Sibiu. ”Sezonul 2020 e compromis total”

Turiștii străini au renunțat la Sibiu. ”Sezonul 2020 e compromis total”

Managerii agențiilor de turism cu care am stat de vorbă spun că toți turiștii străini care urmau să ajungă în Sibiu și-au anulat sosirile. În plus, sibienii care urmau să plece în vacanță sunt reprogramați pentru toamnă, iar pe cei care nu și-au plătit parte din concedii nu-i pot consilia deocamdată: ”Stăm în expectativă și noi și turiștii noștri. Până nu încep cursele regulate, apoi charterele, nu putem face nici cel mai mic plan”, susține Radu Lazăr, directorul agenției de turism Sobis.

”S-a anulat tot”

Atâta timp cât nu există trafic aerian regulat și nici charte nu se poate vorbi de revenirea turismului este de părere Radu Lazăr, directorul Agenției de turism Sobis. ”Situația e neagră pentru cei care ar fi trebuit să aibă plecări acum. Am făcut tot posibilul și am reprogramat tot ce aveam, am ținut contactul cu hotelurile, cu operatorii de turism, cu clienții și am reprogramat în cursul anului, către sfârșitul verii, începutul toamnei, absolut tot. Ce va fi de aici încolo, e o totală incertitudine, pentru că din câte vedem totul depinde de ridicarea avioanelor de la sol. Atâta timp cât nu știm clar când e voie să se ridice avioanele, care sunt companiile care vor începe să zboare, e totul incert. Așa că planuri nu prea putem face și stăm în expectativă și noi și turiștii noștri. Încă o dată, până nu încep cursele regulate, apoi charterele, nu putem face nici cel mai mic plan. Dar din punctul meu personal de vedere sezonul 2020 e compromis”, susține Radu Lazăr.

Toți turiștii străini care urmau să ajungă în Sibiu, prin intermediul agenției Sobis și-au anulat concediile. ”Din ce avem până acum, contacte și corespondență, s-a cam anulat totul. Pe 2019 am putut vorbi de piață chineză, câteva mii, pe 2020 – zero. S-a anulat tot. De pe piața germană, ce am avut noi, s-a anulat tot. Și vorbim aici de iunie, iulie, august, septembrie, toată vara. Vorbesc de ce am avut noi. Din acest punct de vedere, este o catastrofă curată”, spune Lazăr.

Recomandarea sa pentru sibienii care vor să plece în concediu în acest an: răbdare. ”Le recomand sibienilor răbdare, să nu ia decizii acum. Părerea mea este că se va putea pleca, eu vreau să plec, de abia aștept. (...) Sunt convins că-și va reveni cumva piața. Cei care au servicii achitate vor putea să plece, iar cei care nu și-au achitat serviciile eu zic că și ei vor avea o posibilitate. Încet, încet își va reveni, dar pierderile acumulate în aceste luni, din 2021, 2022, pe atunci vor fi recuperate”, spune Radu Lazăr.

”Noi trăim din ce am reușit să acumulăm în ultimii ani. Comisioanele la agențiile de turism sunt undeva între 5 și 6%, infime. Din aceste comisioane infime, cumulate, trăim noi de la o lună la alta, care reușim să trăim. Ce va fi după, nu știu, câți vor mai deschide, câți, nu”, Radu Lazăr, Agenția de turism Sobis.
”Nu mai avem niciun client din străinătate care să mai aibă rezervare”

Sibiu Travel, agenția care a dezvoltat în ultimii ani brunch-urile din satele transilvănene spune că în acest an a trebuit să inventeze programe pentru a rămâne în bussines. ”Cumva noi ne-am adaptat la situație, pentru că în mod normal noi trăiam doar din <incoming>. Partea de <incoming> e cam picată. Noi am stornat 100% tot ce am avut. Nu mai avem niciun client din străinătate care să mai aibă rezervare și asta s-a întâmplat încă din luna din martie, de la început, până la jumătatea lui aprilie.  Am tot stornat avansuri. Atunci am înțeles că trebuie să ne adresăm clienților români pe care îi aveam la brunch-uri, la <My Transylvania> și am făcut o ofertă mică în jurul evenimentelor. Sunt două tipuri de excursii pe care le propunem în acest an. Sunt excursii de o zi, în care ne ducem și stăm cu ei toată ziua. Un alt pachet este de week-end. Vom avea evenimente mult mai mici, vom începe la începutul lui iunie cu Transilvania Brunch la Hosman. În jurul acestor evenimente încercăm să construim pachete pentru turiștii români, care eu sper să fie cei care mergeau și la brunch-uri, să avem o componentă sportivă și de drumeție pronunțată, pe lângă mâncare, să ne axăm pe oamenii pe targetul nostru”, spune Cristian Cismaru.

Ce ar putea face sibienii în concediul din 2020? ”M-aș orienta spre zone în care nu este aglomerat. Sate izolate, să faci dacă poți ture cu un camper, cu o rulotă, să fii doar tu, sau să închiriezi o casă de vacanță la cheie, să faci activități în care nu depinzi de o recepție, de un mic dejun, să te auto-gospodărești”, oferă o idee de concediu de turism în acest an, Cristian Cismaru.

”Noi avem în fiecare week-end o vacanță, câte un eveniment într-un sat din Transilvania. De două luni ne-am mutat în Sibiel, așa că suntem într-o continuă vacanță”, Cristian Cismaru – My Transylvania, Reky Travel & Events, Sibiu Travel.
”Nu știm oficial când se deschid destinațiile”

Agenția Vacanța de Vis din Sibiu era axată pe concedii la mare, în Turcia și Grecia. În acest an, singura activitate a agenției a fost să reprogrameze vacanțe pentru care s-a plătit avans. ”Facem și noi, ce face toată lumea, adică reprogramări. În mare parte, oamenii sunt deschiși și înțeleg situația. Sunt și cazuri diferite care nu acceptă, dar le tratăm pe fiecare ca atare”, spune Claudia Dordea.

Nu există încă alternative pentru sibienii care caută o vacanță în aceste zile. ”Nu cred că suntem noi în măsură să dăm sfaturi, atâta timp cât nici noi nu știm ce o să se întâmple. Nu știm oficial când se deschid destinațiile, deocamdată așteptăm să vedem și noi ce răspunsuri vin de mai departe. Grecia se va deschide din punct de vedere hotelier undeva la mijlocul lunii iunie, zborurile doar începând cu luna iulie. Ce e pe partea de charter, se merge doar începând cu luna iulie”, spune Claudia Dordea de la Agenția Vacanța de Vis.

Când se deschide sezonul turistic

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat în această săptămână că deschiderea sezonului estival depinde de rezultatele evaluărilor după relaxarea restricțiilor, în perioada următoare. "Dacă toate lucrurile merg normal", turismul în România s-ar putea redeschide pe 15 iunie. ”Putem vorbi de sezon estival în momentul în care vom finaliza această evaluare de două săptămâni. Noi am relaxat măsurile. Avem o evaluare care se va finaliza la 1 iunie. Prima evaluare va fi la sfârșitul acestei săptămâni în care vom vedea ce s-a întâmplat după acel weekend în care toată lumea a ieșit din casă. Sper să nu se fi întâmplat nimic spectaculos din punct de vedere al creșterii îmbolnăvirilor. Dacă toate lucrurile merg normal vorbim de o primă relaxare cu deschidere de terase la începutul lui iunie, apoi o nouă evaluare, și cred că 15 iunie poate fi o dată, în cazul în care toate lucrurile sunt în regulă, atunci putem vorbi și de munte și de mare și de turism în România”, a spus Popescu, citat de Digi24.ro. La începutul săptămânii trecute, premierul Ludovic Orban a vorbit de 1 iunie ca fiind data de la care se poate reporni turismul în țară.

Grecia va deschide sezonul turistic luna viitoare, iar zborurile charter internaţionale către locaţiile populare vor fi reluate în iulie.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

Chibrit

Acum 4 ani

Fara Trif ...................................................................:-)
Raspunde

Piine, nu circ!

Acum 4 ani

Asa, poate vor fi nevoiti sa mai ieftineasca preturile proprietarii de terase si cafenele din Sibiu! Ca au ajuns extrem de mari, ei fiind obisnuiti sa profite de pe urma strainilor fraieri care se lasa jefuiti cu asa-zisa oferta turistica sibiana! Sa stie ca lacomia se plateste si in afaceri nu este un vesnic cistig! Ca in Sibiu toata activitatea Primariei este orientata spre satisfacerea intereselor proprietarilor de hoteluri, restaurante si pensiuni... Inclusiv sumele cheltuite cu FITS si cu diferite alte evenimente. Orasul asta are nevoie si de altceva!
Raspunde

@@@

Acum 4 ani

EXact! Si-au umflat destul buzunarele. Preturi ca in Occident, servire si calitate ca la noi. Toti care aceau vreo cociobain centru o renova si o inchiriau "in regim hotelier" . Nu te puteai apropia sa cumperi o garsoniera intr-o veche casa de I.L.L. pt. ca poate se vindeau la pret triplu ca investitie pt. inchirieri in regim hotelier...Lacomia nu-i buna! Dar cei cu salile de nunti? vai si de ei!
Raspunde

ion

Acum 4 ani

Este o minciuna , comisionul de 5% perceput de agentiile de turism!!! Acestea , au un comision intre 10-20%. Chiar, in toamna, am avut o noapte (in Bucuresti) achitata cu tichete in valoare de 220 lei (doar prin agentie primeau tichete) , cand camera la liber , costa 160 lei cu mic dejum imclus. Adica, 25% din pretul camerei am platit comision agentiei de turism !!! Despre ce vorbim aici ? Minciuni si iar minciuni. Stiti ca agentiile de turism NU restituie integral suma incasata in avans, turistilor care nu mai pot pleca in aceasta perioada in concediu? Ei spun ca sumele retinute au fost virate catre hoteluri si nu este asa! Da, hotelurile sunt afectate,dar si ele aveau posibilitatea (unele dintre ele), sa cazeze carantinati. Au fost invatati cu un trai prea buni cei de la agentiile de turism. Va dati seama ca dupa ce trece criza , ce foame de comisioane mari au !!!
Raspunde

dancp2

Acum 4 ani

nasol moment daca nu scad preturile nu ii vad bine turism se face cu avionul spre germania la vizitat sparanghel si altele
Raspunde

xxx

Acum 4 ani

asta este din cauza ca nu mai este Trif ministru de turism si turistii straiin ai duc lipsa..
Raspunde

Stim

Acum 4 ani

Alternative sunt asteptate si de restul turistilor romani.
Raspunde

Burebista

Acum 4 ani

...cu Trif sau faara Trif - totul este la pamant
Raspunde

nicolae

Acum 4 ani

a facut PNL praf tot!!!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus